bubuś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Dzisiaj 1 degustacja warki 43 i 45. Warka 43 w normie , piwo młode musi trochę poleżeć. Warka 45 szok. Mój 1 lager który smakuje jak by był robiony na drożdżach pszenicznych lub belgijskich. Po 9 dniach klarowne ( ale takie już było przy rozlewie ) nagazowanie jeszcze słabe , aromat chmiel i goździk z bananem , smak podobnie. Czy ktoś miał już taki przypadek? Ps. Piwo choć młode jest pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 (edytowane) Witam. Wreszcie trochę czau , więc trzeba robić zapasy na lato. Warka 50 ciemne 5 - Słód monachijski 2 - 1,30kg - Słód pilzneński - 2,30kg - Słód cara 50 - 0,35kg - Słód pszeniczny - 1,60kg - Słód czekoladowy - 0,24kg - Chmiel sladek 7,5% - 20gr - Chmiel sazz 4,1% - 30gr - Laktoza - 0,25kg Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 55°C Przerwa 15 minut 53°C Dekot-1/3 , 62?-10 minut , 72?-10 minut , gotowanie 15 minut Przerwa 35 minut 62°C Zwrot dekotu Przerwa 30 minut 72°C Wsypać słód czekoladowy ( namoczony) i podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie 70 minut 70? - 20gr sladek 50? - 15gr sazz laktoza 65?- 15gr sazz Schłodzone do 15 i dodana gęstwa z warki 48 Wyszło 26,5l 11,5 blg + 1 blg z laktoz Fermentacja 10°C Edytowane 5 Marca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Warka 51 pilsner z 17 marca - Słód bohemian pilsner - 5,60kg - Słód caraplis - 0,40kg - Chmiel sladek 7,5% - 25gr - Chmiel sazz 4,1% - 65gr Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 55°C Przerwa 15 minut 53°C Dekot-1/3 , 62?-10 minut , 72?-10 minut , gotowanie 20 minut Przerwa 25 minut 62°C Zwrot dekotu Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie 90 minut 00? - 25gr sladek + 25gr sazz 70? - 20gr sazz 85 ?- 20gr sazz Wyszło 26,5l -13,3 blg Schłodzone do 10 i dodany starter bohemian lager Fermentacja w 9°C Edytowane 31 Marca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Warka nr 50 poszła na cichą , zeszła do 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Warka 52 ciemne 6 - Słód pilznejski - 3,40kg - Słód monachijski 2 - 0,40kg - Słód pszeniczny - 1,00kg - Słód caramunich - 0,30kg - Słód carahel - 0,30kg - Słód barwiący - 0,15kg - Słód cafara 2 - 0,16kg - Chmiel sladek 7,5% - 30gr - Chmiel sazz 4,1% - 40gr 20l wody 64°C Przerwa 25 minut 62°C Przerwa 40 minut 72°C Dodać palone Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie 70 minut 00? - 30gr sladek 50? - 20gr sazz 65 ?- 20gr sazz Wyszło 26,5l -13,0 blg Schłodzone do 10 i dodana gęstwa z warki 50 Fermentacja w 9°C Edytowane 20 Marca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Dziś rano warka nr 50 zabutelkowana z 170gr cukru. BLG końcowe 2,5 ( w tym 1 z laktozy ) , wyszło 51 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 53 w stylu oktoberfest Warzona 31 marca - Słód pilsnejski - 1,60kg - Słód monachijski - 2,00kg - Słód wiedeński - 1,60kg - Słód carahell - 0,25kg - Słód caramunich - 0,25kg - Chmiel splatter 4,1% - 30gr - Chmiel h. tradition 6,4% - 30gr Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 65°C Dekot-1/3 , 72?-10 minut , gotowanie 15 minut Przerwa 25 minut 62°C Zwrot dekotu Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie 80 minut 20? - 30gr h tradition 60? - 20gr splatter 75 ?- 20gr splatter Wyszło 26,5l -13 blg Schłodzone do 10 i dodana gęstwa po cichej z warki 50 Fermentacja w 9°C Co do nazwy chmielu , to mogłem coś pokręcić , na opakowaniu zostały tylko 4 litery , reszta się zamazała. Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Warka nr 51 przelana na cichą , zeszła do 2,5 blg Piwo klarowne więc cicha będzie krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wczoraj wieczorem warka nr 52 zlana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Warka nr 54 , piwo kolońskie "nocny marek" W lodówce komplet lagerów , więc czas na coś z górnej fermentacji - Słód pilsnejski - 4,50kg - Słód pszeniczny jasny - 0,55kg - Chmiel h. tradition 6,4% - 45gr Śrutę wsypać do 17l wody o temperaturze 66°C Przerwa 30 minut 64°C Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie 80 minut 00? - 25gr h tradition 60? - 10gr h tradition 75? - 10gr h tradition Wyszło 24l - 12,5 blg O 3 rano piwo do fermentatora i na zewnątrz , drożdże S-33 zadane o 9 w 21°C Fermentacja w 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Wczoraj wieczorem umyte 200 butelek. Bębzie spokój na jakieś 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Warka nr 55 , piwo w stylu bohemian pilsner - Słód bohemian pilsner - 5,45kg - Słód caraplis - 0,30kg - Chmiel sladek 7.5% - 35gr - Chmiel sazz 3.5% - 50gr Śruta do 21l wody o temperaturze 56°C Dekot 1/3 , przerwa 72' 10 , gotowanie 10' Przerwa 30 minut 64°C Po 10 minutach 1/3 dekot , 72' 10 , gotowanie 10 Przerwa 40 minut 72°C po 30 minutach dekot 1/4 , 10' gotowanie i mamy 77 °C Filtrować i wysładzać 3 x 4,5 litry Chmielenie 90 minut 10? - 35gr sladek i 10gr zazz 60? - 20gr h sazz 80? - 20gr h sazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Warka 52 rozlana do butelek , 2,5 blg z 3gr cukru na / 0,5 butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 55 schłodzona do 15°C , zadana gęstwa z warki 51 , 26 l/ 13,5blg Fermentacja ruszyła już po 2 godzinach. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Warka nr 51 zabutelkowana z 3 gr cukru/butelkę 0,5l Po burzliwej piwo było bardzo klarowne , więc trzymanie dłużej na cichej nie ma sensu. BLG końcowe jak po burzliwej 2,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Dziś wreszcie dotarł gar 50l. Jutro rano 2 potyczka z porterem bałtyckim. 1 wyszedł dobrze , ale zacieranie na gęsto w 30l garze nieźle dało mi po mięśniach , teraz powinno pójść dużo łatwiej:lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 56 , porter bałtycki 2. Warka z 14-04-2011 - Słód pilzneński - 2,50kg - Słód monachijski 1 - 2,00kg - Słód monachijski 2 - 2,00kg - Słód wiedeński - 2,45kg - Słód pszeniczny jasny - 0,45kg - Słód carahell - 0,40kg - Słód caramunich 1 - 0,50kg - Słód czekoladowy 1060 - 0,35kg - Słód barwiący 1600 - 0,15kg - Chmiel marynka 6,5% - 40gr - Chmiel lubuski 4.5% - 35gr Słód pszeniczny i wiedeński ześrutowany na bardzo drobno. Śruta do 32l wody o temperaturze 56°C Dekot 1/3 , przerwa 73 -10' , przerwa 72- 10', gotowanie 10' Przerwa 45 minut 66°C Po 15 minutach dekot 8l , 72' 15 , gotowanie 10 Przerwa 25 minut 72°C Dodajemy czekoladowy i barwiący po 15 minutach dekot 7l , 10' gotowanie Zwrot dekotu i mamy 77°C Filtracja i tu zaczyna się koszmar. Chyba przesadziłem z tym pszenicznym i wiedeńskim. Filtracja i wysładzanie trwało 6 godzin ( w historii moich warek to dopiero 2 przypadek) Gotowanie 100 minut 80 minut 40gr marynka 30 minut 20gr lubuski 10 minut 15gr lubuski Wyszło 26,5l/21BLG Zadana gęstwa po burzliwej z warki 51. Fermentacja w 9°C Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Warka nr 57 miodowe. Wczoraj został mi cieniuszek po porterze 25l/7,5BLG Gotowanie 80 minut 70 minut - 25gr marynki 20 minut - 20gr lubuski + 1,40kg miodu wielokwiatowego 10 minut - 10gr sazz Chłodzenie do 20°C Wyszło 24l/13 BLG Zadany starter drożdży T-58 Fermentacja burzliwa w 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Na porterze piana jak się patrzy. Na miodowym fermentacja dopiero się zaczyna. Teraz mam przymusową przerwę , z powodu braku fermentatorów. Będzie trzeba zakupić parę sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Warka 54 zlana na cichą. Zeszła do 5 BLG , trochę za mało. W ostatnich dniach temperatura zeszła do 13 i to chyba powód tak słabego odfermentowania. Na razie pojemnik pójdzie do trochę cieplejszego pomieszczenia na jakiś tydzień , może fermentacja jeszcze trochę ruszy. Jedyna dobra wiadomość to fakt że zielone piwo jest całkiem nie złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jutro do butelek trafi warka nr 53. Zwolni się jeden baniak i jedno miejsce w lodówce , może przed piątkiem uda się uwarzyć jakiegoś dolniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Niestety na butelkowanie warki 53 zabrakło czau. Dzisiaj na cichą przelane 3 warki. Warka 55 zeszła do 2,5 blg , trochę za dużo jak na ten styl , to pewnie wina 30 minutowej przerwy w 64°C. Z drugiej strony piwo bardzo klarowne , jasne , dobrze nachmielone i dobre:) Warka 56 zeszła do 4 blg , piwo również klarowne , na cichej będzie góra 2 tygodnie. Warka 57 zeszła do 3 blg , to z kolei nie zbyt klarowne ale smaczne. Po miodzie nie zostało zbyt wiele. Drożdże T-58 użyłem 1 raz i na pewno nie ostatni , dają bardzo ciekawy smak i pracują dobrze nawet w 15°C -16°C . Następnym piwem na tych drożdżach będzie bożonarodzeniowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Warka nr 58 , bożonarodzeniowe warzone w piątek 06-05-2011 - Słód pilzneński - 2,50kg - Słód monachijski 2 - 3,00kg - Słód pszeniczny ciemny - 1,00kg - Słód pszeniczny jasny - 1,00kg - Słód special b - 0,70kg - Słód caraplis - 0,30kg - Słód czekoladowy 1060 - 0,05kg - Słód barwiący 1600 - 0,05kg - Miód - 0,50kg - Chmiel marynka 6,5% - 30gr - Chmiel sazz 4.1% - 25gr - Imbir kandyzowany - 20gr - Goździki - 10szt - Cynamon - 1szt - Kolendra - 5gr - Cukier waniliowy - 30gr - Kardamon zielony - 3szt - Skórka z 1 pomarańczy - Śliwki wędzone - 70gr - Morele suszone - 50gr Śruta pszeniczna do 10l wody o temperaturze 45°C Przerwa 25 minut 45°C Przerwa 15 minut 53°C Dodajemy resztę słodów i dolewamy 17l gorącej wody Przerwa 30 minut 64°C Przerwa 40 minut 72°C Dodajemy słody palone i podgrzewamy do 77°C Gotowanie 70 minut 60 minut 30gr marynka 20 minut 15gr sazz+morele , śliwki , skórka z pomarańczy 10 minut 10gr sazz +reszta przypraw Wyszło 24,5l/20BLG Zadana gęstwa po burzliwej z warki 57. Fermentacja w 18°C Piwo warzone według receptury z tamtego roku. Dodałem tylko śliwki i morele i obniżyłem Blg początkowe z 24 do 20 , no i zmieniłem drożdże z belgijskich na T-58 Fermentacja ruszyła po 3 godzinach. Edytowane 2 Lipca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Warka nr 53 zeszła do 2°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru/butelkę 0,5l. Piwo wyszło dobre ale to kolejne piwo, które zeszło za bardzo choć było zacierane bardziej na jakość niż na alkohol. Warka nr 54 zeszła do 5°Blg , zabutelkowana z 2,4gr cukru/butelkę 0,5l. To z kolei jest moim 1 piwem , które zeszło tak słabo. Ale to pewnie wina zbyt niskich temperatur. Pocieszające jest to , że piwo jest naprawę dobre. Warka nr 57 zeszła do 2,5°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru/butelkę 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Warka nr 59 , bursztynowy lager - Słód pilzneński - 5,00kg - Słód caraaroma - 0,30kg - Słód melanidynowy - 0,20kg - Słód wiedeński - 1,00kg - Chmiel marynka 9,1% - 10gr - Chmiel sladek 7,5% - 20gr - Chmiel splater 4,5% - 35gr Śruta do 18l wody o temperaturze 40°C Przerwa 15 minut 62°C Dolać 3l wrzątku Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77 °C Filtracja i wysładzanie 3x4lwody 77°C Gotowanie 70 minut 60 minut marynka i sladek 15 minut 20gr splater 05 minut 15gr splater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się