Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 111 Patrykowe

 

- Słód pilznejski - 3,00kg

- Słód monachijski 2 - 1,30kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel marynka 8,3% - 25gr

- Chmiel topaz 16% - 20gr

- Zielony barwnik

 

 

Śruta do 18l wody 63°C

Przerwa 40minut - 63°C

Przerwa 20 minut -71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 18l wody /78°C)

Gotowanie 60 minut

 

Od początku 25gr marynki

W 50 minucie 10gr topaz

W 55 minucie 10gr topaz

 

Wyszło 24l/12°BLG

Dodana gęstwa Danstar Nottinghtam

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

- Zielony barwnik

Zabawiłem się kiedyś w barwienie piwa. Kolor ok, ale na szkle osadza się toto i nie wygląda zachęcająco, od razu widać, że natura stoi obok.

Piwko jest dla mojego chrześniaka Patryka , co roku robię mu zielonkę na imieniny, więc stąd to warzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 112 polskie ale

 

- Słód pilznejski - 4,30kg

- Słód caraplis - 0.20kg

- Słód karared - 0,10kg

- Chmiel marynka - 8,3% - 35gr

- Chmiel lubuski 3,8% - 40gr

 

 

Śruta do 18l wody 53°C

Przerwa 15 minut- 52°C

Przerwa 35minut - 63°C

Przerwa 25minut -71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 35gr marymki

W 50 minucie 20gr lubuskiego

W 65 minucie 20gr lubuskiego

 

Wyszło 24l/12°BLG

 

Schłodzone do 18°C i dodany starter german ale

 

Fermentacja w 15°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 113 porter bałtycki uwarzona wczoraj

 

- Słód pilznejski - 2,60kg

- Słód monachijski 2 - 3,00kg

- Słód wiedeński - 3,00kg

- Słód caraplis - 0.30kg

- Słód karmelowy jasny - 0,40 kg

- Słód caramunich 2 - 0,30kg

- Słód czekoladowy - 0,15kg

- Słód carafa 2 - 0,08kg

- Korzeń lukrecji - 0,05kg

 

- Chmiel marynka 8,3% - 30gr

- Chmiel lubuski 3,8% - 20gr

 

 

Śruta do 30l wody 65°C

Przerwa 40minut - 63°C

Przerwa 30minut -71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 90 minut

 

W 30 minucie 30gr marymki

W 85 minucie 20gr lubuskiego

 

Wyszło 26l/20°BLG

 

Schłodzone do 8°C i dodana gęstwa bohemian lager

 

Fermentacja w 11°C

 

Warka 110 przelana na cichą przy 3,5°BLG

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 114 marcowe

 

- Słód pilznejski - 2,00kg

- Słód wiedeński - 4,00kg

- Słód caramunich 2 - 0,30kg

 

- Chmiel brewers gold 6,5% - 30gr

- Chmiel h tradition 7% - 25gr

 

 

Śruta do19l wody 65°C

Przerwa 20 minut - 63°C

Przerwa 40 minut -71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 30gr brewers gold

W 65 minucie 25gr h tradition

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 115 tripel ( warzona wczoraj rano)

- Słód pilznejski- 5,00kg

- Słód monachijski 2 - 0,80kg

- Słód caraplis - 0,40kg

- cukier - 1,1kg

- Chmiel brewers gold 6,5%

- 20gr- Chmiel saaz% - 40gr

 

Śruta do 20l wody 65°C

Przerwa 40 minut - 63°C

Przerwa 20 minut -72°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 22l wody /78°C)

Gotowanie 70 minut

W 10 minucie 20gr brewers gold i 20gr saaz

W 55 minucie 20gr saaz

W 65 minucie cukier

 

Schłodzone do 19°C i dodana gęstwa thg

 

Wyszło 24,5l/19,5°BLG

 

Fermentacja w 21°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-01-2014 do butelek poszły 2 warki.

Warka 109 duubel zeszła do 1,5°BLG , do referrmentacji dodane 2 gr cukru/0,5l

Warka 112 polskie ale staneło na 2°BLG , do refermentacji poszło 1,8 gr cukru/0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 116 polskie ale

 

- Słód pilznejski - 5,60 kg

- Słód carared - 0,30 kg

- Chmiel marynka - 8,3% - 40 gr

- Chmiel lubuski 3,8% - 40 gr

 

 

Śruta do 18l wody 50°C

 

Przerwa 30minut - 62°C

Przerwa 30minut - 71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 22 l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 40 gr marymki

W 65 minucie 40 gr lubuskiego

 

Wyszło 25,5 l/13°BLG

 

Schłodzone do 15°C i dodana gęstwa german ale

 

Fermentacja w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 117 bochemian pilsner

 

- Słód pilzneński ekstra jasny - 5,50 kg

- Chmiel premiant - 7,8% - 40 gr

- Chmiel saaz 3,6% - 90 gr

 

 

Śruta do 18l wody 63°C

 

Przerwa 20 minut - 62°C

Przerwa 40 minut - 71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 24 l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 40 gr premiant i 20gr saaz

W 55 minucie 30 gr saaz

W 65 minucie 40 gr saaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.