Piotr2142 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Witam, pierwszy raz korzystam z kega i pierwszy raz robiłem piwo White ipa. Już rozlałem ok 3 piwo z kega cornelius 19l i dalej jest mętne, temp 5c. Piwo było fermentowane w Tanku stożkowym i po tygodniu zlałem osad, po kolejnym tygodniu zlałem do kega, wsadziłem do lodówki na temp 5c i podpiołem co2, w 3 dni nagazowałem trochę szybszą metodą, 3 piwa nalane i dalej mętne, dziś jest 5 dzień od kegowania, i smak średni czuć męty i teraz pytanie nalewać aż będzie ok czy poczekać aż to co ma opaść opadnie i wtedy zlać? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2022 przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Musi jeszcze postać. Jeśli się da, to możesz obniżyć nieco temperaturę, a ostatecznie sklarować żelatyną lub karukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Aha, mogę nawet obniżyć do 1c, ile zalecasz żeby odstało? Dałem na 3c, bo jak dam niżej to zacznie się lagerować, a nie chce tej White ipie "uciąć jaj" Edytowane 8 Listopada 2022 przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja bym polagerował, ale to kwestia preferencji. Jeśli chcesz w umiarkowany sposób zmniejszyć zmętnienie, to 2-4 stopnie i po prostu co parę dni sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Lejac do kega było klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się