Tadzik Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Przepis na 20l. Zasyp: Pilzeński 6 kg Monachijski 1,5 kg CaraMunich 0,25 kg CaraAroma 0,20 kg Czekoladowy 0,20 kg Jęczmień palony 0,10 kg Zacieranie: 56°C 15min 66°C 45min 72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min 75°C filtracja Chmielenie 60min: Marynka 30g 45min Lubelski 25g 15min Mech 5g 15min Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Pietruś, dzięki za przepis. Właśnie zakupiłem wszystkie składniki i w weekend mam zamiar popełnić to piwo. Powiedz mi, proszę, kilka rzeczy jeszcze: - Czy bawiłeś się w jakieś modyfikacje wody? - Czy próbowałeś może dodawać płatki jęczmienne lub owsiane? Często są w przepisach, zastanawiam się czy nie dać trochę. - Ile na burzliwej / cichej? Standardowo dla portera? - Po jakim czasie piłeś? I po jakim czasie było zdatne a po jakim idealne do spożycia? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki_%28Porter_Opalenicki%29_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Sorry, nie zauważyłem Ale pytania 1,2,4 wciąż aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Wody nie modyfikuję. Owsiane uzywałem do stoutów, do portera nigdy. Z otwieraniem nigdy się specjalnie nie spieszę. Takie piwa jak porter otwieram miesiąc po butelkowaniu ale żeby sprawdzić nagazowanie. Trzeba dać mu czas na ułożenie smaków. Wg mnie optimum smakowe to 6-10 mies od butelkowania. Po roku staje się jużwyraźnie wytrawniejszy. Choć mnie nadal bardzo smakuje. Porównując te robione akurat na tym zasypie do portera żywieckiego to mój być ciut bardziej wytrawny przy mniejszym poziomie "palonosci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Jak drożdże sobie poradziły? Jak zadawane, jaki miały start? Planuję zakupy i zastanawia mnie także, czy da się użyć jakiś suchych do takiego BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się