bondaree Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Witam, mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen): WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 1,2 kg WES ciemny - 0,5 kg a może: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 0,5 kg WES ciemny - 1,2 kg Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06. pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoirack Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 (edited) Ja jednak proponuję zacieranie . Sam tak zacząłem i stwierdzam że to świetna zabawa! A i znajdziesz mnóstwo przepisów ze słodów. Ale rób jak uważasz. Edited October 15, 2010 by hoirack Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Witam,mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen): WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób: WES pszeniczny - 1,7 kg WES Jasny - 1,2 kg WES ciemny - 0,5 kg Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06. pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie Ja bym został przy tej opcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Będzie mało "weizen" (pszenicy) w tym "dunkelweizen", ekstrakt pszeniczny jest robiony z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego. Jeżeli już, to bym zrobił jak najwięcej ekstraktu pszenicznego + mała puszka ciemnego. Nie celujesz w styl, więc jak wyjdzie za jasne albo za ciemne to nic się nie stanie. A hoirack ma rację, zacieranie to jest to! Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Coś chyba kiedyś słyszałem że te ekstrakty pszeniczne są dosyć ciemne same w sobie. Producent podaje 30-90 j.EBC - rozrzut dość duży. Są robione z 80% słodu pszenicznego i 20% słodu jęczmiennego, więc 1,7 takiego ekstraktu + 1,7 ekstraktu jasnego to raczej poroniony pomysł - za mało pszenicy w pszenicy. Ja bym zrobił 2 x 1,7 ekstraktu pszenicznego + ekstrakt barwiący WES, ale nie mam pojęcia w jakiej ilości. Drożdże oczywiście WB-06. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 prawda - pszeniczne wesa ciemne jest. Ja robiłem kiedyś 1,2 kg WES pszen. + 0,5 jasnego proszku i kolor wyszedł brown. Piwo nie było też jakoś super mętne, więc prawda też że proporcja pół-na-pół to zdecydowanie za mało pszenicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bondaree Posted October 15, 2010 Author Share Posted October 15, 2010 Panowie, dzięki za odpowiedzi. Zrobię chyba w końcu jeszcze inaczej, czyli 1,7 kg pszeniczny + 1,2 kg pszeniczny + 0,5 kg ciemny + wspomniane drożdże; nastaw na 20l - może wyjdzie coś ciekawego Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie najlepiej Belgian Blonde Ale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted October 16, 2010 Share Posted October 16, 2010 Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie najlepiej Belgian Blonde Ale... To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted October 16, 2010 Share Posted October 16, 2010 To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min. zrobiłem właśnie coś takiego. praktycznie bez żadnego sprzętu. Zobaczymy co wyjdzie. Niestety filtracja "na sitko"/"na gazę" to bardzo ciężka sprawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted October 16, 2010 Share Posted October 16, 2010 Myślę że piwko Ci odpłaci za włożony trud. Co do sprzętu to praktycznie wystarczy termometr, może przydatny byłby worek do zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now