JaxDraken Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Witam! W niedzielę zacząłem fermentacje IRISH STOUT'a Coopers'a z 1,5kg mistrza sladka. Wczoraj coś tam zabulgotało, w zasadzie bulgotało cały dzień ale nad ranem przestało. Co prawda pokrywa wypukleje jak ręcznie opróżnię CO2 naciskając na wieko i poziom wody w rurce się zmienia ale bulgotania nic... Proszę o poradę, jak to ratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Nie przejmuj się że nie bulga, może fermentor jest nie szczelny i tamtędy gaz ucieka.Sprawdź blg i za dwa dni jeszcze raz i jak spada jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 już nawet pokrywa nie wypukleje... Zabiłem drożdża?;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 E, tam... Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 LOOL!!! Po 2 dniach z 12 na 6 °Blg i smak piwa... how it's possible???!!!?!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Odfermentowało sobie. Zostaw jeszcze na parę dni, odfermentuje trochę bardziej i przelejesz na cichą. Za 2-3 miesiące będziesz się cieszył piwkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 LOOL!!! Po 2 dniach z 12 na 6 °Blg i smak piwa... how it's possible???!!!?!! Się szybko cwaniaki namnożyły i wyżarły bezczelne. Pierwsza warka przemieliła się w dwa dni i było koło 5°Blg, Myślałem że mi rurka w sufit wbije. Druga już normalnie, bez rewelacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 LOOL!!! Po 2 dniach z 12 na 6 °Blg i smak piwa... how it's possible???!!!?!! Zostaw żeby Ci zeszło do 3-2,5 blg i możesz po burzliwej butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 kurcze nadal mam stresa... Pomerdałem fermentatorem w celu wymieszania, mam nadzieje ze to nic złego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Pomerdałem fermentatorem w celu wymieszania, mam nadzieje ze to nic złego... Jezu, zabiłeś Kenny'ego! You bastard! Pewnie nic złego, ale lepiej tego nie rób, jeżeli fermentacja nie stanęła. Daj mu czas, a się odwdzięczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 °Blg nie spada od 2ch dni:( co robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 (edytowane) cicha na 1 tydz. a potem butelka proste. Co nie odfermentowało to odfermentuje na cichej. Edytowane 30 Października 2010 przez Bartkii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 z racji, że nie mam drugiego fermentatora na cichą i czasu w tym tyg to już zabutelkowałem przy 4 °Blg, 2 dni nie spadało, bulgotanie znikome więc ryzyk fizyk, mam nadzieje ze nie eksplodują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się