Skocz do zawartości

Sądecki Porter 22°Blg


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Pilzeński 6 kg

Monachijski 1,5 kg

CaraMunich 0,25 kg

CaraAroma 0,20 kg

Czekoladowy 0,20 kg

Jęczmień palony 0,10 kg

 

Zacieranie:

56°C 15min

66°C 45min

72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

75°C filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka 30g 45min

Lubelski 25g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pietruś, dzięki za przepis. Właśnie zakupiłem wszystkie składniki i w weekend mam zamiar popełnić to piwo.

Powiedz mi, proszę, kilka rzeczy jeszcze:

- Czy bawiłeś się w jakieś modyfikacje wody?

- Czy próbowałeś może dodawać płatki jęczmienne lub owsiane? Często są w przepisach, zastanawiam się czy nie dać trochę.

- Ile na burzliwej / cichej? Standardowo dla portera?

- Po jakim czasie piłeś? I po jakim czasie było zdatne a po jakim idealne do spożycia?

 

Dzięki z góry ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wody nie modyfikuję. Owsiane uzywałem do stoutów, do portera nigdy. Z otwieraniem nigdy się specjalnie nie spieszę. Takie piwa jak porter otwieram miesiąc po butelkowaniu ale żeby sprawdzić nagazowanie. Trzeba dać mu czas na ułożenie smaków. Wg mnie optimum smakowe to 6-10 mies od butelkowania. Po roku staje się jużwyraźnie wytrawniejszy. Choć mnie nadal bardzo smakuje. Porównując te robione akurat na tym zasypie do portera żywieckiego to mój być ciut bardziej wytrawny przy mniejszym poziomie "palonosci".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.