dziedzicpruski Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 może ktoś wie jakie drożdże daj posmaki jabłkowe (poza tymi do wita),właśnie w nich wyczuwam taką delikatną "jabłkowość",ale chciałbym większą,coś jak cydr (taki domowy). i broń boże nie chodzi o zielone jabłuszko,bardziej jabłka z szarlotki, może mus jabłkowy. jest to w ogóle wykonalne na drożdżach i słodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Ze słodu cydru nie zrobisz, bo przecież cydr robiony jest właśnie z jabłek i posiada swój naturalny aromat. Aromat jabłkowy powstaje czasami w wyniku fermentacji prowadzonej w za wysokiej temperaturze. Tworzy się bodajże aldehyd octowy i kapronian etylu, ich zapach może przypominać między innymi zapach jabłek. Ale nie zawsze czasami są to aromaty bardziej estrowe typu farba emulsyjna, landrynki. Drożdże koelschowe fermentowane w wyższej temperaturze często dają aromat jabłkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 łudziłem się ,ze jak banana i jakieś cytrusy da sie uzyskać,to może jest jakiś szczep "jabłkowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się