blaat Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Witam. Warze obecnie swoją pierwszą warkę ze słodów - Milk Stout z surowców jak tutaj: http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&id=864 Zacierałem w jednej temperaturze 65-69 (kilka razy moglo wyjsc ponad 70, jako że za długo podgrzałem) przez 90 minut. Zmierzyłem Blg przed zakończeniem wysładzania (przed ostatnimi 3-4 litrami), nie pamiętam dlaczego ... i wyszło 12 Blg, więc zakładam ze po zakończeniu wysładzania, musiało zejść jeszcze troche, natomiast po gotowaniu wzrosnąć do owych 12 Blg (następnym razem już przyłożę się do tych pomiarów, obiecuję ). Po tygodniu stania na burzliwej (zapodane drożdże - Safale S04) (przez pierwsze dwa dni intensywne bulgotanie przez rurkę fermentacyjną, pozniej jeden "bulg" na okolo 15 minut) po zmierzeniu Blg - wynosi ono nadal 12 Blg ??? jest to wogole mozliwe ? czy ja coś całkiem źle robię ? - Przelalem teraz na cichą, i ciągle jeden bulg na jakieś 15 minut. Jeszcze takie dodatkowe pytanie - po dezynfekcji OXI One (piszą że nie wymaga płukania), nie czekam az pozostale kropeki wody powysychaja, tylko od razu uzywam fermentora/wezyka itd. czy to może zaszkodzić procesowi ? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Tomek. Edytowane 19 Października 2010 przez blaat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Na początek sprawdź urządzenie robiąc pomiar gęstości wody w 20C, powinno wyjść 0. czy brzeczka w trakcie pomiaru miała 20°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaat Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Tak, z wodą w 20C wskazuje 0 Blg. Brzeczka fermentowała w 21C, i taką ja pobrałem do pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 A drożdże w jakiej temperaturze zadane ? może się usmażyły:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaat Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Rehydracja w 29C, i zadane do brzeczki schłodzonej do około 24C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) A drożdże w jakiej temperaturze zadane ? może się usmażyły:D Przecież napisał że przez 2 dni po zadaniu fermentowało. Edytowane 19 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) No raz na 15 minut to na fermentacje w toku moim mało doświadczonym zdaniem nie wygląda. Po tygodniu cokolwiek powinno się zmienić. Może na przykład brzeczka miała za wysoką temperaturę i większość drożdży wybiło ? Edit : Ups, niedoczytalem :rolleyes: Edit 2 : A może dodatek laktozy i wysokie odparowanie podczas chmielenia podniosły mocno °Blg i dopiero odfermentowało do 12? Edytowane 19 Października 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Zakładam taką możliwość że blg początkowe było jednak wyższe niż 12 a dodatkowo poprzez kilkukrotne podgrzanie pow. 70 mogłeś po prostu zatrzeć na słodko. Edytowane 19 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 No raz na 15 minut to na fermentacje w toku moim mało doświadczonym zdaniem nie wygląda. Po tygodniu cokolwiek powinno się zmienić. Może na przykład brzeczka miała za wysoką temperaturę i większość drożdży wybiło ? Edit : Ups, niedoczytalem :rolleyes: Edit 2 : A może dodatek laktozy i wysokie odparowanie podczas chmielenia podniosły mocno °Blg i dopiero odfermentowało do 12? Po tygodniu stania na burzliwej (zapodane drożdże - Safale S04) (przez pierwsze dwa dni intensywne bulgotanie przez rurkę fermentacyjną, pozniej jeden "bulg" na okolo 15 minut) po zmierzeniu Blg - wynosi ono nadal 12 Blg ??? jest to wogole mozliwe ? czy ja coś całkiem źle robię ? - Przelalem teraz na cichą, i ciągle jeden bulg na jakieś 15 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaat Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Wysokie odparownie podczas chmielenia - to na pewno, gdyz mialem niejakie problemy z podgrzaniem duzego gara do temperatury wrzenia na mojej kuchence. Takze pewnie duzo dluzej mi to zeszlo niz standardowo. Teraz na cichej mam okolo 15 litrow brzeczki, troche mi sie rozlalo podczas wszystkich czynnosci (pierwsza warka z zacieraniem), takze po gotowaniu bylo tego moze 16 litrow (?). Jesli chodzi o laktoze to mysle ze w zalaczonej instrukcji warzenia jest ona wzieta pod uwage, i uwzgledniona w wyliczeniu ze brzeczka nastawna powinna miec 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaat Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Pytanie: Coś można zrobić aby jeszcze na cichej trochę odfermentowało ? mocno powstrząsać aby napowietrzyć trochę ? A jeśli po cichej zbytnio już nie zejdzie Blg poniżej 12, to czy można butelkować przy takim stężeniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 http://www.piwo.org/forum/p69947-Dzisiaj-09-00-15.html#p69947 Może spróbuj tak ? I ewentualnie nową paczkę drożdży jak się okaże że może jeszcze odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Pytanie: Coś można zrobić aby jeszcze na cichej trochę odfermentowało ? mocno powstrząsać aby napowietrzyć trochę ? A jeśli po cichej zbytnio już nie zejdzie Blg poniżej 12, to czy można butelkować przy takim stężeniu ? Nie napowietrzaj czasem bo będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się