gmyru86 Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Witam kupiłem gniotownik walcowy i zamierzam sam gnieść ziarno a że mam kocioł automat to nie wiem jakie mam mieć ustawienia szczeliny miedzy wałkami żeby była jak najlepsza wydajność a jednocześnie żeby nie przelatywało przez sito na dno grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Ja na swoim mam ~ 0.75mm sprawdzane szczelinomierzem listkowym. Z moim fałszywym dnem się sprawdza - dodatkowo zawsze sypie garść czy dwie łuski ryżowej. Zarówno śrutownik jak i fałszywe dno to samoróbki. Metoda prób dedukcji i błędów wymagana - wg mnie. Może podaj więcej danych jakie masz otworki w sicie, jaki kociołek itd to ktoś coś więcej powie. Edytowane 20 Marca 2023 przez LewySierpowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Ja pod Grainfather mam ustawione 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 ja też 1mm. Ogólnie to nie tylko chodzi o szczelinę, a o to jakim urządzeniem napędzasz. Ja na wiertarce i wkrętarce z dużym momentem mam zupełnie inaczej ześrutowany słód. Najlepiej metodą prób i błędów. Ziarno ma być pęknięte bez dużej ilości mąki, tak aby łuska nie była poszarpana, jedynie pęknięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi