Skocz do zawartości

Grainfather - użytkownicy na południu kraju


GregPasz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mieszkam na południu Polski ( miedzy Skawiną a Wadowicami ) i chętnie zamieniłbym parę słów z osobą posiadającą Grainfather G30  oraz zobaczył ten sprzęt osobiście. Nigdy nie zrobiłem żadnego piwa a mam zamiar kupić G30 i byłbym wdzięczny za każdą praktyczna radę jak obsługiwać G30 oraz wykonać w nim swoje pierwsze piwo.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Na YuoTube jest kilka filmików z warzenia na tym kociołku. Warto sobie obejrzeć kilka z nich i mieć już mgliste pojęcie czego się możesz po nim spodziewać nim wydasz kasę. Warto nadmienić że do końca miesiąca jest rabat 20% na ten kociołek w TwójBrowar - https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/grainfather/grainfather-g30.
Jak nie warzyłeś jeszcze piwa to może nim wydasz sopro na sprzęt to zacznij od ekstraktów słodowych chmielonych potem niechmielonych i zobaczysz czy to się tobie będzie podobało. Bo sam kociołek to nie wszystko. Jeszcze masę innego drobnego sprzętu musisz zakupić nim piwo wyląduje w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest trochę kiepski kierunek szczególnie jeśli chodzi o GF który do najtańszych nie należy. Nawet teraz w promocji utopisz 3,5K a okaże się że jednak piwowarstwo to nie Twoja bajka i co? Jeśli nigdy nie warzyłeś piwa to najpierw upewnij się że faktycznie chcesz to robić gdyż:

1. Piwa warzone w domu wcale nie muszą być tańsze niż te ze sklepu (a często są droższe)

2. Piwowarstwo domowe nie jest romantyczną przygodą bo w jego trakcie najczęściej będziesz zajmował się myciem i dezynfekcją. Nie to nie jest żart tego jest najwięcej.

3. Żaden sprzęt choćby najlepszy nie zastąpi wiedzy i doświadczenia a jedynie ułatwi pracę komuś kto już tę wiedzę posiada.

4. Warzenie to jest „małe miki” w piwowarstwie i można to ogarnąć garnkiem, palnikiem i termometrem, zabawa zaczyna się dopiero przy fermentacji i tam też pójdzie trochę kasy. Więc może najpierw warto zainwestować w kontrolę temperatury fermentacji.

itd. itd.

 

Dobrze pisze kolega grober75, posłuchaj go bo mądrze mówi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.