poczatkujacypiwowar Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Witam, mam pytanie odnośnie odparowania: Jak jesteście w stanie osiągnąć stałe odparowanie? rozumiem przez to, że zawsze odparuje wam stała wartość np. 3-4 litry (warze warki 20l) Dotychczas próbowałem: -Warzenie na taborecie gazowym- wiadomo - jest pokrętło od regulacji intensywności ognia, czasem ustawi się za mało, czasem za dużo -Grzałka zanurzeniowa 2000W- jak na razie najbardziej powtarzalny sposób, prawie zawsze odparowuje 4l, czasem 3, nie jestem w stanie dojść skąd te różnice. Warze w garażu, być może różnica w odparowaniu wynika z temperatury otoczenia. Garnek emaliowy, bez wygrawerowanej podziałki w środki- pomogła by? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Teoretycznie szybkosc odparowania zalezy wprost od mocy grzania m = P / r r jest cieplem parowania wody Jezeli masz jakies roznice w garazu to moga one wynikac ze strat cieplnych. Garnek emaliowany ma cienka scianke i latwo oddaje cieplo do otoczenia. Jesli w garazu jest zimno to wiecej ciepla idzie w gwizdek. Tyle teoretycznie, ale para bedzie szybciej uciekac znad gara jezeli wentylacja pomieszczenia jest wieksza. Rowniez gdy temperatura otoczenia jest nizsza, wtedy maksymalna pojemnosc wilgoci w powietrzu jest nizsza. Wiec w tak malej skali trudno o powtarzalnosc. Zreszta nie ma powodu, zeby o nia zabiegac. Jezeli odparowalo Ci za duzo po prostu dolej zimnej wody ( butelkowej) lub zrob mocniejsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się