lechu555 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) No więc w ramach eksperymentu bo i tak miałem dużo zejsranych piw to wlałem to badziewie do fermentora i zadałem pół paczki SafBrew BR-8 i po paru dniach ewidentnie coś czuć i daję słowo, że to stajnia, chociaż 5 dni to trochę krótko jak na to by cokolwiek czuć, ale cholera go wie. Dziwny zapach, ale nie nieprzyjemny. Ciągle jest w piwie wyraźne nasycenie, chociaż jalbym otworzył butelki z pierwotnym piwem i zostawił to po paru godzinach po gazie by nie było śladu, stąd też wnioskuję, że bretty coś robią już. Nie mam kompletnie obycia w dzikich drożdżach i jeżeli to po tych umownych 3 miechach pójdzie nadal w tę stronę to czym takie coś się chmieli by to się komponowało ze sobą? Jak pot to i przychodzi na myśl jakiś "skarpeciany" chmiel, ale kompletnie się nie znam, nigdy nawet nie piłem piwa o takich aromatach i smakach. Ogólnie piwo ewidentnie przechodzi jakąś transformacje, nie ma chamskości od drożdży S-04, goryczka też jakby powoli łagodniała. Przyszło mi też na myśl, że ten zapach to może od któregoś z chmieli bo w nieuanych piwach było na zimno dane srogo galaxy, citra i mosaic, ok 8g/l, wszystko rocznik 2021. Wyczytałem na forum, że galaxy może dawać kocie szczochy jak cos pójdzie nie tak, ale to chyba nie ten przypadek bo jednak o wiele bardziej przypomina to konia. No chyba, że tak degraduje się chmiel powoli i skończy to na szczochach. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się