Wiktor Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 ja zwykle Danstary kojarzyłem z angielskimi piwami, a w piątek Pani w sklepie zaproponowała mi takie coś, wybrałem WB-06 bo tych jestem pewien, ale usłyszałem że to jedne z lepszych drożdży do pszenicy. Robiliście na nich coś? albo chociaż słyszeliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 (edytowane) Podłączę się pod stary wątek. Czy stosował ktoś w/w drożdże. Użyłem ich do dunkelwaizena i w piwie praktycznie nie wyczuwam posmaków bananowo-goździkowych. Też mnie podkusiło. Trochę się wnerwiłem. PS Chyba, że dziś coś ze mną jest nie tak??? Edytowane 26 Maja 2011 przez krzysztof1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 ja użyłem ich w roggenie i banany delikatne są, goździków brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Czyli ze smakiem u mnie ok. Dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 IMO Danstar Munich to coś pomiędzy angielskim alem i bawaryjskim pszennym. Właściwie to chyba bardziej angielskie ale, tylko że pozostaje dłużej mętne. Typowe bawaryjskie pszenne z tego nie wyjdzie, ale dobre piwo pewnie tak, tylko że inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 tylko że pozostaje dłużej mętne. moje żytnie na nich jest jak kryształ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Robiłem na nich około dwa miesiące temu dwie pszenice ciemna i jasną. Goździków brak, banany bardzo delikatne. Drożdże bardzo dobrze osiadają, piwo wyszło krystaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 tylko że pozostaje dłużej mętne. moje żytnie na nich jest jak kryształ no to nawet mętność odpada te drożdże kiedyś były praktycznie jedynymi suchymi drożdżami "pszennymi". Teraz są też WB-06, które są znacznie bliżej płynnego "oryginału". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 no powiedzmy sobie szczerze - WBki są dobrymi drożdżami, piwa na nich zawsze wychodzą dobre i szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Do przebiegu fermentacji nie mam zastrzeżeń. Trochę może odfermentowało zbyt głęboko bo do 1,006. Ale w smaku bez zastrzeżeń. Tylko brak goździków i bananów:) Myślę, że następnym razem ich już nie użyję do pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Goździki (fenole) to się biorą z zacierania, a nie z drożdży. Drożdże odpowiadają za banany (estry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Goździki (fenole) to się biorą z zacierania, a nie z drożdży. Drożdże odpowiadają za banany (estry). Nieprawda. Drożdże pszeniczne sa odpowiedzialne za produkcję 4-winylogwajakolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 To co zgoda, zacier do pilsa przetrzymany w 44°C skutkuje aromatem goździków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 po zacieranie daje prekursor, który na goździki przerabiają drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Goździki (fenole) to się biorą z zacierania, a nie z drożdży. Drożdże odpowiadają za banany (estry). Jeśli jest to prawda to powiedz mi dlaczego dwie brzeczki zacierane w ten sam sposób róznią się smakiem? Do jednej dałem drożdże Danstar a do drugiej WB-06. W pierwszej aromatu goździkowego brak a w drugiej jest. Aromat bananowy w Danstar słabo wyczuwalny a WB-06 wyraźny. Myślę, że powodem tego są drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 To co zgoda, zacier do pilsa przetrzymany w 44°C skutkuje aromatem goździków? 44°C to chyba przerwa ferulikowa, czytałem że żeby dała jakis wyczuwalny rezultat trzeba by było trzymać słód w takiej temp. kilka godzin na upartego może po 24 godzinach by wyszedł goździkowy Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Ferulikowa to 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Przerwa ferulikowa to zakres temperatur a nie konkretnie 40C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Oczywiście tak jak każda przerwa to pewien zakres temperatur, jednak maksimum dla enzymów uwalniających kwas ferulikowy to 40°C. Co do pojawienia się aromatu goździkowego to muszą być spełnione dwa warunki: wystarczająca ilość prekursora i drożdże potrafiące zrobić z niego użytek. O dziwo wystarczającą ilość kwasu ferulikowego by przekroczyć próg wyczuwalności 4-winylogwajakolu można uzyskać nie tylko ze słodu pszenicznego ale także z jęczmiennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 te drożdże nadają się tylko do amerykańskiej pszenicy, dają bardzo delikatny aromat. Dobrze siadają można zlać piwo do do mililitra i dają klarowne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi