DeeCann Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Witam Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni. Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie. Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 mieszać, mieszać i mierzyć Za 2-3 razem opanujesz jak mocno podgrzewać by temperatura rosła w miarę równomiernie i różnica nie będzie się wahać więcej niż 1-2°C przy sprawnym mieszaniu.Po za tym nie przejmuj się różnica temp będzie zawsze większa lub mniejsza , trzeba przyjąć punkt pomiarowy i nie latać z termometrem po całym garze, bo browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Witam Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni. Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie. Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo. pozdrawiam Spokojnie, wyrobisz się. Na początku też miałem problemy. Teraz na tyle znam swój taboret gazowy, że bez problemu utrzymuję temp. z dokładnością do 0,5°C. Trochę praktyki Tak jak pisze przedmówca - mieszać, mieszać i mierzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Rób rzadszy zacier, tak z 1:4, wtedy dużo łatwiej o równomierną temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ok ... czyli nie jest źle A co do gęstości zacieru to w przyszły weekend przetestuje przy Weizenie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się