Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj 1 degustacja warki 43 i 45.

Warka 43 w normie , piwo młode musi trochę poleżeć.

Warka 45 szok. Mój 1 lager który smakuje jak by był robiony na drożdżach pszenicznych lub belgijskich. Po 9 dniach klarowne ( ale takie już było przy rozlewie ) nagazowanie jeszcze słabe , aromat chmiel i goździk z bananem , smak podobnie.

Czy ktoś miał już taki przypadek?

Ps. Piwo choć młode jest pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam. Wreszcie trochę czau , więc trzeba robić zapasy na lato.

 

Warka 50 ciemne 5

 

- Słód monachijski 2 - 1,30kg

- Słód pilzneński - 2,30kg

- Słód cara 50 - 0,35kg

- Słód pszeniczny - 1,60kg

- Słód czekoladowy - 0,24kg

- Chmiel sladek 7,5% - 20gr

- Chmiel sazz 4,1% - 30gr

- Laktoza - 0,25kg

 

Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 55°C

Przerwa 15 minut 53°C

Dekot-1/3 , 62?-10 minut , 72?-10 minut , gotowanie 15 minut

Przerwa 35 minut 62°C

Zwrot dekotu

Przerwa 30 minut 72°C

Wsypać słód czekoladowy ( namoczony) i podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie 70 minut

 

70? - 20gr sladek

50? - 15gr sazz

laktoza

65?- 15gr sazz

 

Schłodzone do 15 i dodana gęstwa z warki 48

 

Wyszło 26,5l 11,5 blg + 1 blg z laktoz

 

Fermentacja 10°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 51 pilsner z 17 marca

 

- Słód bohemian pilsner - 5,60kg

- Słód caraplis - 0,40kg

- Chmiel sladek 7,5% - 25gr

- Chmiel sazz 4,1% - 65gr

 

Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 55°C

Przerwa 15 minut 53°C

Dekot-1/3 , 62?-10 minut , 72?-10 minut , gotowanie 20 minut

Przerwa 25 minut 62°C

Zwrot dekotu

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie 90 minut

 

00? - 25gr sladek + 25gr sazz

70? - 20gr sazz

85 ?- 20gr sazz

 

Wyszło 26,5l -13,3 blg

 

Schłodzone do 10 i dodany starter bohemian lager

 

Fermentacja w 9°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 52 ciemne 6

 

- Słód pilznejski - 3,40kg

- Słód monachijski 2 - 0,40kg

- Słód pszeniczny - 1,00kg

- Słód caramunich - 0,30kg

- Słód carahel - 0,30kg

- Słód barwiący - 0,15kg

- Słód cafara 2 - 0,16kg

- Chmiel sladek 7,5% - 30gr

- Chmiel sazz 4,1% - 40gr

 

20l wody 64°C

 

 

Przerwa 25 minut 62°C

Przerwa 40 minut 72°C

Dodać palone

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtracja i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie 70 minut

 

00? - 30gr sladek

50? - 20gr sazz

65 ?- 20gr sazz

 

Wyszło 26,5l -13,0 blg

 

Schłodzone do 10 i dodana gęstwa z warki 50

 

Fermentacja w 9°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 53 w stylu oktoberfest

Warzona 31 marca

 

- Słód pilsnejski - 1,60kg

- Słód monachijski - 2,00kg

- Słód wiedeński - 1,60kg

- Słód carahell - 0,25kg

- Słód caramunich - 0,25kg

- Chmiel splatter 4,1% - 30gr

- Chmiel h. tradition 6,4% - 30gr

 

Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 65°C

Dekot-1/3 , 72?-10 minut , gotowanie 15 minut

Przerwa 25 minut 62°C

Zwrot dekotu

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie 80 minut

 

20? - 30gr h tradition

60? - 20gr splatter

75 ?- 20gr splatter

 

Wyszło 26,5l -13 blg

 

Schłodzone do 10 i dodana gęstwa po cichej z warki 50

 

Fermentacja w 9°C

 

Co do nazwy chmielu , to mogłem coś pokręcić , na opakowaniu zostały tylko 4 litery , reszta się zamazała.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 54 , piwo kolońskie "nocny marek"

 

W lodówce komplet lagerów , więc czas na coś z górnej fermentacji

 

- Słód pilsnejski - 4,50kg

- Słód pszeniczny jasny - 0,55kg

- Chmiel h. tradition 6,4% - 45gr

 

Śrutę wsypać do 17l wody o temperaturze 66°C

Przerwa 30 minut 64°C

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie 80 minut

 

00? - 25gr h tradition

60? - 10gr h tradition

75? - 10gr h tradition

 

 

Wyszło 24l - 12,5 blg

 

O 3 rano piwo do fermentatora i na zewnątrz , drożdże S-33 zadane o 9 w 21°C

 

 

Fermentacja w 14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 55 , piwo w stylu bohemian pilsner

 

- Słód bohemian pilsner - 5,45kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel sladek 7.5% - 35gr

- Chmiel sazz 3.5% - 50gr

 

Śruta do 21l wody o temperaturze 56°C

Dekot 1/3 , przerwa 72' 10 , gotowanie 10'

Przerwa 30 minut 64°C

Po 10 minutach 1/3 dekot , 72' 10 , gotowanie 10

Przerwa 40 minut 72°C

po 30 minutach dekot 1/4 , 10' gotowanie i mamy 77 °C

 

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4,5 litry

 

Chmielenie 90 minut

 

10? - 35gr sladek i 10gr zazz

60? - 20gr h sazz

80? - 20gr h sazz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wreszcie dotarł gar 50l.

Jutro rano 2 potyczka z porterem bałtyckim.

1 wyszedł dobrze , ale zacieranie na gęsto w 30l garze nieźle dało mi po mięśniach , teraz powinno pójść dużo łatwiej:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 56 , porter bałtycki 2. Warka z 14-04-2011

 

- Słód pilzneński - 2,50kg

- Słód monachijski 1 - 2,00kg

- Słód monachijski 2 - 2,00kg

- Słód wiedeński - 2,45kg

- Słód pszeniczny jasny - 0,45kg

- Słód carahell - 0,40kg

- Słód caramunich 1 - 0,50kg

- Słód czekoladowy 1060 - 0,35kg

- Słód barwiący 1600 - 0,15kg

- Chmiel marynka 6,5% - 40gr

- Chmiel lubuski 4.5% - 35gr

 

Słód pszeniczny i wiedeński ześrutowany na bardzo drobno.

 

Śruta do 32l wody o temperaturze 56°C

Dekot 1/3 , przerwa 73 -10' , przerwa 72- 10', gotowanie 10'

Przerwa 45 minut 66°C

Po 15 minutach dekot 8l , 72' 15 , gotowanie 10

Przerwa 25 minut 72°C

Dodajemy czekoladowy i barwiący

po 15 minutach dekot 7l , 10' gotowanie

Zwrot dekotu i mamy 77°C

 

Filtracja i tu zaczyna się koszmar. Chyba przesadziłem z tym pszenicznym i wiedeńskim.

Filtracja i wysładzanie trwało 6 godzin ( w historii moich warek to dopiero 2 przypadek)

 

Gotowanie 100 minut

80 minut 40gr marynka

30 minut 20gr lubuski

10 minut 15gr lubuski

 

Wyszło 26,5l/21BLG

 

Zadana gęstwa po burzliwej z warki 51.

 

Fermentacja w 9°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 57 miodowe.

 

Wczoraj został mi cieniuszek po porterze 25l/7,5BLG

 

Gotowanie 80 minut

 

70 minut - 25gr marynki

20 minut - 20gr lubuski + 1,40kg miodu wielokwiatowego

10 minut - 10gr sazz

 

Chłodzenie do 20°C

 

Wyszło 24l/13 BLG

 

Zadany starter drożdży T-58

 

Fermentacja burzliwa w 19°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 zlana na cichą. Zeszła do 5 BLG , trochę za mało. W ostatnich dniach temperatura zeszła do 13 i to chyba powód tak słabego odfermentowania. Na razie pojemnik pójdzie do trochę cieplejszego pomieszczenia na jakiś tydzień , może fermentacja jeszcze trochę ruszy. Jedyna dobra wiadomość to fakt że zielone piwo jest całkiem nie złe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Niestety na butelkowanie warki 53 zabrakło czau.

 

Dzisiaj na cichą przelane 3 warki.

 

Warka 55 zeszła do 2,5 blg , trochę za dużo jak na ten styl , to pewnie wina 30 minutowej przerwy w 64°C. Z drugiej strony piwo bardzo klarowne , jasne , dobrze nachmielone i dobre:)

 

Warka 56 zeszła do 4 blg , piwo również klarowne , na cichej będzie góra 2 tygodnie.

 

Warka 57 zeszła do 3 blg , to z kolei nie zbyt klarowne ale smaczne. Po miodzie nie zostało zbyt wiele. Drożdże T-58 użyłem 1 raz i na pewno nie ostatni , dają bardzo ciekawy smak i pracują dobrze nawet w 15°C -16°C . Następnym piwem na tych drożdżach będzie bożonarodzeniowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 58 , bożonarodzeniowe warzone w piątek 06-05-2011

 

- Słód pilzneński - 2,50kg

- Słód monachijski 2 - 3,00kg

- Słód pszeniczny ciemny - 1,00kg

- Słód pszeniczny jasny - 1,00kg

- Słód special b - 0,70kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Słód czekoladowy 1060 - 0,05kg

- Słód barwiący 1600 - 0,05kg

- Miód - 0,50kg

- Chmiel marynka 6,5% - 30gr

- Chmiel sazz 4.1% - 25gr

- Imbir kandyzowany - 20gr

- Goździki - 10szt

- Cynamon - 1szt

- Kolendra - 5gr

- Cukier waniliowy - 30gr

- Kardamon zielony - 3szt

- Skórka z 1 pomarańczy

- Śliwki wędzone - 70gr

- Morele suszone - 50gr

 

 

Śruta pszeniczna do 10l wody o temperaturze 45°C

Przerwa 25 minut 45°C

Przerwa 15 minut 53°C

Dodajemy resztę słodów i dolewamy 17l gorącej wody

Przerwa 30 minut 64°C

Przerwa 40 minut 72°C

Dodajemy słody palone i podgrzewamy do 77°C

 

 

Gotowanie 70 minut

60 minut 30gr marynka

20 minut 15gr sazz+morele , śliwki , skórka z pomarańczy

10 minut 10gr sazz +reszta przypraw

 

Wyszło 24,5l/20BLG

 

Zadana gęstwa po burzliwej z warki 57.

 

Fermentacja w 18°C

 

Piwo warzone według receptury z tamtego roku. Dodałem tylko śliwki i morele i obniżyłem Blg początkowe z 24 do 20 , no i zmieniłem drożdże z belgijskich na T-58

 

Fermentacja ruszyła po 3 godzinach.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 53 zeszła do 2°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru/butelkę 0,5l. Piwo wyszło dobre ale to kolejne piwo, które zeszło za bardzo choć było zacierane bardziej na jakość niż na alkohol.

 

Warka nr 54 zeszła do 5°Blg , zabutelkowana z 2,4gr cukru/butelkę 0,5l. To z kolei jest moim 1 piwem , które zeszło tak słabo. Ale to pewnie wina zbyt niskich temperatur. Pocieszające jest to , że piwo jest naprawę dobre.

 

Warka nr 57 zeszła do 2,5°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru/butelkę 0,5l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 59 , bursztynowy lager

 

- Słód pilzneński - 5,00kg

- Słód caraaroma - 0,30kg

- Słód melanidynowy - 0,20kg

- Słód wiedeński - 1,00kg

- Chmiel marynka 9,1% - 10gr

- Chmiel sladek 7,5% - 20gr

- Chmiel splater 4,5% - 35gr

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 40°C

Przerwa 15 minut 62°C

Dolać 3l wrzątku

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77 °C

 

Filtracja i wysładzanie 3x4lwody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

60 minut marynka i sladek

15 minut 20gr splater

05 minut 15gr splater

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.