nehoshi Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Zapach jest nieprzyjemny. Ja nie jestem drażliwy, kocia kupa i te sprawy nie robią na mnie wrażenia, a tu, żeby "wąchnąć" po raz drugi musiałem się przemóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Tak, z mieszadła. Nie pachnie tak ładnie jak piwo, ale też nie odrzuca. Trzeba by zdefiniować, co rozumiemy przez nieprzyjemny zapach. Pisałeś, że masz mieszadło słabo wydajne, może to powodować, że starter lekko fermentuje i zapach będzie w porządku. Zapach z brzeczki wykorzystanej wyłącznie do podziału drożdży jest nie fajny, Pioturek określił to jako "piwnica", na mój nos podobny do stęchłego, intensywność zależy od użytej brzeczki i drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Zapach z brzeczki wykorzystanej wyłącznie do podziału drożdży jest nie fajny, Pioturek określił to jako "piwnica", na mój nos podobny do stęchłego, intensywność zależy od użytej brzeczki i drożdży. Tak, coś piwnicznego w nim może być, ale nie przypomiam sobie, żebym się wzdragał po powąchaniu. Przyjrzę się temu dokładniej następnym razem. Acha - ja zwykle nie robię do starterów brzeczki z proszku tylko używam wysłodzin, albo nawet nachmielonej rezerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Ja robiłem z ekstraktu jasnego w proszku, może to ma znaczenie... Jutro warzę piwko, a póki co starter leży w lodówce i drożdżaki opadają na dno... ale jak drożdże będą śmierdziały po zlaniu płynu znad nich, to chyba jednak wykorzystam gęstwę po żytnim, które kończy właśnie burzliwą... ech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Cytat ze strony Wyeast: "Agitation aids in removing inhibitive CO2 from suspension as well as possibly adding small amounts of oxygen. Stirring or shaking the starter periodically or using a stir plate will improve cell growth. The use of stir plates has been shown to increase cell growth 25-50% over a non-stirred starter." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Płyn zlany z nad gęstwy w starterze zapach miał mało przyjemny, ale w smaku nie był zły, więc drożdże poszły do brzeczki. Z 1.5 litrowego startera drożdże 3068 dodane do portera pszenicznego 22°Blg zaczęły pracę po 12 godzinach i po ~40 godzinach piana jest prawie do wieczka fermentora... Powoli zaczynam rozumieć o co chodzi z tą cierpliwością w piwowarstwie - jednak nie ma co się martwić na zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Spróbowałem na świeżo "piwa" ze startera i potwierdzam, że nie jest odrzucające. Zapach siarkowy, bo to lager, smak nienadzwyczajny, ale jak by trzeba było to bym wypił i całe bez odruchu wymiotnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Mam za sobą dwa startery w kolbie na mieszadle, rdzeń 35x6. Pierwszy starter przestał się kręcić po jakiejś dobie, mieszadło na dnie zostało zamurowane przez drożdże. W drugim starterze pojawiła się wysoka piana, drożdże trochę powychodziły z kolby. Głębokość wiru ustawiam na bardzo małą. Co jest źle? Czy wydajność mieszadła jest za niska i przy zwiększonej gęstości nie daje rady? Kupić większy rdzeń, a może zastosować krzyżakowy? Od razu ustawiać na większy wir? Czy wasze rdzenie chodzą całkowicie bezgłośnie? Mój mam wrażenie jakby się trochę obijał, może podskakuje na nierównym dnie kolby? Czy wasze rdzenie mają okrągły przekrój poprzeczny czy jak mój z dwóch przeciwległych stron są płaskie a z dwóch kolejnych zaokrąglone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się