tomuso Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Właśnie przelałem drugą warkę na f. cichą. Będzie stało na strychu w temp. 17 stopni. Na strychu mam dwa okna dachowe i tak zastanawiam się czy światło dzienne będzie miało wpływ na fermentację cichą? Fermentuje w plastikowych wiadrach z biowinu. Jak później z leżakowaniem? W KEGu brak dostępu światła. Piwo też mam rozlane do butelek brązowych, czy mogą stać na strychu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Światło racze szkodzi piwu - poza sytuacją kiedy właśnie jest nalane do kufelka - ale i wtedy nie należy go zostawiać zbyt długo na słoneczku Okryj fermentator i butelki czarnym workiem na śmieci z grubej foli albo czymś innym co utrudni dostęp śwatła. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Jak jest bezpośrednie nasłonecznienie, to pewnie i temperatura 'skacze'. Sprawdź w warunkach jakie masz czy to tak wygląda - ewent. przenieś, zakryj, zasłoń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 dzięki bezpośredniego nasłonecznienia nie mam, ale dla polepszenia warunków nakryłem płaszczem przeciwdeszczowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gal Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Korzystając z przepastnych zasobów mojej biologicznej wiedzy: samo światło nie powinno zaszkodzić, chyba, ze Ci się jakies fotosyntetyzujące ustrojstwo zaplęgło, ale nasłonecznienie spowoduje zmianę temperatury i tego już trzeba się strzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 jeśli chodzi o szkodliwość światła dla piwa to wynika ona głównie z fotolizy substancji z chmielu powodując zapach skunksowy, ale ciemne szkło i tworzywo dość skutecznie chronią piwo przed światłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Niektórzy "lekkiego skunksa" sobie chwalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 bo to się kojarzy z markami "premium" w zielonych butelkach. Doszło do tego że producenci w pewnym momencie przestali dawać do kartonów wkładki chroniące przed naświetleniem bo klientom się ten skunks podobał i wyróżniał wśród innych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 (edytowane) Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat Edytowane 5 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat A możesz powiedzieć co ma tego skunksa w sklepie? Muszę organoleptycznie sprawdzić na czym skunks polega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Nie żebym był jakimś łowcą skunksów, ale z tego co zrozumiałem to między innymi piwa w zielonych butelkach, które znacznie różnią się aromatem od swoich odpowiedników w puszkach np. carlsberg, łomża itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się