OLINKA Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Moja wareczka # 14 tak się rozszalała, ze drożdże wychodzą rurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Warka # 15 CIEMNE DLA MAMY Dzisiaj warzę piwko bezstylowe, ciemne niskoprocentowe ( ale to zależy jak dużo odfermentuje) Skład: Pilzneński 1,8 kg monachijski typ I 0,3 kg Caraaroma 0,15 kg Cara Crystal 0,10 kg jęczmień palony 0,15 kg Zacieranie" 55 st.C 5' 62 st.C 50' 72 st.C 30' 76 st.C dodany palony i 15 ' Teraz się filtruje ( filtracja bardzo sprawna ) Edytowane 9 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Warka # 15 Ciemne dla Mamy Dzisiaj warzę piwko bezstylowe, ciemne niskoprocentowe ( ale to zależy jak dużo odfermentuje) Skład: Pilzneński 1,8 kg monachijski typ I 0,3 kg Caraaroma 0,15 kg Cara Crystal 0,10 kg jęczmień palony 0,15 kg Zacieranie" 55 st.C 5' 62 st.C 50' 72 st.C 30' 76 st.C dodany palony i 15 ' Teraz się filtruje ( filtracja bardzo sprawna ) Przy takim zacieraniu brzeczka przefermentuje głęboko (nie wiem ile litrów brzeczki więc trudno dokładnie ocenić jak). Duży udział procentowy palonego jęczmienia, paloność zdominuje smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Jak na razie ( jest w trakcie gotowania) w smaku o.k właśnie tak smakuje jak chciałam czyli coś jak kawa zbożowa jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Co do blg to celuję na jakieś 9 może 10. Chcę je też lekko nachmielić więc postanowiłam na 10 min przed końcem dodać 10 g liberty i 10 g lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 duduś idziesz jak "burza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Pamiętam jak na początku mojej "kariery" z piwowarstwem namawiałeś mnie na poczytanie na TYM forum co i jak więc teraz po tej lekturze nie mam innego wyjścia, a ponadto niedługo lato. Trzeba coś pić dla ochłody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Co do blg to celuję na jakieś 9 może 10. Chcę je też lekko nachmielić więc postanowiłam na 10 min przed końcem dodać 10 g liberty i 10 g lubelskiego To nie jest dobre rozwiązanie. Chmielisz tak właściwie tylko na aromat, raczej nie dojdzie do strącenia białek (za mało czasu na izomeryzacje a-kwasów). Jeżeli chcesz brzeczkę lekko nachmielić to na 20l daj ok 10g chmielu ok 6%ak, będzie około 9IBU przy 60' gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 o.k w takim razie dam 8 g marynki ( będzie jakieś 15 l brzeczki po gotowaniu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Chmielenie 60 min : Marynka 8 g w 0 min Wyszło coś koło 15 l o blg 11 ( trochę miało być mniej ale tak zostawiam ) Drożdże zadam po wystudzeniu ( studzę w resztkach śniegu ) w około 28 st.C gęstwą po .... kurczę już nie pamiętam po którym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Chmielenie 60 min :Marynka 8 g w 0 min Wyszło coś koło 15 l o blg 11 ( trochę miało być mniej ale tak zostawiam ) Drożdże zadam po wystudzeniu ( studzę w resztkach śniegu ) w około 28 st.C gęstwą po .... kurczę już nie pamiętam po którym piwie. Ale górne czy dolne drodże wiadomo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) No właśnie był problem przed wyborem . Przypomniałam sobie w ostatniej chwili, że mam od Ciebie gęstwę po London ale i właśnie one poszły do fermentora i pracują już super. Na początku też myślałam o górnych lecz miałam gęstwę po s-04 ale nie pamiętałam po jakim piwku. W każdym razie obie gęstwy Twoje się bardzo przydały Koźlak z warki # 11 idzie do butelek wraz z 110 g cukru, może uda mi się dzisiaj jeszcze rozlać BGA z warki #13 Edytowane 10 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 No i udało się Warka # 13 Belgian Golden ale poszła do butelek z dodatkiem 120 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Warka # 15 poszła na cichą zeszło do 2 blg. W smaku o.k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 No, no dojrzewa nam nowa Piwowarka. Po kilku piwach, które degustowałem w Koniakowie widzę, że Koleżanka ma talent i to nie tylko do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No, no dojrzewa nam nowa Piwowarka. Po kilku piwach, które degustowałem w Koniakowie widzę, że Koleżanka ma talent i to nie tylko do piwa. Co racja to racja. Wędlinki pierwsza klasa i to nie tylko te zadymione. Ser pleśniowy to raj w gembie. Tu widać zapał do cieżkiej pracy ale widać jak bardzo się opłaca. To nie tylko talent ale i wiedza i zdolności. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Bardzo Wam dziękuję za tak miłe słowa a szczególnie na temat mojego piwka. Szczerze mówiąc miałam obawy postawić moje piwo koło Waszych . Do Waszego talentu jeszcze mi daleko .... ale się staram. Pieron cieszę się, że ser Ci smakował. Jutro rusza produkcja nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Warka # 15 CIEMNE DLA MAMY zlane do butelek, tym razem do refermentacji poszedł miód A po południu wędzonko ! Edytowane 26 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Warka # 14 BELGIAN SPECIALTY ALE przelana na cichą zeszło z 19,5 na 2,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Warka # 16 MONACHIJSKIE JASNE Skład: 3,2kg pilzneński 0,8kg wiedeński 0,4kg carapils 0,1kg zakwaszający Zacieranie 10 minut w 55°C 20 minut w 63°C 1/3 zacieru przeniesiona do dekokcji, ( pierwsze piwo które robię z dekokacją ) 20 minut w 72°C, 10 minut gotowanie, zawrócenie do zacieru głównego 20 minut w 72°C c.d.n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Chmielenie 60 ' 20 g Hallertau Spalt Select + 20 g lubelski w 0' 10 g Sazz + mech w 45' Filtracja poszła dość sprawnie Wyszło 24 l o 12,5 blg, zadałam gęstwę WLP 830 Edytowane 31 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dziwny przypadek mnie spotkał z ostatnia wareczką. Zadałam drożdże ( gęstwa po wlp 830 - dzięki admiro ) i wszystko było jak powinno być czyli po kilku godzinkach pojawiła się piana ( temp. 9 st.c ) , piana na około 2 cm ale podczas moich obserwacji zauważyłam, że w rurce woda ani drgnie. wczoraj przeniosłam fermentor do temp. 13 st.c czyli górnej dla tych drożdży , i ponownie do dzisiaj nic nie ruszyło wody w rurce a piana dalej taka sama. Dzisiaj zmieniłam pokrywę od fermentora i okazało się, że ona była nieszczelna. Dzisiaj z powrotem fermentor wróci do 9 st.c i może dalej fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 CO w tym dziwnego, jeśli było by szczelne przez cały czas użytkowania było by się czym dziwić. Ja mam w kegach i też mało kiedy mam szczelne i nie przejmuję się tym wcale. W lato trzeba zadbać tylko by nic do środka nie wlazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Tak bardzo się tym nie przejęłam jakby to była pierwsza warka to byłoby gorzej, ostatnio BSA tak szalało, że musiałam fermentor odkryć . Dziwiło mnie tylko to, że dwa dni nic nie bulgocze choć wszystko inne wskazywało na to, że drożdże pracują właściwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 No taka doświadczona piwowarka i się nabrała na niebulkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się