Skocz do zawartości

Browar Kotłownia - Gdańsk


korko_czong

Rekomendowane odpowiedzi

#33 Lux Perpetua (belgijski bezstylowiec) 10.04.2011r.

 

W zamyśle miał to być proste małe lekkie piwo do rozruszania nowych drożdży. Nie wszystko jednak poszło po mojej myśli - okazało się , że baterie w wadze były na wyczerpaniu w wyniku czego waga zaniżała pomiar gdzieś o 30-40%. Zasyp, a wiec i ekstrakt i litraż wyszedł w rzeczywistości dużo większy niż planowałem.

 

Zasyp (orientacyjny)

Pilzneński BM 4,00 kg 77,7%

Pszeniczny 0,80 kg 15,5%

Carahell 0,30 kg 5,8%

Zakwaszający 0,05 kg 1,0%

 

Zacieranie

woda 65°C pół gara

67-63°C - 90' (na lenia).

78°C - 5' >> filtracja do uzyskania pełnego fermentora ok 12,5°Blg

 

Chmielenie 60'

0' - 18g Northern Brewer 10,5% a-a

40' - 20g Fuggles 4,0% a-a (międzyczasie bardzo duży przełom, multum farfocli, kłaczków, kożuszków)

50' - 10g Fuggles 4,0% a-a

60' - >> chłodzenie.

 

Wyszło ostatecznie 26l 14,5°Blg (+0,5l w chmielinach). Barwa 10 EBC, goryczka ok. 23 IBU. Do brzeczki zadałem 24h starter z nowej paczki WYeast #1388 Belgian Strong Ale. Zadałem cały 2-litrowy starter (był w fazie wysokich krążków), więc w fermentorze jest 28l, do krawędzi brakuje zaledwie kilku cm... Mam nadzieję, że drożdże nie wyjdą na spacer. Gdybym miał pokrywkę z dziurą na rurkę zrobił bym blow-off tube, ale nie mam :/

Fermentacja w temperaturze pokojowej.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

#26 Marcowe zabutelkowane z dodatkiem 2,5g cukru/but 0,5l. Piwo stało ponad 5 tygodni na cichej (temp. od 2°C do 10°C) i ostatecznie zeszło do 3,5°Blg. Na konkurs piwo.org trochę się spóźniłem, a z tego co czytałem konkurencja była ostra (prawie 40 piw) :/:beer:

 

Ostatnio wszystkie moje piwa są przegazowane, mimo użycia relatywnie niskiej dawki cukru do refermentacji. Tyczy to się głównie lagerów. Pewnie jest to związane z większym związaniem CO2 w piwie w niższej temperaturze. Trzeba będzie brać na to poprawkę.

 

W załączeniu na zdjęciu leżakownia/fermentownia. Butelki się skończyły, a tu jeszcze 6 warek do zabutelkowania + jedna uwarzona dzisiaj :/ Czyżby czas przerzucić się na kegi ? :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio niewiele się u mnie działo. Zakupiłem motoreduktor i składam sobie powoli napęd do Porkerta. Nie mam niestety dobrego trafa więc pierwsze uruchomienie gdzieś za 2 tygodnie. Poza tym:

#27 Lager Wiedeński zabutelkowany z dodatkiem 2,4g cukru/but. Zeszło do 4°Blg z 12,7°Blg. Piwo stało 42 dni na cichej w temp. 5-10°C. Długo stało bo nie miałem butelek :) Na cichej jeszcze stoi doppelbock i pils (ok miesiąc).

#31 Dortmunder przelany na cichą po 17 dniach burzliwej. 4°Blg.

#32 Imbirowe przelane na cichą po 14 dniach burzliwej. 3°Blg.

#33 Belgijski bezstylowiec przelany na cichą po 11 dniach burzliwej. Piana opadła, ale piwo jest strasznie mętne (drożdże są w nim "zawieszone"). Blg nieznane, drożdże odzyskane.

 

W najbliższą sobotę najprawdopodobniej powstanie Duvel :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Diablo (Belgian Golden Strong Ale) 23.04.2011r.

Nigdy nie piłem piwa w tym stylu, zobaczymy, co z tego wyjdzie :) Przepis na podstawie różnych receptur z piworgu :)

 

Zasyp

Pilzneński BM 4,50 kg 95,1% (końcówka)

Carapils 0,20 kg 4,2%

Zakwaszający 0,03 kg 0,6%

 

Zacieranie

55°C - 10'

68°C - 60'

76°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania ok. 26l 11°Blg

 

Chmielenie 90'

0' - start

15' - 45g Styrian Goldings 4,1% a-a

75' - 25g Saaz 4,0% a-a

- 500g cukru

90' - 20g Saaz 4,0% a-a

- >> chłodzenie

 

Wyszło zaledwie 18l 16,5°Blg . Przyznam, że liczyłem na nieco więcej. (przyczyna - przytkana filtracja i zbyt szybkie wysładzanie) . Jest jeszcze sporo brzeczki w chmielinach, dodam ją jak ruszy fermentacja z dodatkiem cukru żeby podwyższyć ekstrakt. Teraz to nawet nie mieści się w stylu :)

Barwa 10 EBC, goryczka 25 IBU. Zadane gęstwą #1388 Belgian Strong Ale, II pokolenie, pół słoika. Fermentacja w warunkach pokojowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 BGSA Ładnie fermentuje, dodałem 300g cukru żeby podbić °Blg.

#29 Pils v.2 zabutelkowany z dodatkiem 2,4g cukru/but (nagazowanie 2,3v/v). Piwo stało 34 dni na cichej w temp 8-11°C, spadło do 2,5°Blg. Krystalicznie klarowne.

Następna warka dopiero po weekendzie majowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gdy za oknami było zimno i szaro, w Kotłowni powstała kolejna warka:

 

#35 Hugo Kołłątaj (Wędzone) 3.05.2011r.

 

Zasyp

Pilzneński wędzony 2,20 kg 54,6%

Pszeniczny 1,50 kg 37,2%

Crystal 150 0,30 kg 7,4%

Zakwaszający 0,03 kg 0,7%

 

Zacieranie

63°C - 30'

72°C - 40'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania ok. 26l 10°Blg. Przytkało się później szło jak krew z nosa.

Chmielenie 65'

0' - start

5' - 5g Perle 9,1% a-a

- 28g Lubelski+Saaz 4,0% a-a (resztka)

65' - koniec

 

Wyszło 22,5l 12°Blg. Goryczka 16 IBU, barwa 18 EBC, wydajność 68%. Użyłem słodu pilzneńskiego uwędzonego u siebie w wędzarni, ale aromat jest był raczej dość słaby. Wędziło się 3-4h w rajstopach zawieszonych na kiju.

Zadane gęstwą #1388 Belgian Strong Ale, III pokolenie (zalanie gęstwy po poprzednim piwie świeżą brzeczką). Fermentacja w warunkach pokojowych 18°C (trochę mało).

 

#34 BGSA przelane na cichą, 4°Blg .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Geronimo (American IPA (AIPA)) 08.05.2011r.

Na podstawie przepisu Staśka S42. Czytałem, że dobre piwo, więc też postanowiłem zrobić ;) I przy okazji wypróbować amerykańskie chmiele.

 

Zasyp

Pale Ale 4,20 kg 76,4%

Monachijski 0,60 kg 10,9%

Pszeniczny 0,40 kg 7,3%

Special B 0,20 kg 3,6%

Crystal 150 0,20 kg 3,6%

Carapils 0,10 kg 1,8%

 

Zacieranie

woda 68°C / pół gara na oko

67°C - 70'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do objętości 28l, 13°Blg. Do brzeczki przedniej poszło 20g Simcoe 13,1% a-a.

 

Gotowanie 65'

FWH - 20g Simcoe 13,1% a-a

 

0' - start

5' - 20g Simcoe 13,1% a-a

35' - 20g Citra 12,2% a-a

60' - 10g Citra 12,2% a-a

- 10g Cascade 6,2% a-a

65' - 20g Cascade 6,2% a-a

 

Wyszło 24,0l 15°Blg (1,061 OG). Goryczka ok. 66 IBU, barwa 27 EBC. Miało być mniej litrów i więcej ekstraktu, tak, aby ale trudno. Zapach brzeczki przedniej po dodaniu chmielu Simcoe po prostu obłędny!!

Dokonałem też niewielkiej modyfikacji w kadzi filtracyjnej. Wstawiłem trójnik i filtrowałem "na dwa baty" - tj. za pomocą dwóch oplotów. Teraz już nic się nie zatka :/ Polecam!

Zadane całą paczką US-05 ze startera 600ml. Fermentacja w warunkach pokojowych 18-19°C. Na cichą pewnie dojdzie 25g Citra. Świetnie pachną te amerykańce :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#36 AIPA przelane na cichą po 9 dniach fermentacji. Zeszło do 3°Blg. Na górze oczywiście zbita czapa drożdży US-05. W smaku masakra :( Aromat nieco mniejszy niż był na początku. Już się nie mogę doczekać degustacji :( Dodatkowo na cichą dodałem miks chmieli :

- 25g Citra

- 10g Simcoe

- 15g Lubelski

 

#35 Wędzone przelane na cichą po 13 dniach fermentacji. Zeszło do 2.5°Blg. "Wędzoność" z czasem okazuje się coraz mniejsza. Bardzo mętne...

 

#31 Ostatni skok Małysza (Dortmunder) zabutelkowany po 33 dniach cichej/lagerowania (4°Blg). Poszło 2,7g cukru/butelkę. Jest krystalicznie czyste - na dnie fermentora została ciemna warstewka zimnego osadu po lagerowaniu.

 

Następna warka to pewnie będzie pszenica (coś szybko dojrzewającego na lato), albo AIPA v2 na US-05. Idą upały...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Pszeniczne półciemne 21.05.2011r.

 

Zasyp

Pilzneński BM 1,70 kg 38,2%

Pszeniczny 2,50 kg 56,2%

Carawheat 0,25 kg 5,6%

 

Zacieranie

44°C - 20' (tylko pszeniczny)

55°C - 10' (całość)

63°C - 20'

72°C - 40'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania ok 30l, 10,5°Blg .

 

Ześrutowane było bardzo drobno, po wsypaniu śruty do wody powstałą gęsta biała breja. Filtracja niestety przytkała się i trwała ponad 2h (nawet 2 filtratory nic nie dały). Po raz kolejny się przekonałem, że ma co drobniej śrutować dla tych paru % wydajności, kosztem dodatkowych godzin na filtrację. Filtrat bardzo bardzo mętny.

 

Chmielenie 60'

0' - 25g lubelski 4,8% a-a

- 5g Fuggle 4,0% a-a

60' >> chłodzenie.

 

Wyszło 25,5l 12,5°Blg, barwa 13EBC, goryczka 13 IBU. Mieści się w stylu :smilies:

 

Brzeczka zadana gęstwą z drożdży pszenicznych Zymoferm od kolegi twitt (dzięki). Start fermentacji w 15°C, potem przeniosę do 20-21°C.

 

 

Oprócz tego: #34 Diablo (BGSA) zabutelkowane po 2 tygodniach cichej w 14-15°C. Nagazowanie bardzo mocne, 3v/v (ok 4g cukru/but). Zeszło do 2,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Drożdże Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan po przeniesieniu do ciepłego poszły na spacer zwiedzać przedsionek.

 

Oprócz tego zabutelkowałem (w końcu!) #28 doppelbocka, po dwóch miesiącach cichej fermentacji. Po prostu mi się nie chciało i tak sobie stał ;) Do butelek poszło 2,7g cukru/but. Blg końcowe 5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Christmas Ale (Bożonarodzeniowe) 29.05.2011r.

 

Zasyp

Pilzneński BM 3,00 kg 60,6%

Pszeniczny 0,50 kg 10,1%

Monachijski 1,00 kg 20,2%

Special B 0,25 kg 5,1%

Caramunich III 0,10 kg 2,0%

Carafa II 0,10 kg 2,0%

 

Zacieranie

woda 55°C

63°C - 30'

72°C - 30'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie od uzyskania 28l 11°Blg. Zagapiłem się i trochę za dużo poleciało.

 

Chmielenie 60'

0' - 18g Northern Brewer+Target 10,5% a-a

50' - 15g Fuggle 4% a-a

- 500g cukru skarmelizowanego

- 2 cukry waniliowe

- cynamon

- goździki

- kolendra

- gałka muszkatołowa starta

- śliwki suszone 100g

60' - >> chłodzenie.

 

Wyszło 23,5l 15,5°Blg, barwa 40EBC, goryczka 22 IBU. Miało być mocniejsze, tak pod 17°Blg, ale już trudno... Przyprawy dodawałem na oko, mniej więcej po 1 łyżeczce.

Zadane gęstwą US-05, II pokolenie. Fermentacja w warunkach pokojowych 19°C.

 

 

Poza tym zabutelkowane:

#35 Wędzone z dodatkiem 3,5g cukru/but. Zeszło do 2,5°Blg. Mętne, wędzonka obecna, ale słaba. Czuć też aromaty od drożdży belgijskich.

#36 AIPA z dodatkiem 3,1g cukru/but. Zeszło do 3°Blg. Również mętne, bo pływało mnóstwo chmielowych farfocli po cichej. Smak i aromat zaskakujący, bardzo złożony. Mnóstwo cytrusów, owoców, żywicy sosnowej. No i konkretna goryczka :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Dunkelweizen 5.06.2011r. Ostatnie piwo w sezonie.

 

Zasyp

Pilzneński BM 1,50 kg 33,0%

Pszeniczny 2,10 kg 46,3%

Pszeniczny ciemny 0,80 kg 17,6% (własny, przypiekany na grillu)

Carafa 0,04 kg 0,9%

Special B 0,10 kg 2,2%

Zacieranie

woda 44°C

42°C - 20'

63°C - 30'

72°C - 30'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania 28l ok 11°Blg.

 

Chmielenie 60'

0' - 25g lubelski 4,8% a-a

60' >> chłodzenie

 

Wyszło łącznie 24l, 13,0°Blg. Kolor ok 45 EBC, goryczka 11 IBU.

Zadane gęstwą drożdży pszenicznych Zymoferm Z033-4-35, III pokolenie. Fermentacja w 18°C , potem może przeniosę w inne cieplejsze miejsce.

 

 

Podczas warzenia towarzyszył mi kolega Spotter :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, potwierdzam - byłem obecny przy warzeniu :D Kolega wyjaśnił mi sporo niejasności i sporo mi się wykłarowało! Dzięki niemu jestem gotowy do swojej pierwszej zacieranej warki ;) Wielkie dzięki :D

Edytowane przez Spotter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Dunkelweizen mimo relatywnie niskiej temperatury (18°C ) eksplodował. Posadzka w kotłowni cała zalana pianą i drożdżami. Piwa było 23,5 litra (na fermentor z BA 31l), a i tak na pianę za mało miejsca było.

 

Poprzednia pszenica #37 też wyszła z wiadra. Widocznie te drożdże (Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan) już tak mają. Nota bene warka jest już zabutelkowana (3°Blg , 3,85g cukru/but), ma dopiero 6 dni i już smakuje wybornie :( Myślę, że warto się zainteresować tymi drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Dunkelweizen mimo relatywnie niskiej temperatury (18°C ) eksplodował. Posadzka w kotłowni cała zalana pianą i drożdżami. Piwa było 23,5 litra (na fermentor z BA 31l), a i tak na pianę za mało miejsca było.

 

Poprzednia pszenica #37 też wyszła z wiadra. Widocznie te drożdże (Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan) już tak mają. Nota bene warka jest już zabutelkowana (3°Blg , 3,85g cukru/but), ma dopiero 6 dni i już smakuje wybornie :( Myślę, że warto się zainteresować tymi drożdżami.

Moje Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV, Typ ?Fürstengold , też nieźle narozrabiały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprzednia pszenica #37 też wyszła z wiadra. Widocznie te drożdże (Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan) już tak mają. Nota bene warka jest już zabutelkowana (3°Blg , 3,85g cukru/but), ma dopiero 6 dni i już smakuje wybornie :( Myślę, że warto się zainteresować tymi drożdżami.

To jest ten sam szczep (W68 z banku drożdży Weihenstephan) co WY3068 i WLP300.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 Dunkelweizen zabutelkowany, planowane nagazowanie 2,7v/v (3.9g cukru/but). Niestety aromatu bananów czy goździków nie stwierdzono, a w zapachu zielonego piwa przeważa aromat jabłek (ester zielone jabłuszko). Ponoć aromat ten jest spowodowany przez niedofermentowanie, ale piwo fermentowało aż 2 tygodnie w 20°C i zeszło do 3,5°Blg. Zobaczymy co z tego będzie, ale zapowiada się średnio.

 

Browar zamknięty do jesieni. Teraz będę mógł w spokoju spijać wszystkie lagery co uwarzyłem w zimie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Browar oficjalnie jest zamknięty. Nuda, nic się nie dzieje... No prawie :)

 

Ostatnio się zmusiłem i zabutelkowałem #38 Christmas Ale, po przeszło dwumiesięcznej cichej fermentacji. Planowane nagazowanie 2.5v/v, 3.3g cukru/but. Spodziewałem się bardziej intensywnych aromatów i smaków - wyraźnie straciły na mocy, ale w sumie nie jest najgorzej. Fermentor był na początku w styropianowej lodówce ze zmrożonymi PETami, ale po jakimś czasie przestałem je wymieniać i temperatura cichej wzrosła z powrotem do temperatury otoczenia. Za dużo zachodu z wymienianiem tych PETów...

 

Z innych wieści - dostałem od siostry starą lodówkę :) Styropianowe pudło pójdzie więc na śmietnik. Teoretycznie mógłbym już teraz zacząć warzyć lagery, ale się wstrzymam i poczekam na naturalne rozpoczęcie sezonu. Uwzględniając plany urlopowe, następne warzenie niestety dopiero w październiku/listopadzie :)

 

Teraz jest czas na spijanie owoców pracy całego poprzedniego sezonu. Niedługo postaram się podsumować i opisać piwa które zrobiłem - wskazując te receptury które okazały się być dobre i te które okazały się być porażką. Zdrowie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Może nie jest to bezpośrednio związane z piwowarstwem, ale Kotłownia w końcu dorobiła się sytemu nagłaśniającego - mały wzmacniacz PCL86 o oszałamiającej mocy 2x2,5W! Mała rzecz, a cieszy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szybkie proste piwo na przywitanie sezonu piwowarskiego i rozruszanie drożdży.

#40 Guardian Angel 23.10.2011 (Bezstylowe ale)

 

Zasyp

Pilzneński (Optima) 3,8kg 95%

Karmelowy (BalticMalt) 0,2kg 5%

Zacieranie

woda 60°C

63°C - 30'

72°C - 30'

78°C - 5' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania 29l 9°Blg

Gotowanie 75'

0' - start

15' - 18g Target 12% a-a

60' - 10g Fuggle 4% a-a

75' - >> chłodzenie

 

Wyszło 22.5l brzeczki 12,5°Blg . Zadane połową paczki S-04. Fermentacja w temp. pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 przelane na cichą, trochę poniżej 4°Blg.

 

#41 FES (Foreign Extra Stout) 30.10.2011r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Optima) 4,20 kg 69,1%
  • Karmelowy (BalticMalt) 0,40 kg 6,6%
  • Palony jęczmień 0,50 kg 8,2%
  • Płatki jęczmienne błysk. 0,40 kg 6,6%
  • Monachijski 0,50 kg 8,2%
  • Carafa II 0,08 kg 1,3%

Zacieranie

  • woda 60°C
  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 10' >> filtracja i wysładzanie do uzyskania ok 29l 14°Blg

Gotowanie 60'

  • 0' - 30g Target 12.1% a-a
  • 30' - 10g Target 12.1% a-a
  • 60' - > chłodzenie

Wyszło 24.5l 16.5°Blg , goryczka 36 IBU, kolor 80+EBC. Wydajność ok 77%. Zadane gęstwą S-04 z poprzedniej warki (#40). Fermentacja w warunkach pokojowych 19-20°C .

 

 

Edycja - po 3.5h od zadania drożdży piana wyszła z fermentora...

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ miałem gęstwę S-04, postanowiłem uwarzyć jeszcze jednego górniaka przed planowaną na jesień i zimę serię lagerów.

Wybór padł na nowy i mało popularny styl Black IPA/Cascadian dark ale. Drożdże co prawda angielskie ale trudno.

 

Niestety w takcie przygotowywania nastąpiła awaria mojego zmechanizowanego śrutownika - od dużego oporu pękł wał i uszkodził się gwint mocujący śrubę i ośkę od napędu... Musiałem poszukać korby i dokończyć śrutowanie ręcznie :ble:

 

#42 Harry Hopper (CDA) 6.11.2011r.

 

Zasyp

  • Pilzneński Optima 4,50 kg 86,5%
  • Karmelowy BalticMalt 0,40 kg 7,7%
  • Carafa II specj. 0,25 kg 4,8%
  • Palony jęczmień 0,05 kg 1,0%

Zacieranie

  • woda 70°C
  • 67-65°C - 60'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 24l ok 14.5°Blg

Gotowanie 60'

  • 0' - 30g Simcoe 13.1%
  • 0' - 20g Citra 12.2%
  • 30' - 25g Citra 12.2%
  • 55' - 15g Citra 12.2%
  • 55' - 20g Simcoe 13.1%
  • 60' >> chłodzenie

 

Wyszło 20.5l 17.0°Blg, goryczka ok 63 IBU ok 88 IBU (niestety był błąd w formule liczącym goryczkę i wyszło dużo więcej IBU niż planowałem...), kolor 64 EBC. Wydajność 75%, trochę lepiej niż się spodziewałem (liczyłem na 21l 16Blg).

Zadane gęstwą tygodniową S-04, II pokolenie. Fermentacja w temp. pokojowej 19-20°C.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

43 Pilsudzki (Pils) 13.11.2011r.

 

Lekkie jasne i delikatnie chmielone piwo na rozruszanie drożdży lagerowych.

 

Zasyp

  • Pilzneński Optima 3,90 kg 92,9%
  • Monachijski II 0,30 kg 7,1%
Zacieranie
  • woda 60°C
  • 63°C - 35'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania 29l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 28g H. Spalt Select 6,4% a-a
  • 55' - 15g Lubelski 4,0% a-a
  • 70' >> chłodzenie

Ogólnie ekstrakt wyszedł za duży (ok 13.5°Blg), więc dolałem wody żeby go trochę zbić. Ostatecznie otrzymałem ok 24l 12,5°Blg, goryczka 18 IBU, kolor 7 EBC.

Zadane całą paczką W34-70 (uwodnioną). Fermentacja w temp. 9°C w garażu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Ale zabutelkowane z dodatkiem 2,4g cukru/but 0,5l (2,1v/v). Coś przykrego, stęchłego jest w zapachu... Całe szczęście że nie umiem odróżniać DMS diacetylu itd bo pewnie wyczułbym jakąś wadę :) Dość klarowne.

 

#43 Pilsudzki coś tam fermentuje, choć piana jest delikatnie mówiąc bardzo mizerna. Widać za to wyraźnie 0,5cm warstwę drożdży na dnie, a na górze na pianie brązowe plamy od żywicy, więc chyba jest dobrze. Temperatura niestety trochę wzrosła bo do 12°C... Mogę jeszcze wstawić do innego pomieszczenia gdzie jest 7°C , gdzie lepiej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.