MarcEs Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Witajcie,Fermentuję wlasnie NEIPĘ. Do brzeczki przedniej dodałem Ekuanot 13g, na whirpool 63g Mosaic.Według receptury w 3 dniu fermentacji dodaję Ekuanot 100g. Następnie 2 dni przed zlaniem dodaję Citrę 100g i Amarillo 63g. Tutaj wszystko jasne. Ja dodatkowo dokupilem 50g Straty i 50g Nelsona. Podpowiedzcie proszę jak wpasować się w ten harmonogram z tymi dodatkowymi chmielami. Kiedy najlepiej je dodać.Czy to może zbyt wiele chmielu? Dzięki Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Cześć. Co masz na myśli pisząc "przed zlaniem"? Jeśli zalewasz na cichą, to daj na zimno. Ale dla mnie zlewanie na cichą NEIPY trochę bez sensu. Po co? Natlenisz piwo i może będzie ciut klarowniejsze, a chyba nie o to chodzi. Ja dałbym 2-3 dni przed butelkowaniem. Może jednak bardziej doświadczeni koledzy doradzą inaczej. Ja bym w tą stronę poszedł. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Miałem zamiar po chmieleniu przelac do kega, teraz fermentuję w fermzilli więc zrobie transfer beztlenowy.No wlaśnie na grupie dostałem info by wrzucic na około 7 dni.Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się