Skocz do zawartości

Browar Kotłownia - Gdańsk


korko_czong

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jest świeża dostawa słodów, temperatury odpowiednie, więc jedziemy:

 

#76 PILS v5 27.01.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg
  • Karmelowy 30 (Strzegom) 0,3kg
  • Pszeniczny (Gdańsk) 0,2kg

Zacieranie

  • woda 55°C (+50% R.O.)
  • 63°C - 25'
  • 72°C - 35'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29 10,5°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 30g Tradition 7,0%
  • 40' - 20g Mittelfruh 5,0%
  • 60' - 15g Mittelfruh 5,0%
  • 70' - >> chłodzenie

Wyszło ogólnie 26l 11,8°Blg, goryczka 28 IBU, barwa 7 EBC. Zadane gęstwą z browaru Amber :) Które pokolenie nie wiem, ale drożdże najpierw pracowały w Amberze w Bielkówku, potem w Browarze Piwna, potem u Stachu68 a teraz u są u mnie :) Na 99% to #2124 / W34-70. Fermentacja w temperaturze 8°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwsza przymiarka do portera, domyślnie miało być na pomorski konkurs.

 

#77 PORTER 03.02.2013

 

Zasyp

  • Monachijski (Strzegom) 3,7kg
  • Pilzneński (Gdańsk) 1,8kg
  • Biscuit 0,35kg
  • Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,3kg
  • Karmelowy 30 (Strzegom) 0,25kg
  • Carafa II 0,2kg
  • Melanoidynowy 0,1kg

Zacieranie

  • woda 60°C
  • 63°C - 30-
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31 15,5°Blg

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 35g Marynka 7,0%
  • 60' - 25g Mittelfruh 5,0%
  • 90' - >> chłodzenie

Ogólnie to klęska urodzaju - wyszło 26,5l 19°Blg ! Wydajność 82%, jeszcze nigdy tak wysokiej nie miałem. Zacierane na gęsto, może to dlatego. Celowałem w 18°Blg, tak, żeby było na Pomorski Konkurs Piw Domowych, gdzie właśnie są takie widełki. W HGB i rozcieńczanie już jednak się nie będę bawił.

Goryczka 24 IBU, barwa 58 EBC. Zadane gęstwą (ok 500ml) W34-70 V pokolenie po #74. Start fermentacji w temperaturze 4,5°C, potem dam do 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 Koźlak 03.02.2013

 

Zasyp

  • Monachijski (Strzegom) 3,5kg
  • Pilzneński (Gdańsk) 2,0kg
  • Caramunich II 0,3kg
  • Melanoidynowy 0,25kg
  • Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2kg
  • Carafa II 0,05kg

Zacieranie

  • woda 60°C
  • 63°C - 20'
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 14°Blg

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 20' - 35g Marynka 7,0%
  • 70' - 20g Mittelfruh 5,0%
  • 80' - >> chłodzenie

Wyszło 26l 17°Blg, goryczka 21 IBU, barwa 40 EBC. Zadane gęstwą #2307 Munich Lager II pokolenie. Fermentacja w temp. ok 10°C.

 

#77 Porter okazał się za jasny, więc dodałem wyciąg z 50g carafy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#79 100% PILS II 24.02.2013r

 

To co tygrysy lubią najbardziej - po prostu piwo bez zbędnych komplikacji i dziesiątek różnych odmian słodów czy egzotycznych chmieli. Jedno z lepszych jakie udało mi się w poprzednim sezonie uwarzyć :)

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,3kg

Zacieranie dekokcyjne

  • woda 55°C (2/3 RO, 1/3 kranówa)
  • 63°C - 20'
  • >>>72°C - 10' (gęste)
  • >>>100°C - 10' (gęste)
  • 72°C - 40' (całość)
  • 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 10°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 10g Marynka 7,0% + 28g Tradition 7,0%
  • 45' - 15g Mittelfruh 5,0%
  • 65' - 15g Mittelfruh 5,0%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 25,5l 12°Blg, goryczka 27 IBU, barwa 5 EBC. Zadane gęstwą #2307 Munich Lager III pokolenie. Fermentacja w temp. ok 10,5°C.

 

#77 Porter przelane na cichą po 21 dniach f.b. 6,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#80 PILS 7 5.03.2013r

 

Ostatni lager w sezonie. Od teraz 2 tygodnie przerwy i przerzucam się na górną fermentacją

 

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg
  • Karmelowy jasny (Strzegom) 0,3kg

Zacieranie

  • woda 55°C (40% RO, 60% kranówa)
  • 63°C - 25'
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 35 Marynka 7,0-9,0%
  • 45' - 15g Lubelski 3,5%
  • 65' - 15g Lubelski 3,5%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 26l 12,5°Blg, goryczka 33 IBU, barwa 6 EBC. Zadane gęstwą #2307 III pokolenie po #78. Fermentacja w lodówce (NOWOŚĆ!) - 8°C.

 

Zabutelkowałem też #74 IPL. Stało na lagerowaniu 32 dni i jest idealny perfekt kryształ :) Tylko aromat gdzieś znik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#81 PILS 8 17.03.2013r

 

Miało być już zakończenie sezonu na dolną fermentację, ale że a) dostałem świeże drożdże z browaru Piwna (dzięki stachu68), b) posiadam teraz lodówkę, postanowiłem jeszcze machnąć jedną wareczkę i podbudować zapasy (pilsa nigdy za wiele!)

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg
  • Monachijski (Strzegom) 0,25kg
  • Karmelowy jasny (Strzegom) 0,05kg

Zacieranie

  • woda 55°C (60% RO, 40% kranówa)
  • 63°C - 25'
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l 10,5°Blg

Gotowanie 70'

  • FWH - 20g Centennial 9%
  • FWH - 18g Marynka 9%
  • 0' - start gotowania
  • 10' - 10g Marynka 7%
  • 50' - 25g Lubelski 3,3%
  • 65' - 25g Lubelski 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 27,5l 12°Blg, IBU 42, barwa 7 EBC. Zadane drożdżami z browaru Piwna (Amber) - najprawdopodobniej 2124/W34-70 - gęstwa 250ml. Fermentacja burzliwa w lodówce 8°C.

 

#79 100% Pils zlane na cichą po 21 dniach f.b., 3,0°Blg.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#82 EKG (bezstylowiec) 25.03.2013r.

 

Coś na rozruszanie nowych drożdży.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,2kg
  • Monachijski (Strzegom) 0,40kg
  • Karmelowy ciemny (Strzegom) 0,40kg

Zacieranie

  • woda 60°CC (100% kranówa) + 2g MgSO4
  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 28l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 20g EKG 6,5%
  • 50' - 20g EKG 6,5%
  • 65' - 20g EKG 6,5%
  • 70' >> chłodzenie.

Wyszło 24,5l 12,5°Blg, ciut za dużo ale co robić... Barwa 21 EBC, goryczka 22 IBU. Zadane świeżą paczką US-05. Fermentacja w temperaturze pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#83 Atlantic Pale Ale (American Pale Ale) 7.04.2013r.

 

Nowy chmiel do stestowania - Mosaic. Teoretycznie: "Citra na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.

W praktyce czułem lekkie owoce tropikalne i głównie anyż.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg
  • Monachijski (Strzegom) 0,30kg
  • Karmelowy ciemny (Gdańsk) 0,30kg

Zacieranie

  • woda 60°C (100% kranówa) + 7g MgSO4 (żeby podbić siarczany)
  • 68-66°C - 60'
  • 78°C - 10' >>> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 40g EKG 6,5%
  • 50' - 20g Mosaic 11,1%
  • 65' - 20g Mosaic 11,1%
  • 70' - 10g Mosaic 11,1% >> chłodzenie

Wyszło 25,5l 13°Blg. Barwa 18 EBC, goryczka 39 IBU. Zadane gęstwą US-05 II pokolenie po #82. Fermentacja w temperaturze pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 AIPA (American India Pale Ale) 14.04.2013r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,5kg
  • Monachijski (Strzegom) 0,80kg
  • Karmelowy ciemny 160 (Gdańsk) 0,25kg
  • Caramunich II 0,20kg

Woda: 100% kranówa + 8g CaSO4

Skład wody po modyfikacji (w mg/l):

  • Ca - 201
  • Mg - 14
  • Na - 33
  • Cl - 71
  • SO4 - 272
  • RA - 88 (jako CaCO3)
  • SO4/Cl = 3.8

Zacieranie:

  • 68-66°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 31l 13°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 30g Warrior 15,6%
  • 40' - 20g Chinook 12,8%
  • 60' - 20g Chinook 12,8%
  • 65' - 20g Amarillo 8,9%
  • 70' - 20g Amarillo 8,9% >> chłodzenie.

Wyszło 26l 16°Blg, IBU 60, barwa 23 EBC. Zadane gęstwą US-05 (II pokolenie po #82). Fermentacja w temperaturze pokojowej. Chmielenie na zimno w planach.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj z grubej rury :)

 

#85 Harpagan-45 (Imperial India Pale Ale) 21.04.2013r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 5,3kg
  • Monachijski (Strzegom) 1,0kg
  • Karmelowy jasny 30 (Strzegom) 0,4kg
  • Pszeniczny jasny 0,3kg
  • Karmelowy ciemny 160 (Gdańsk) 0,1kg

Woda

50% RO + 8g CaSO4.

Skład wody po modyfikacji (w mg/l):

przechwytywanieek.png

 

Zacieranie:

  • 68-66°C - 70'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 31l 13°Blg

Gotowanie 120'

  • FWH - 30g Warrior 15,6%
  • FWH - 10g Mosaic 11,1%
  • 0' - start
  • 60' - 50g Warrior 15,6%
  • 90' - 20g Chinook 12,8%
  • 105' - 10g Chinook 12,8%
  • 105' - 10g Citra 12,0%
  • 115' - 20g Amarillo 8,9%
  • 118' - 10g Mosaic 11,1%
  • 120' - 20g Amarillo 8,9%

Wyszło 25l 20°Blg, IBU 100+, barwa 20 EBC. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie po #83 + pożywka dla drożdży Kombi. Fermentacja w temperaturze pokojowej. W planach chmielenie na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 Citra APA (AmericanPale Ale) 21.04.2013r.

 

Taka chmielowa bajadera, wrzuciłem do kotła wszystkie resztki które zalegały w lodówce.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,0kg
  • Pszeniczny jasny 0,4kg
  • Karmelowy jasny 30 (Strzegom) 0,2kg
  • Monachijski (Strzegom) 0,2kg

Woda

33% RO + 5g CaSO4.

 

Zacieranie:

  • 68-66°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 29l 13°Blg

Gotowanie 70'

  • MH ~15g Target 12%
  • FWH ~30g Target, Marynka, Lubelski
  • 0' - start
  • 10' - 30g Citra 12%
  • 50' - 20g Citra 12%
  • 67' - 20g Citra 12%
  • 70' >> chłodzenie.

Wyszło 26l 15°Blg, IBU nieznane ale chyba tak 60-70, barwa 24 EBC. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie po #84. Fermentacja w temperaturze pokojowej. Chmielenia na zimno nie będzie bo nie mam co sypnąć.

 

To chyba była ostatnia warka w tym sezonie. Czas na urlop i zasłużony odpoczynek. Może jeszcze walnę jakąś pszenicę na koniec, ale to na pewno po majówce.

 

#83 i #84 przelane na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj zabutelkowałem ostatnią warkę, a więc czas na podsumowanie sezonu piwowarskiego 2012/13:

 

Liczba warek: 23 (10 górna fermentacja, 13 dolna)

Łączna objętość: 534 l = ok 1060 szt. butelek

Zużyty słód: 111 kg

Zużyty chmiel: 1,82 kg

 

Stan butelek w piwnicy: na oko z 500-600 szt ;) Byle by starczyło do września!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.