bondaree Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Witam, mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen): WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 1,2 kg WES ciemny - 0,5 kg a może: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 0,5 kg WES ciemny - 1,2 kg Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06. pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Ja jednak proponuję zacieranie . Sam tak zacząłem i stwierdzam że to świetna zabawa! A i znajdziesz mnóstwo przepisów ze słodów. Ale rób jak uważasz. Edytowane 15 Października 2010 przez hoirack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Witam,mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen): WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 1,2 kg WES ciemny - 0,5 kg Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06. pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie Ja bym został przy tej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Będzie mało "weizen" (pszenicy) w tym "dunkelweizen", ekstrakt pszeniczny jest robiony z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego. Jeżeli już, to bym zrobił jak najwięcej ekstraktu pszenicznego + mała puszka ciemnego. Nie celujesz w styl, więc jak wyjdzie za jasne albo za ciemne to nic się nie stanie. A hoirack ma rację, zacieranie to jest to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Coś chyba kiedyś słyszałem że te ekstrakty pszeniczne są dosyć ciemne same w sobie. Producent podaje 30-90 j.EBC - rozrzut dość duży. Są robione z 80% słodu pszenicznego i 20% słodu jęczmiennego, więc 1,7 takiego ekstraktu + 1,7 ekstraktu jasnego to raczej poroniony pomysł - za mało pszenicy w pszenicy. Ja bym zrobił 2 x 1,7 ekstraktu pszenicznego + ekstrakt barwiący WES, ale nie mam pojęcia w jakiej ilości. Drożdże oczywiście WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 prawda - pszeniczne wesa ciemne jest. Ja robiłem kiedyś 1,2 kg WES pszen. + 0,5 jasnego proszku i kolor wyszedł brown. Piwo nie było też jakoś super mętne, więc prawda też że proporcja pół-na-pół to zdecydowanie za mało pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bondaree Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Panowie, dzięki za odpowiedzi. Zrobię chyba w końcu jeszcze inaczej, czyli 1,7 kg pszeniczny + 1,2 kg pszeniczny + 0,5 kg ciemny + wspomniane drożdże; nastaw na 20l - może wyjdzie coś ciekawego Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie najlepiej Belgian Blonde Ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie najlepiej Belgian Blonde Ale... To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min. zrobiłem właśnie coś takiego. praktycznie bez żadnego sprzętu. Zobaczymy co wyjdzie. Niestety filtracja "na sitko"/"na gazę" to bardzo ciężka sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Myślę że piwko Ci odpłaci za włożony trud. Co do sprzętu to praktycznie wystarczy termometr, może przydatny byłby worek do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się