Skocz do zawartości

Ile chmielu!


bmalkow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Ostatnio byliśmy w lokalu na obiedzie, do którego zamówiłem Pilsner Urquell. Nie mam pojęcia dlaczego ale było lepsze niż z butelki (może ja miałem jakiś dziwny dzień?). Dlaczego lepsze? Bo pachniało chmielem! Wyraźnie! I miało dużo więcej goryczki niż butelkowe!

Nie wiem czy było stare czy zepsute :tort: ale te dwa parametry to coś co wraz z Żoną w piwach lubimy.

 

Teraz pytanie: Ile (i jakich?) chmieli wrzucić żeby uzyskać podobny efekt a nie przedobrzyć? Krótkie poszukiwania ujawniły, że chodzi o chmiele Saaz. Ale ile ich sypać? Brak mi tu doświadczenia: wiem tylko że przy Koelschu 50g Lubelskiego (40g - 60', 10g - 10') nie daje pożądanego rezultatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strona Beertools.com podpowiada, aby przy klonie Pilsner Urquell na 20 litrów dać:

 

"50 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 60 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 40 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 12 min. info"

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania.

Zdefiniuj "trochę". 5/10/15g?

 

Dzięki kolomar za przypomnienie, że istnieją również inne strony poza piwo.org :tort:

Edytowane przez bmalkow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.