bubuś Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Warka 111 Patrykowe - Słód pilznejski - 3,00kg - Słód monachijski 2 - 1,30kg - Słód caraplis - 0,30kg - Chmiel marynka 8,3% - 25gr - Chmiel topaz 16% - 20gr - Zielony barwnik Śruta do 18l wody 63°C Przerwa 40minut - 63°C Przerwa 20 minut -71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 18l wody /78°C) Gotowanie 60 minut Od początku 25gr marynki W 50 minucie 10gr topaz W 55 minucie 10gr topaz Wyszło 24l/12°BLG Dodana gęstwa Danstar Nottinghtam Edytowane 24 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 - Zielony barwnik Zabawiłem się kiedyś w barwienie piwa. Kolor ok, ale na szkle osadza się toto i nie wygląda zachęcająco, od razu widać, że natura stoi obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 - Zielony barwnik Zabawiłem się kiedyś w barwienie piwa. Kolor ok, ale na szkle osadza się toto i nie wygląda zachęcająco, od razu widać, że natura stoi obok. Piwko jest dla mojego chrześniaka Patryka , co roku robię mu zielonkę na imieniny, więc stąd to warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Dziś nastawiłem 1l starter z german ale , jutro po raz pierwszy polskie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Warka 112 polskie ale - Słód pilznejski - 4,30kg - Słód caraplis - 0.20kg - Słód karared - 0,10kg - Chmiel marynka - 8,3% - 35gr - Chmiel lubuski 3,8% - 40gr Śruta do 18l wody 53°C Przerwa 15 minut- 52°C Przerwa 35minut - 63°C Przerwa 25minut -71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 35gr marymki W 50 minucie 20gr lubuskiego W 65 minucie 20gr lubuskiego Wyszło 24l/12°BLG Schłodzone do 18°C i dodany starter german ale Fermentacja w 15°C Edytowane 27 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Warka 108 IRA przelana na cichą przy 4°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Warka 107 zabutelkowana przy 3,5°BLG z 1,9gr cukru/0,5l Ps. Do 10 butelek poszło też 5l białego wina z naszych winogron z dodatkiem 1 tabletki słodzika i 10gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Warka 111 przelana na cichą przy 3,5°BLG Topaz pozostawił fajny owocowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Warka 113 porter bałtycki uwarzona wczoraj - Słód pilznejski - 2,60kg - Słód monachijski 2 - 3,00kg - Słód wiedeński - 3,00kg - Słód caraplis - 0.30kg - Słód karmelowy jasny - 0,40 kg - Słód caramunich 2 - 0,30kg - Słód czekoladowy - 0,15kg - Słód carafa 2 - 0,08kg - Korzeń lukrecji - 0,05kg - Chmiel marynka 8,3% - 30gr - Chmiel lubuski 3,8% - 20gr Śruta do 30l wody 65°C Przerwa 40minut - 63°C Przerwa 30minut -71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C) Gotowanie 90 minut W 30 minucie 30gr marymki W 85 minucie 20gr lubuskiego Wyszło 26l/20°BLG Schłodzone do 8°C i dodana gęstwa bohemian lager Fermentacja w 11°C Warka 110 przelana na cichą przy 3,5°BLG Edytowane 13 Grudnia 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Warka 114 marcowe - Słód pilznejski - 2,00kg - Słód wiedeński - 4,00kg - Słód caramunich 2 - 0,30kg - Chmiel brewers gold 6,5% - 30gr - Chmiel h tradition 7% - 25gr Śruta do19l wody 65°C Przerwa 20 minut - 63°C Przerwa 40 minut -71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 19l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 30gr brewers gold W 65 minucie 25gr h tradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Schłodzone do 13°C i dodana gęstwa bohemian pilsner. Wyszło 26l 14,5°BLG ( trochę za dużo , ale nie będę rozcięczał) Fermentacja w 11°C Jutro do butelek powędruje ira. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Wczoraj do butelek poszła warka 108 IRA przy 3,5°BLG z dodatkiem 2gr cukru/o,5l Do kega i paru butelek przelana warka 111 Keg18l z dodatkiem 70gr cukru Butelka 2gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Warka 109 dubbel przelana na cichą przy 2°BLG Warka 112 polskie ale przelane na cichą przy 3,5°BLG Jak czas pozwoli to jutro kolejna wareczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Warka 110 zlana do butelek po 2 ygodniowym lagerowaniu. BLG końcowe 2,5 , refermentacja z 2grcukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Warka 113 porter bałtycki przelany na cichą przy 4,5°BLG Warka 114 marcowe przelane na cichą przy 4,5°BLG Jutro kolejna wareczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 115 tripel ( warzona wczoraj rano) - Słód pilznejski- 5,00kg - Słód monachijski 2 - 0,80kg - Słód caraplis - 0,40kg - cukier - 1,1kg - Chmiel brewers gold 6,5% - 20gr- Chmiel saaz% - 40gr Śruta do 20l wody 65°C Przerwa 40 minut - 63°C Przerwa 20 minut -72°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 22l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 20gr brewers gold i 20gr saaz W 55 minucie 20gr saaz W 65 minucie cukier Schłodzone do 19°C i dodana gęstwa thg Wyszło 24,5l/19,5°BLG Fermentacja w 21°C Edytowane 16 Stycznia 2014 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 15-01-2014 do butelek poszły 2 warki. Warka 109 duubel zeszła do 1,5°BLG , do referrmentacji dodane 2 gr cukru/0,5l Warka 112 polskie ale staneło na 2°BLG , do refermentacji poszło 1,8 gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Warka 116 polskie ale - Słód pilznejski - 5,60 kg - Słód carared - 0,30 kg - Chmiel marynka - 8,3% - 40 gr - Chmiel lubuski 3,8% - 40 gr Śruta do 18l wody 50°C Przerwa 30minut - 62°C Przerwa 30minut - 71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 22 l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 40 gr marymki W 65 minucie 40 gr lubuskiego Wyszło 25,5 l/13°BLG Schłodzone do 15°C i dodana gęstwa german ale Fermentacja w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Warka 117 bochemian pilsner - Słód pilzneński ekstra jasny - 5,50 kg - Chmiel premiant - 7,8% - 40 gr - Chmiel saaz 3,6% - 90 gr Śruta do 18l wody 63°C Przerwa 20 minut - 62°C Przerwa 40 minut - 71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 24 l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 40 gr premiant i 20gr saaz W 55 minucie 30 gr saaz W 65 minucie 40 gr saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się