korko_czong Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Zapas słodu jest, można warzyć Edytowane 20 Stycznia 2013 przez korko_czong vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja też się muszę wybrać, bo zapasy się kończą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Jest świeża dostawa słodów, temperatury odpowiednie, więc jedziemy: #76 PILS v5 27.01.2013 Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg Karmelowy 30 (Strzegom) 0,3kg Pszeniczny (Gdańsk) 0,2kg Zacieranie woda 55°C (+50% R.O.) 63°C - 25' 72°C - 35' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29 10,5°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 30g Tradition 7,0% 40' - 20g Mittelfruh 5,0% 60' - 15g Mittelfruh 5,0% 70' - >> chłodzenie Wyszło ogólnie 26l 11,8°Blg, goryczka 28 IBU, barwa 7 EBC. Zadane gęstwą z browaru Amber Które pokolenie nie wiem, ale drożdże najpierw pracowały w Amberze w Bielkówku, potem w Browarze Piwna, potem u Stachu68 a teraz u są u mnie Na 99% to #2124 / W34-70. Fermentacja w temperaturze 8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Pierwsza przymiarka do portera, domyślnie miało być na pomorski konkurs. #77 PORTER 03.02.2013 Zasyp Monachijski (Strzegom) 3,7kg Pilzneński (Gdańsk) 1,8kg Biscuit 0,35kg Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,3kg Karmelowy 30 (Strzegom) 0,25kg Carafa II 0,2kg Melanoidynowy 0,1kg Zacieranie woda 60°C 63°C - 30- 72°C - 40' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31 15,5°Blg Gotowanie 90' 0' - start 30' - 35g Marynka 7,0% 60' - 25g Mittelfruh 5,0% 90' - >> chłodzenie Ogólnie to klęska urodzaju - wyszło 26,5l 19°Blg ! Wydajność 82%, jeszcze nigdy tak wysokiej nie miałem. Zacierane na gęsto, może to dlatego. Celowałem w 18°Blg, tak, żeby było na Pomorski Konkurs Piw Domowych, gdzie właśnie są takie widełki. W HGB i rozcieńczanie już jednak się nie będę bawił. Goryczka 24 IBU, barwa 58 EBC. Zadane gęstwą (ok 500ml) W34-70 V pokolenie po #74. Start fermentacji w temperaturze 4,5°C, potem dam do 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 #78 Koźlak 03.02.2013 Zasyp Monachijski (Strzegom) 3,5kg Pilzneński (Gdańsk) 2,0kg Caramunich II 0,3kg Melanoidynowy 0,25kg Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2kg Carafa II 0,05kg Zacieranie woda 60°C 63°C - 20' 72°C - 40' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 14°Blg Gotowanie 80' 0' - start 20' - 35g Marynka 7,0% 70' - 20g Mittelfruh 5,0% 80' - >> chłodzenie Wyszło 26l 17°Blg, goryczka 21 IBU, barwa 40 EBC. Zadane gęstwą #2307 Munich Lager II pokolenie. Fermentacja w temp. ok 10°C. #77 Porter okazał się za jasny, więc dodałem wyciąg z 50g carafy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 #79 100% PILS II 24.02.2013r To co tygrysy lubią najbardziej - po prostu piwo bez zbędnych komplikacji i dziesiątek różnych odmian słodów czy egzotycznych chmieli. Jedno z lepszych jakie udało mi się w poprzednim sezonie uwarzyć Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,3kg Zacieranie dekokcyjne woda 55°C (2/3 RO, 1/3 kranówa) 63°C - 20' >>>72°C - 10' (gęste) >>>100°C - 10' (gęste) 72°C - 40' (całość) 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 10°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 10g Marynka 7,0% + 28g Tradition 7,0% 45' - 15g Mittelfruh 5,0% 65' - 15g Mittelfruh 5,0% 70' >> chłodzenie Wyszło 25,5l 12°Blg, goryczka 27 IBU, barwa 5 EBC. Zadane gęstwą #2307 Munich Lager III pokolenie. Fermentacja w temp. ok 10,5°C. #77 Porter przelane na cichą po 21 dniach f.b. 6,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 #80 PILS 7 5.03.2013r Ostatni lager w sezonie. Od teraz 2 tygodnie przerwy i przerzucam się na górną fermentacją Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg Karmelowy jasny (Strzegom) 0,3kg Zacieranie woda 55°C (40% RO, 60% kranówa) 63°C - 25' 72°C - 40' 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 11°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 35 Marynka 7,0-9,0% 45' - 15g Lubelski 3,5% 65' - 15g Lubelski 3,5% 70' >> chłodzenie Wyszło 26l 12,5°Blg, goryczka 33 IBU, barwa 6 EBC. Zadane gęstwą #2307 III pokolenie po #78. Fermentacja w lodówce (NOWOŚĆ!) - 8°C. Zabutelkowałem też #74 IPL. Stało na lagerowaniu 32 dni i jest idealny perfekt kryształ Tylko aromat gdzieś znik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) #81 PILS 8 17.03.2013r Miało być już zakończenie sezonu na dolną fermentację, ale że a) dostałem świeże drożdże z browaru Piwna (dzięki stachu68), b) posiadam teraz lodówkę, postanowiłem jeszcze machnąć jedną wareczkę i podbudować zapasy (pilsa nigdy za wiele!) Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg Monachijski (Strzegom) 0,25kg Karmelowy jasny (Strzegom) 0,05kg Zacieranie woda 55°C (60% RO, 40% kranówa) 63°C - 25' 72°C - 40' 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 10,5°Blg Gotowanie 70' FWH - 20g Centennial 9% FWH - 18g Marynka 9% 0' - start gotowania 10' - 10g Marynka 7% 50' - 25g Lubelski 3,3% 65' - 25g Lubelski 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 27,5l 12°Blg, IBU 42, barwa 7 EBC. Zadane drożdżami z browaru Piwna (Amber) - najprawdopodobniej 2124/W34-70 - gęstwa 250ml. Fermentacja burzliwa w lodówce 8°C. #79 100% Pils zlane na cichą po 21 dniach f.b., 3,0°Blg. Edytowane 17 Marca 2013 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 #82 EKG (bezstylowiec) 25.03.2013r. Coś na rozruszanie nowych drożdży. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,2kg Monachijski (Strzegom) 0,40kg Karmelowy ciemny (Strzegom) 0,40kg Zacieranie woda 60°CC (100% kranówa) + 2g MgSO4 67-66°C - 60' 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 28l 11°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g EKG 6,5% 50' - 20g EKG 6,5% 65' - 20g EKG 6,5% 70' >> chłodzenie. Wyszło 24,5l 12,5°Blg, ciut za dużo ale co robić... Barwa 21 EBC, goryczka 22 IBU. Zadane świeżą paczką US-05. Fermentacja w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #83 Atlantic Pale Ale (American Pale Ale) 7.04.2013r. Nowy chmiel do stestowania - Mosaic. Teoretycznie: "Citra na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych. W praktyce czułem lekkie owoce tropikalne i głównie anyż. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg Monachijski (Strzegom) 0,30kg Karmelowy ciemny (Gdańsk) 0,30kg Zacieranie woda 60°C (100% kranówa) + 7g MgSO4 (żeby podbić siarczany) 68-66°C - 60' 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 40g EKG 6,5% 50' - 20g Mosaic 11,1% 65' - 20g Mosaic 11,1% 70' - 10g Mosaic 11,1% >> chłodzenie Wyszło 25,5l 13°Blg. Barwa 18 EBC, goryczka 39 IBU. Zadane gęstwą US-05 II pokolenie po #82. Fermentacja w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) #84 AIPA (American India Pale Ale) 14.04.2013r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,5kg Monachijski (Strzegom) 0,80kg Karmelowy ciemny 160 (Gdańsk) 0,25kg Caramunich II 0,20kg Woda: 100% kranówa + 8g CaSO4 Skład wody po modyfikacji (w mg/l): Ca - 201 Mg - 14 Na - 33 Cl - 71 SO4 - 272 RA - 88 (jako CaCO3) SO4/Cl = 3.8 Zacieranie: 68-66°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 31l 13°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 30g Warrior 15,6% 40' - 20g Chinook 12,8% 60' - 20g Chinook 12,8% 65' - 20g Amarillo 8,9% 70' - 20g Amarillo 8,9% >> chłodzenie. Wyszło 26l 16°Blg, IBU 60, barwa 23 EBC. Zadane gęstwą US-05 (II pokolenie po #82). Fermentacja w temperaturze pokojowej. Chmielenie na zimno w planach. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Dzisiaj z grubej rury #85 Harpagan-45 (Imperial India Pale Ale) 21.04.2013r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 5,3kg Monachijski (Strzegom) 1,0kg Karmelowy jasny 30 (Strzegom) 0,4kg Pszeniczny jasny 0,3kg Karmelowy ciemny 160 (Gdańsk) 0,1kg Woda 50% RO + 8g CaSO4. Skład wody po modyfikacji (w mg/l): Zacieranie: 68-66°C - 70' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 31l 13°Blg Gotowanie 120' FWH - 30g Warrior 15,6% FWH - 10g Mosaic 11,1% 0' - start 60' - 50g Warrior 15,6% 90' - 20g Chinook 12,8% 105' - 10g Chinook 12,8% 105' - 10g Citra 12,0% 115' - 20g Amarillo 8,9% 118' - 10g Mosaic 11,1% 120' - 20g Amarillo 8,9% Wyszło 25l 20°Blg, IBU 100+, barwa 20 EBC. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie po #83 + pożywka dla drożdży Kombi. Fermentacja w temperaturze pokojowej. W planach chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 #86 Citra APA (AmericanPale Ale) 21.04.2013r. Taka chmielowa bajadera, wrzuciłem do kotła wszystkie resztki które zalegały w lodówce. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg Pszeniczny jasny 0,4kg Karmelowy jasny 30 (Strzegom) 0,2kg Monachijski (Strzegom) 0,2kg Woda 33% RO + 5g CaSO4. Zacieranie: 68-66°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 29l 13°Blg Gotowanie 70' MH ~15g Target 12% FWH ~30g Target, Marynka, Lubelski 0' - start 10' - 30g Citra 12% 50' - 20g Citra 12% 67' - 20g Citra 12% 70' >> chłodzenie. Wyszło 26l 15°Blg, IBU nieznane ale chyba tak 60-70, barwa 24 EBC. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie po #84. Fermentacja w temperaturze pokojowej. Chmielenia na zimno nie będzie bo nie mam co sypnąć. To chyba była ostatnia warka w tym sezonie. Czas na urlop i zasłużony odpoczynek. Może jeszcze walnę jakąś pszenicę na koniec, ale to na pewno po majówce. #83 i #84 przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Browar doczekał się logo: Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Browar doczekał się logo widzę na "ostro" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Dzisiaj zabutelkowałem ostatnią warkę, a więc czas na podsumowanie sezonu piwowarskiego 2012/13: Liczba warek: 23 (10 górna fermentacja, 13 dolna) Łączna objętość: 534 l = ok 1060 szt. butelek Zużyty słód: 111 kg Zużyty chmiel: 1,82 kg Stan butelek w piwnicy: na oko z 500-600 szt Byle by starczyło do września! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się