Skocz do zawartości

Chmielenie NEIPA


MarcEs

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Fermentuję wlasnie NEIPĘ.

Do brzeczki przedniej dodałem Ekuanot 13g, na whirpool 63g Mosaic.

Według receptury w 3 dniu fermentacji dodaję Ekuanot 100g. Następnie 2 dni przed zlaniem dodaję Citrę 100g i Amarillo 63g. Tutaj wszystko jasne.

Ja dodatkowo dokupilem 50g Straty i 50g Nelsona.

Podpowiedzcie proszę jak wpasować się w ten harmonogram z tymi dodatkowymi chmielami. Kiedy najlepiej je dodać.

Czy to może zbyt wiele chmielu?

 

Dzięki

 

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Co masz na myśli pisząc "przed zlaniem"?

Jeśli zalewasz na cichą, to daj na zimno. Ale dla mnie zlewanie na cichą NEIPY trochę bez sensu. Po co? Natlenisz piwo i może będzie ciut klarowniejsze, a chyba nie o to chodzi.

Ja dałbym 2-3 dni przed butelkowaniem. Może jednak bardziej doświadczeni koledzy doradzą inaczej. Ja bym w tą stronę poszedł.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.