bercik09 Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 Witam Mam pytanie dotyczące kleikowania płatków ryżowych. Zgodnie z zasadą rozgotowałem płatki przetrzymując je w odpowiedniej temperaturze przez 20-30 min. Jednak chyba popełniłem mały błąd bo rozgotowane płatki wrzuciłem do wody która miała niską temperaturę, (zapomniałem podgrzać) temperatura płatków spadła do 40-45 stopni. Więc zacząłem od razu podgrzewać doprowadzając temperaturę płatków do 70 stopni. Dodałem słód i zacząłem zacierać. Czy ten błąd może mieć jakieś konsekwencje ? O ile jest to błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 To żaden błąd. Skleikowałeś płatki prawidłowo i to się już nie może cofnąć Teoria i praktyka są opisane tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 Gdy stosuję płatki, to (z lenistwa) używam błyskawicznych. Czy kleikowanie zwykłych może dać lepsze rezultaty, czy nie ma to praktycznego znaczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bercik09 Posted November 5, 2023 Author Share Posted November 5, 2023 1 godzinę temu, korzen16 napisał(a): To żaden błąd. Skleikowałeś płatki prawidłowo i to się już nie może cofnąć Teoria i praktyka są opisane tutaj dziękuję za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 6 godzin temu, dzejkej napisał(a): Czy kleikowanie zwykłych może dać lepsze rezultaty Nie, używam takich jakie akurat dostanę - różnic nie zauważyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts