Hajsiu Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Witam, Pytanie mam odnośnie dezynfekcji/sterylizacji. Mianowicie zaczalem interesowac sie stworzeniem banku drozdzy - jeden szczep juz sobie lezy w lodowce. Jak wiadomo przy tym potrzebny jest duzy nacisk na dezynfekcje/sterylizacje w szczegolnosci probowek. Mam plastikowe, autoklawowalne, jednak autoklawu ze wzgledu na koszty oczywiscie nie posiadam. Szybkowaru rowniez nie i nie bardzo chce specjalnie kupowac bo juz i tak nadwyrezylem budzet na caly sprzet piwowarski a poza tym to dodatkowy sprzet ktory nie bedzie jakos szczegolnie potrzebny w moim wypadku. Poki co do sterylizacji uzylem metody tyndalizacji i mam nadzieje, ze spelnilo to swoja role, jednak jest czasochlonne i uciazliwe. I teraz tak - skoro tyndalizacja spelnia swoja role i pozbywamy sie rowniez przetrwalnikow (przynajmniej w wiekszosci) to czy gdybym wrzucil sprzet np. probowki do np. starsanu (lub innego srodka dezynfekcyjnego) i trzymal je w nim tydzien (przykladowo) to pozbede sie rowniez przetrwalnikow ktore w tym czasie "rozwina" sie w formy "normalne" tj. grzyby, bakterie itp. i od razu zostana unicestwione przez ten srodek? Czy przetrwalniki zostana dalej przetrwalnikami do czasu komfortowych warunkow? Jesli tak to jak dlugo takie przetrwalniki moga zyc w takim srodowisku bo chyba nie wiecznie? Taka metoda bylaby dla mnie bardzo komfortowa - wrzucam sprzet do wiadra z srodkiem i zapominam, w razie potrzeby wyciagam sterylne i uzywam. W przypadku probowek wystarczyloby nawet zalac je srodkiem dezynfekcyjnym ktory wylewam przed samym uzyciem. Byc moze ktos ma jakas poparta czyms wiedze na ten temat i moglby sie wypowiedziec? Niestety w enternecie nie moge znalezc szczegolowych informacji na temat przetrwalnikow czy srodkow dezynfekcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Nikt Ci nie zagwarantuje tego, że utrzymasz sterylne warunki w SS. Jest to środek do dezynfekcji, a nie sterylizacji. Teoretycznie są chemiczne metody sterylizacji, np. kwasem octowym. Możesz się bawić w małego chemika. Ale weź pod uwagę ryzyko przechowywania odczynników chemicznych Tyndalizacja to nie sterylizacja. Weź również pod uwagę, że dotyczy ona puszek/słoików, czyli zamkniętych opakowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajsiu Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Nie potrzebuje gwarancji tylko kogos kto zna sie na bakteriach, przetrwalnikach czy dezynfekcji/sterylizacji i jest w stanie powiedziec czy np. w takich warunkach przetrwalniki sie rozwina czy nie. W domowych warunkach nigdy bez profesjonalnego sprzetu nie osiagniesz pelnej sterylizacji i jest to dla mnie oczywiste, pytam o "sterylizacje" na potrzeby piwowarskie. Tyndalizacja moze (ale czesto nie jest) byc rodzajem sterylizacji, ja np. po gotowaniu nie otwieram w ogole garnka tylko szczelnie zaklejam i zostawiam na 24h i powtarzam proces (nie mowie, ze to akurat jest sterylizacja bo w domowych warunkach nie bedzie) tak wiec nie dotyczy to tylko zamknietych opakowan a jakiegokolwiek sprzetu ktory wlezie ci do garnka. Tak wiec wciaz mam nadzieje na wypowiedz kogos kto ma glebsza wiedze na ten temat i moze cos o tym opowiedziec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Jeżeli czytałeś i nie znalazłeś odpowiedzi spróbuj pozaczepiać @DanielN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @hajsiu tyndalizacja w takiej formie, jak mówisz będzie loterią. Przy sterylizacji masz wyższą temperaturę i ciśnienie, a tego w zwykłym garnku nie ogarniesz.Według mnie możliwie bezpiecznie i higienicznie w domowych warunkach: najpierw NaOH, później SS i używamy na bieżąco. Ten sposób w piwowarstwie stosuje wiele osób. Dodam, że w ten sposób czyszczone są również linie do rozlewu chociażby napojów, więc z logicznego punktu widzenia powinno minimalizować wszelkie ustrojstwo.Ewentualnie piekarnik, ale tu z plastikiem nie poszalejesz Niestety, ale jakby się bawić na poważnie z drożdżami to w domowych warunkach kiepska sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się