bmalkow Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Witam! Ostatnio byliśmy w lokalu na obiedzie, do którego zamówiłem Pilsner Urquell. Nie mam pojęcia dlaczego ale było lepsze niż z butelki (może ja miałem jakiś dziwny dzień?). Dlaczego lepsze? Bo pachniało chmielem! Wyraźnie! I miało dużo więcej goryczki niż butelkowe! Nie wiem czy było stare czy zepsute ale te dwa parametry to coś co wraz z Żoną w piwach lubimy. Teraz pytanie: Ile (i jakich?) chmieli wrzucić żeby uzyskać podobny efekt a nie przedobrzyć? Krótkie poszukiwania ujawniły, że chodzi o chmiele Saaz. Ale ile ich sypać? Brak mi tu doświadczenia: wiem tylko że przy Koelschu 50g Lubelskiego (40g - 60', 10g - 10') nie daje pożądanego rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Strona Beertools.com podpowiada, aby przy klonie Pilsner Urquell na 20 litrów dać: "50 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 60 min. info 19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 40 min. info 19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 12 min. info" Edytowane 18 Października 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania. Zdefiniuj "trochę". 5/10/15g? Dzięki kolomar za przypomnienie, że istnieją również inne strony poza piwo.org Edytowane 18 Października 2010 przez bmalkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 "Trochę", czyli wszystko co na aromat. Z powyższej propozycji ostatnie 20g, a środkowe sypnąłbym na 20' przed końcem. Tu -> http://www.piwo.org/forum/t3970-Pils-niemiecki.html masz schemat takiego chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Pewnie do pilsnera nie podejdzie, ale ja jestem zakochany w chmielu Perle... Daje świetne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się