Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z warzenia koźlaka zostało sporo cieniuszka , więc aby go nie marnować dodałem 5l rezerwy z 2 ostatnich warek , lekko nachmieliłemi i wyszło 15l / 12°Blg Nazwałem to cudo , małe coś

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 98 pilsner

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 5kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel saaz szyszka 3,6%- 40gr

- Chmiel iunga 11,1% - 20gr

- Chmiel saaz granulat 3,6% - 30gr

 

Śruta do 12l wody 50°C

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 5l gorącej wody

Przerwa 30 minut 64°C

Przerwa 30 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

Od początku 40gr saaz szyszka

W 20 minucie 20gr iunga

W 75 minucie 30gr saaz granulat

 

Coś wczoraj namieszałem w opisie dzisiaj już jest ok

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 99 dubbel

 

- Słód pall ale - 3,5kg

- Słód monachijski 1 - 0,90kg

- Słód pszeniczny jasny - 0,90kg

- Słód special b - 0,30kg

- Słód caramunich 2 - 0,20kg

- Słód caraaroma - 0,20kg

- Chmiel brewers gold 7,6% - 20gr

- Chmiel styrian goldings 5,2% - 20gr

- cukier trzcinowy - 0,5kg

 

Śruta do 13l wody 50°C

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 5l gorącej wody

Przerwa 40 minut 64°C

Przerwa 20 minut 71°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 16l wody 77°C

 

Gotowanie 60 minut

 

 

W 00 minucie 20gr brewers gold i 10gr styrian goldings

W 45 minucie 10gr styrian goldings

W 55 minucie cukier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co planujesz na Numer Sto? :)

Strzelam: tripel, albo jakiś inny belgijski mocarz. :)

 

To też w planie , ale już jak 101 , 102 jak drożdże pozwolą.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takby można wnosić po drożdżach, ale bubuś odgrażał się że to jeszcze w tym miesiącu, więc nie zdążą wrócić z roboty przy dubblu. :D

Masz rację to zacznie się jutro o 5 rano

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 100 urbock :tort:

 

- Słód wędzony - 6,00kg

- Słód monachijski 1 - 1,00kg

- Słód pilsnejski - 1,00kg

- Chmiel perle 6% - 25gr

- Chmiel marynka 9,0% - 20gr

 

 

Śruta do 15l wody 50°C

Przerwa 15 minut 53°C

Dodać 5l gorącej wody

Przerwa 35 minut 64°C

Przerwa 30 minut 71°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 20gr marynki i 10gr perle

W 45 minucie 15gr perle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 26,5l / 18°BLG

Schłodzone do 17°C ( ciężko się chłodziło , woda w kranie coraz cieplejsza )

Do roboty pójdzie pianka z koźlaka. Fermentacja w 9 °C

Ps. warzelnia do teraz pachnie wędzonką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę na cichą poszły 3 warki.

Warka 95 biere de garde 4 zeszło do 4°BLG

Warka 96 kolońskie 5 zeszło do 3°BLG

Warka "małe coś" zeszła do 2°BLG

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wcześnie rano umyłem 200 butelek.

Browar wzbogacił się o kolejne tanki z pepsi , więc i w kegach też coś wyląduje.

Po południu przelewanie na cichą , butelkowanie i kegowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 97a małe coś ( 12l / 2°BLG ) przelana do tanka z 40gr cukru i lekko nagazowana. To będzie bardzo wytrawne piwko.

 

Warka 96 kolońskie 5 ( 2°BLG ) przelana do tanka z 60gr cukru i 9 butelek z 3gr cukru/0,5l. To piwo już teraz zapowiada się bardzo dobrze.

 

Jutro rano kolejne warzenie i to będzie kolejne kolońskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.