darkc Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) hej, właśnie robie mały experyment z zacieraniem ziaren. Zaraz czas na filtracje. ALE MAM NIEPRZEWIDZIANE PILNE WYJŚCIE NA PIWO. Czy mogę zostawić przefiltrowany zacier na 8 godzin przed gotowaniem? nic się nie stanie?? (jest tylko kilka litrów, bo to przymiarka tylko) PROSZĘ O RADĘ! DZIĘKI Edytowane 15 Października 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Zagotuj i możesz zmykać na to piwo, inaczej mogą dojść do głosu dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Zaproś kolegów, niech wpadną do ciebie z browarem (przy okazji zostawią ci butelki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie? No cóż: albo piwo, albo... wyjście na piwo. A poważnie, to przerzefiltruj (ok 30-40minut) i zagotuj (kolejne jakieś 30 minut). Jutro zagotujesz ponownie i nachmielisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ja dwa razy musiałem zakończyć warzenie szybciej. Więc po filtracji i wysładzaniu należy spasteryzować brzeczkę, czyli podgrzać powyżej 80°C i przykryć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 zdążyłem przeczytać zacier miał ponad 80st przed filtracją. więc zostawiłem. Już się chłodzi po chmieleniu. nie widzę niczego podejrzanego. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się