Artanis02 Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 (edited) Witam. Znając życie temat wałkowany, szukałem, nie znalazłem więc podpytam. Nagazowuję obecnie piwo w kegu Cornelius (pierwszy raz). Dziś jest 3-ci dzień i sprawdzam jakie leci to piwo i leci sama piana, a piwo jest bez gazu (chociaż smaczne!). Parametry: Temperatura otoczenia / piwa / kega - 24 st. Ciśnienie do nagazowania - 2 bary (bez miotania kegiem) Ilość piwa - ok. 14L Serwuję przy ciśnieniu ok. 0.7 bara Wężyk 10 mm / 2 m / kranik piknikowy Pytania mam takie: 1. Czy jeśli piwo byłoby nagazowane i jest to wina sposobu jego serwowania z kega, to czy w czasie pienienia przy nalewaniu piwo wygazowuje się i dlatego jest bez gazu? 2. Czy jeśli piwo jest nienagazowane będzie to wyglądać tak samo/inaczej? 3. Zmniejszenie czy zwiększenie ciśnienia i/lub temperatury piwa spowoduje mniejsze jego pienienie? 4. Co należałby zmienić w sprzęcie do serwowania? 5. Czy może chodzi po prostu o to, że w tej temp. to zajmie więcej czasu i wtedy się ułoży? Kojarzę, że są sposoby na redukcje pienienia, ale nie wiem od której strony to ugryźć. Chociaż wydaje mi się, że wszystkie moje parametry wymagają poprawy, czyli piwo powinno być zimne, dłużej się nagazowywać, kran powinien być z prawdziwego zdarzenia z kompensatorem, bodajże cieńsze (krótsze?) wężyki. Pozdrawiam. Edited February 9, 2023 by Artanis02 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 (edited) Schłodzić kega/piwo. Edit Edited February 9, 2023 by Koora Artanis02 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek8l Posted February 9, 2023 Share Posted February 9, 2023 Jedyne rozwiązanie to temperatura, wtedy nawet z picnica leci dobro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artanis02 Posted February 11, 2023 Author Share Posted February 11, 2023 No więc piwo schłodziłem i niestety nie pomogło, ale później obniżyłem ciśnienie do 0,2 - 0,3 bara (ino, żeby igła się ruszyła na moim regulatorze) i pomogło od razu. Bez problemu nalewam absolutnie bez piany, a jeśli chcę czapę do prostuję szklankę. Cel osiągnięty, przygoda trwa, dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now