Artanis02 Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Witam. Znając życie temat wałkowany, szukałem, nie znalazłem więc podpytam. Nagazowuję obecnie piwo w kegu Cornelius (pierwszy raz). Dziś jest 3-ci dzień i sprawdzam jakie leci to piwo i leci sama piana, a piwo jest bez gazu (chociaż smaczne!). Parametry: Temperatura otoczenia / piwa / kega - 24 st. Ciśnienie do nagazowania - 2 bary (bez miotania kegiem) Ilość piwa - ok. 14L Serwuję przy ciśnieniu ok. 0.7 bara Wężyk 10 mm / 2 m / kranik piknikowy Pytania mam takie: 1. Czy jeśli piwo byłoby nagazowane i jest to wina sposobu jego serwowania z kega, to czy w czasie pienienia przy nalewaniu piwo wygazowuje się i dlatego jest bez gazu? 2. Czy jeśli piwo jest nienagazowane będzie to wyglądać tak samo/inaczej? 3. Zmniejszenie czy zwiększenie ciśnienia i/lub temperatury piwa spowoduje mniejsze jego pienienie? 4. Co należałby zmienić w sprzęcie do serwowania? 5. Czy może chodzi po prostu o to, że w tej temp. to zajmie więcej czasu i wtedy się ułoży? Kojarzę, że są sposoby na redukcje pienienia, ale nie wiem od której strony to ugryźć. Chociaż wydaje mi się, że wszystkie moje parametry wymagają poprawy, czyli piwo powinno być zimne, dłużej się nagazowywać, kran powinien być z prawdziwego zdarzenia z kompensatorem, bodajże cieńsze (krótsze?) wężyki. Pozdrawiam. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Artanis02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Schłodzić kega/piwo. Edit Edytowane 9 Lutego 2023 przez Koora Artanis02 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Jedyne rozwiązanie to temperatura, wtedy nawet z picnica leci dobro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artanis02 Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 No więc piwo schłodziłem i niestety nie pomogło, ale później obniżyłem ciśnienie do 0,2 - 0,3 bara (ino, żeby igła się ruszyła na moim regulatorze) i pomogło od razu. Bez problemu nalewam absolutnie bez piany, a jeśli chcę czapę do prostuję szklankę. Cel osiągnięty, przygoda trwa, dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się