JaxDraken Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Witam! W piątek o 21.00 przygotowałem 23l brzeczki z 1,7kg lagera firmy coopers i 1,5kg ekstraktu jasnego Mistrza sladka. Na początku temp. utrzymywała się na poziomie 20-22 st. Wczoraj (poniedziałek) bulgotanie w rurce fermentacyjnej zdarzało się coraz rzadziej. Dzisiaj (wtorek) otworzyłem fermentator w celu napuszczenia tlenu ale wieko od razu odkaziłem bardzo gorącą wodą. Temp. w moim pokoju zmalała do 19st a temp. brzeczki do 18, zniesmaczony słabym wydzielaniem CO2 przeniosłem fermentator 1,5m od kominka w którym palił się ogień, bulgotanie w rurce ruszyło, temp. nie przekraczała 21,5 st. jednak fermentator w miejscach gdzie nie było płynu był dość gorący, po przeniesieniu do pokoju o temp. 21 st. bulgotanie jest bardzo rzadkie (raz na ok 5-7min) czy jest możliwość, że zrobiłem coś drożdżom? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Spokojnie. Jeżeli masz aerometr zmierz gęstość piwa - najprawdopodobniej już odfermentowało po prostu, jeżeli nie masz jak sprawdzić gęstości końcowej piwa to nic się nie stanie jak potrzymasz je na burzliwej do końca 7 dnia. Druga sprawa, nie zamykaj szczelnie fermentora podczas fermentacji burzliwej (tylko przyłóż pokrywę) i nie "natleniaj" piwa, nie ma takiej potrzeby. Edit: no i oczywiście uzupełnij profil i się przywitaj ładnie. Edytowane 12 Października 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 nie, spokojnie co najwyżej to drażniły je te zmiany temperatury, nic wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Nie wiem czy już zabiłeś drożdże, ale na pewno jesteś na dobrej drodze. Po pierwsze nie "napuszczaj tlenu" do piwa, w ogóle tam nie zaglądaj na razie. To że temperatura spadła do 19C to bardzo dobrze, mogłaby być jeszcze niższa. Piwo to nie wino domowe, żeby miało bulgotać jak wściekłe przez miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Po co otwierałeś wieko? Trzeba dać spokój i nie zaglądać co chwilę, a przeniesienie fermentatora obok kominka nie było najlepszym pomysłem :rolleyes: Przy temperaturze 22 stopni, całkiem możliwe, że przez te kilka dni drożdże zeżarły większość cukru i fermentacja mogła osłąbnąć. Daj piwu spokojnie dofermentować i bez paniki, drożdżom nic się nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Fajnie, najpierw drożdża wrzątkiem, później przypalanko żywym ogniem i jeszcze pretensje, że słabo robią Ciekawe jakby ciebie ktos polewał wrzątkiem i przypalał? Czy też byś miał ochotę na pracę? Kup cukromierz i zacznij mierzyć a nie obserwować bulki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Ok. Profil uzupełniłem tak jak poleciłeś admiro Dzięki za pomoc, obiecuje, że już więcej nie zrobię takiego głupstwa, wybaczcie ale jestem strasznie niecierpliwy a to moja pierwsza warka PS. A czy po pomiarze areometrem mogę wlać z powrotem próbkę brzeczki? nie chcę aby się zmarnowało. Jesli tak to jak to zrobić w miarę bezpiecznie, żeby nie uszkodzić niczego? Poprawka, nie mam areometra a ten miernik poziomu °Blg czy jak on tam się zwie Edytowane 12 Października 2010 przez JaxDraken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 To się zwie cukromierz, próbkę po pomiarze się wypija!!!!!!!!!!! Nic się nie marnuje. Brzeczkę po pomiarze też wypijasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Już tylko dla ścisłości: aerometr, cukromierz, "ballingomierz", hydrometr to nasze nazwy na to samo urządzenie. Edytowane 12 Października 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Już tylko dla ścisłości: aerometr, cukromierz, "ballingomierz", hydrometr to nasze nazwy na to samo urządzenie. Również winomierz - zwłaszcza w supermarketach (biowin). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Już tylko dla ścisłości: aerometr' date=' cukromierz, "ballingomierz", hydrometr to nasze nazwy na to samo urządzenie.[/quote']Również winomierz - zwłaszcza w supermarketach (biowin). Oraz ballingometr. Nie wiem która forma jest poprawniejsza: ballingomierz czy ballingometr, ale np wyszukiwarka na piwo.org zwróciła dla tego drugiego więcej trafień. Edit: Zrobiłem małe porównanie w wyszukiwarce piwo.org i oto mamy ranking: areometr: 133 trafienia cukromierz: 75 trafień aerometr: 56 trafień (uwaga! to niewłaściwa nazwa na to "ustrojstwo") balingomierz: 36 trafień ballingometr: 23 trafienia ballingomierz: 15 trafień balingomierz: 14 trafień winomierz: 7 trafień hydrometr: 5 trafień Edytowane 12 Października 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Nie ma czegoś takiego jak ballingomierz czy ballingometr. Jest areometr Ballinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Będę upierdliwy: Areometr! Bo aerometr to by było coś do pomiaru gęstości powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 robiłem pomiar, wskazuje 3,5 °Blg - 4 °Blg ma ładny kolor jak na lagera przystoi i smakuje całkiem nieźle ) czyli czekam 3 dni i butelkuje co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Będę upierdliwy: Areometr! Bo aerometr to by było coś do pomiaru gęstości powietrza. To fakt JaxDraken: Przebieg fermentacji http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki Z tym lagerem to jest problem bo podejrzewam, że w brewkicie były drożdże górnej fermentacji Edytowane 12 Października 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 zniesmaczony słabym wydzielaniem CO2 przeniosłem fermentator 1,5m od kominka w którym palił się ogień Zniesmaczony będziesz jak będziesz pił to "dogrzewane" piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Będę upierdliwy: Areometr! Bo aerometr to by było coś do pomiaru gęstości powietrza. Oczywiście - sorry. A i faktycznie - areometr wygrywa: 133 trafienia w wyszukiwarce piwo.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 A i faktycznie - areometr wygrywa: 133 trafienia w wyszukiwarce piwo.org. Może dodaj to do swojego wpisu #11 w tym wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 A i faktycznie - areometr wygrywa: 133 trafienia w wyszukiwarce piwo.org. Może dodaj to do swojego wpisu #11 w tym wątku? Oczywiście już dodałem. Plus komentarz przy aerometr... Bo mimo, że to niewłaściwa nazwa, to pojawiła się w 56 postach na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Z tym lagerem to jest problem bo podejrzewam, że w brewkicie były drożdże górnej fermentacji oczywiście że górnej..... to Australijski brew-kit i fermentor ma tydzień stać w kuchni na blacie kuchennym.... a nowego Kolegę odsyłam do mojego wpisu w tym wątku Jak na pierwsze piwo może być.... ale z Coopersa szczerze polecam pszeniczne (Wheat Beer). Czasem tak jest, że pomimo "optymalnej" temperatury fermentacja (czyli bulgotanie ) może ustać. Czasem można drożdże pobudzić delikatnym wzrostem temperatury. Ale zawsze trzeba polegać na cukromierzu !!! On dokładniej niż "bulgotanie" pokazuje czy piwo już odfermentowało. Edytowane 12 Października 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 http://img843.imageshack.us/img843/2663/dsc01400j.jpg to po 5 dniach fermentacji. 4 °Blg. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Będzie pysznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 http://img843.imageshack.us/img843/2663/dsc01400j.jpg to po 5 dniach fermentacji. 4 °Blg. Co sądzicie? Jak będziesz tak często sprawdzał to ci piwa braknie do rozlewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 spoko, jeszcze tylko w piątek wieczorem raz sprawdzę (3ci raz) i w sobotę rano rozlewam:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Wydaje mi się, że burzliwa już się zakończyła, czy mogę butelkować bo 5-6 dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się