real_romek Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 witam, fajny dział, opiszę więc swoją pierwszą warkę z brewkita, która od 3 dni jest w butelkach tym bardziej, że coś mnie niepokoi No więc: 4.10.2010 gotuję w garnku ok. 6l brewkita coopers lager, z dodatkiem 0,5 kg glukozy i 0,5 kg suchego ekstraktu bursztynowego (nie było jasnego w sklepie), przelewam do fermentatora i uzupełniam wodą (w sumie 4x5l wody mineralnej najtańszej) 5.10.2010 dodaję drożdże i robię pomiar cukru - 11 blg 6.10.2010 wszystko ładnie pracuje temperatura otoczenia ok 22, brzeczki - ok 24 8.10.2010 koniec pracy - 3 blg 11.10.2010 zlewam do butelek, dodaję po 4g cukru do każdej 0,5 l butelki, oczywiście próbuję piwka i stwierdzam, że gdyby było dobrze nagazowane i trochę mniej drożdżowe to super 13.10.2010 podkusiło mnie żeby sprawdzić jak tam idzie, sprawdzam butelkę 0,33 po millerze, trochę się nagazowało, ale przy otwarciu czuć było lekki smrodek i w ogóle ten gaz ma lekko nieprzyjemny zapach, co o tym sądzicie? może to przez przeźroczystą butelkę, chociaż światła dużo tam nie było może dziś sprawdzę jakąś porządną brązową butelczynę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Sądzimy, że jeszcze z tydzień-dwa i piwko będzie git. Witam wśród piwowarów. A nazwa browaru jaka ładna! Dobrze się kojarzy, też lubię śmignąć latem nad Liwiec, choć trochę bardziej na południe (okolice Węgrowa i Liwu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Byłem tam parę razy :] Pozdrawiam Wołominiaka, pół życia mieszkałem w Kobyłce, a teraz na Sadybie przy ulicy o nazwie Urle właśnie ;] Czasem wpadam na stare śmieci do rodziców, możemy więc kiedyś się wymienić piwkami, jak już będę miał jakieś gotowe ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Hej hej! Nastawiłem wczoraj moją drugą warkę - pszeniczne na bazie ekstraktów WES, drożdże wb-06. Drożdże szybko zaczęły pracować, jest ok. Mam tylko jedno pytanie: Czy potrzebne są jakieś zabiegi aby uzyskać typową dla pszeniczniaków mętność? Czy zlanie bezpośrednio po zakończonej fermentacji burzliwej do butelek będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 10 dni burzliwej i można lać do flaszek. Też robiłem takie, tyle że jako pierwsze. Wyszło słodkie, mało "pszeniczne" (banany, goździki, te sprawy) - i raczej ciemne. Ale wszystkim smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 U mnie ta sama receptura, po prawie roku wykazuje jakieś cechy pszeniczniaków, goździk jest , banan też ale ledwo wyczuwalny. Ja trzymałem tydzień na burzliwej, i osadu jest może odrobinę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 byłem przed chwilą w piwnicy, pszeniczne ma teraz 1-2 blg, raz na jakiś czas pyknie w rurce, powierzchnia jest jeszcze spieniona, duże bąble, w smaku całkiem dobre, troszkę za kwaśne, aromaty bananowe wpadające trochę w landrynkę, całkiem fajne ;] chciałem jutro zlewać, czekać czy nie czekać, spadnie jeszcze to blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 "1-2°Blg", piszesz... To może być bliżej 2, a WB-06 lubią sobie pojeść, więc poczekaj do weekendu. Będziesz miał mocne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Chyba jest całkiem ok, wczoraj zlane, dziś degustacja, oprócz póki co niewielkiego nagazowania nie mam zastrzeżeń ;] "Mętna sprawa" to nazwa tego produktu, projekt etykiety gotowy, jak zrobię wszystko to wkleję jakieś zdjęcie. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Wracam do tematu, bo i wracam do warzenia ;] No więc kupiłem ostatnio trochę sprzętu na spółkę z bratem i ojcem i zaczęliśmy warzenie ze słodów. Ciekawe warunki mamy w domu na działce, ponieważ nawet podczas ostatnich upalnych dni w piwnicy temperatura wynosiła 8-10 st C ;] Mimo to na pierwszy rzut poszedł górniak, mianowicie Alt - zestaw z Centrum Piwowarstwa, drożdże S-33, 11,5 BLG Z tym BLG to trochę wyszło nie tak ;] Mianowicie wyszło mi 15 BLG ;], mogłem więcej dać wody do wysładzania, niby wiedziałem że powinienem przed chmieleniem mieć ok. 2 BLG poniżej... ;] Tak czy siak liczę na dobre piwko. Mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. W instrukcji do Alta od CP było napisane, że na cichą temperatura powinna być 7-14. Czy to nie za mało by górniaki pracowały? W każdym bądź razie rurka bulkała już po 7 godzinach od zadania drożdży, a mój ojciec zniósł właśnie (po 4 dniach) piwko do piwnicy (rurka już słabo bulka;]). Niestety bez zlania, ani bez mierzenia BLG, ale nie chciałem go już kłopotać. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Przy tych drożdżach i podanej temp. na cichą przenosi się piwo głównie w celu klarowania. Jeżeli fermentacja burzliwa się nie skończyła po 4 dniach to będziesz miał piwo niedofermentowane i granaty w butelkach. Zmierz Blg, będziesz wiedział czy fermentacja jest zakończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Piwko ponownie wyniesione na powierzchnię, w weekend sprawdzimy BLG. Czy ktoś może odniesie się do Alta 15 BLg? Jeszcze od siebie dodam, że siedziba (produkcyjna) browaru to właściwie Trzciany pod Nowym Dworem Mazowieckim. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jakie Ci wyszło, takie wypijesz. I pewnie będzie też dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Po wyjęciu z piwnicy podjęło pracę, wczoraj już podobno nie pracowało. Pomiar mojego ojca: 6 BLG. Co o tym sądzicie? Poczekać do weekendu i na cichą do piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Jak to na s33, to może być już koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
real_romek Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Wczoraj pierwsza degustacja Alta - 2 tygodnie po butelkowaniu. Piwo smakuje bardzo dobrze, bardzo aromatyczne, poczekamy jeszcze 2-3 tygodnie, zobaczymy jak będzie wtedy ;] A dziś pilsner czeski z zestawu HB: Słód pilzneński 4,0kg Słód karmelowy Carapils 0,45kg Słód zakwaszający 0,1kg Chmiel goryczkowy Premiant 40g Chmiel aromatyczny Saaz 20g Drożdże piwowarskie Mauribrew Lager 497 schłodzone i wstawione do piwnicy o stałej temperaturze 10-12 st. C ;] W planach belgian pale ale i hefe weizen ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się