Piotr2142 Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Witam, pierwszy raz korzystam z kega i pierwszy raz robiłem piwo White ipa. Już rozlałem ok 3 piwo z kega cornelius 19l i dalej jest mętne, temp 5c. Piwo było fermentowane w Tanku stożkowym i po tygodniu zlałem osad, po kolejnym tygodniu zlałem do kega, wsadziłem do lodówki na temp 5c i podpiołem co2, w 3 dni nagazowałem trochę szybszą metodą, 3 piwa nalane i dalej mętne, dziś jest 5 dzień od kegowania, i smak średni czuć męty i teraz pytanie nalewać aż będzie ok czy poczekać aż to co ma opaść opadnie i wtedy zlać? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2022 przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Musi jeszcze postać. Jeśli się da, to możesz obniżyć nieco temperaturę, a ostatecznie sklarować żelatyną lub karukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) Aha, mogę nawet obniżyć do 1c, ile zalecasz żeby odstało? Dałem na 3c, bo jak dam niżej to zacznie się lagerować, a nie chce tej White ipie "uciąć jaj" Edytowane 8 Listopada 2022 przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja bym polagerował, ale to kwestia preferencji. Jeśli chcesz w umiarkowany sposób zmniejszyć zmętnienie, to 2-4 stopnie i po prostu co parę dni sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Lejac do kega było klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi