josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Mam zamiar stworzyć coś podobnego do Speidel Braumeister. Zastanawiam się jednak nad tym jak uszczelnić grzałkę. Silikonem? Teoretycznie wytrzymuje do 300 stopni. ? jeśli chodzi o montaż grzałek w zbiorniku to montujesz je na uszczelki i nakrętki pasujące do końcówek grzałek. silikon jest zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 jeśli chodzi o montaż grzałek w zbiorniku to montujesz je na uszczelki i nakrętki pasujące do końcówek grzałek.silikon jest zbędny. Ewentualnie grzałki wkręcane do mufy 5/4 lub 6/4", mufa wspawana, u siebie tak zrobię bo wydaje mi się to solidniejsze. Zwykłą grzałkę na dwa króćce mam w garze emaliowanym, nie da się tego na siłę dokręcić, grzałka się gnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 cześć u siebie "na siłę" skręcone nie mam wystarczy "system" 2 podkładki, 2 uszczelki, 1 nakętka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 jak chcesz zrobić coś w ten deseń to kup kociołek z lidla i jego przerób. Ja mam coś w tym stylu i zaletą jest to że grzałka jest płaska i pokrywa 1/3 dna więc grzanie jest bardziej równomierne i są mniejsze problemy z przypalaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Admiro ma rację. Najlepiej wkręcane. Jeśli cienkie to mogą być i uszczelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 czy ktoś wie jaka jest orginalnie zastosowana pompa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jeśli kogoś interesuje jaka pompa jest w oryginalnym Braumeistrze, to jest to Vortex BW 152 oT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 dzięki za info jednak turbinka w pompie stosowanej w kotle jest inna niż w orginalnej pompie czyli chyba na potrzeby kotła zrobiono inną turbinkę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Witam Od jakiegoś czasu czytam forum z ciekawością. Warzę od 2 lat w kegu na palniku. Zastanawiam się nad wykonaniem takiego kociołka. Czy ktoś skonstruował może coś podobnego? Pozdrawiam beiot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Przeczytałem cały temat więc kilka pytań. Ktoś kupił sterownik tańszy niż INDU-50 Ja mam już ofertę firmy na tego typu sterowniki sterownik z programowaniem kroków + stycznik elektroniczny + termometr z sondą z nierdzewki ok. 600zł brutto Pracuję usilnie nad stworzeniem takiego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ja też na tym pracuję mam już wszystko tylko poskładać pospawać i działać , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) ja też na tym pracuję mam już wszystko tylko poskładać pospawać i działać , pozdrawiam a uszczelkę masz? Jeśli tak to gdzie kupiłeś? Oryginalna z Speidel 20l Braumeister w Niemczech kosztuje ok 7 euro. Ciekawe czy pompa http://www.e-term.pl/grundfos-up-15-14b-pompa-cyrkulacyjna-do-c-w-u.html będzie ok? Wirnik z nierdzewki obudowa z brązu. Pozdrawiam Edytowane 15 Września 2010 przez beiot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Uszczelki nie mam . Coś wymyśle wymiary nie będą identyczne jak w orginale . Próbowałem zrobić pompę jak w orginale jednak nie wyszło wydajnosć była mizerna , dlatego zastosuję od prarki. Sterownik kupiony na Allegro. Edytowane 15 Września 2010 przez jarekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Uszczelki nie mam . Coś wymyśle wymiary nie będą identyczne jak w orginale . Próbowałem zrobić pompę jak w orginale jednak nie wyszło wydajność była mizerna , dlatego zastosuję od prarki. Sterownik kupiony na Allegro. Czyli pompa cyrkulacyjna nie da rady? Od jakiej pralki będziesz wstawiał? Sterownik też taki sam mi zaoferowano. Na allegro za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Przeczytałem cały temat więc kilka pytań. Ktoś kupił sterownik tańszy niż INDU-50 Ja mam już ofertę firmy na tego typu sterowniki sterownik z programowaniem kroków + stycznik elektroniczny + termometr z sondą z nierdzewki ok. 600zł brutto Pracuję usilnie nad stworzeniem takiego sprzętu parę osób ma coś takiego od Bolka http://www.piwo.org/forum/p27712-14-10-2009-18-32-21.html#p27712 wychodzi taniej chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) co do sterownika to za komplet zapłaciłem 550 zł a pompa nie wiem od jakiej pralki wybrałem jakąś w sklepie z częściami zamiennymi Edytowane 15 Września 2010 przez jarekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) ten zestaw o którym pisałem wyżej wychodzi ~380zł a tu jest w zestawie http://www.piwo.org/forum/p51206-15-05-2010-09-04-16.html#p51206 Edytowane 15 Września 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 no to przepłaciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jarekm jakiej średnicy robiłeś otworki w blasze perforowanej? W oryginale są 3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jarekm jakiej średnicy robiłeś otworki w blasze perforowanej? W oryginale są 3mm. Są i 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Są i 2mm Tylko czy pompa nie będzie miała za ciężko tłoczyć? Napisałem do bolka i czekam na propozycję sterownika. Problemem jest uszczelnienie nigdzie nie mogę takiej uszczelki silikonowej na krawędź znaleźć. Mój kocioł ma być zrobiony z kega 50l. Pokrywa. Termometr analogowy z boku zbiornika i elektroniczny do sterownika w dnie. Grzałka 2500W. Kosz średnica 22cm i wysokość ok 35-40cm będzie ok? Dno kosza blacha perforowana 2,5mm. Pompy jeszcze nie mam. Wykonanie kotła zlecam firmie zajmującej się produkcją z nierdzewki. Wszystko ma być wykonane z stali nierdzewnej spożywczej. Co Wy na to. Czekam na pomocne uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Właśnie dostałem ofertę na czujnik Foster: http://foster.pl/index.php?id=a01_00 Taki regulator temperatury kosztowałby 136 EUR +VAT Przekaźnik p.p. 25A/230V szt.1 90zł+VAT czujnik Pt100 w zależności od konfiguracji 150-500zł+VAT :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Blachy nie stosuj jako filtratora bo się nie sprawdziło u mnie. Polecam Ci zaś zastosowanie ponacinanej i wygiętej rurki miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 By była dobra cyrkulacja polecam zastosowanie pompy (tak mi się wydaje) my z Josefikiem mamy mieszadła. Przy gęstych zacierach nie potrafi do porządku wymieszać fóry z dołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Blachy nie stosuj jako filtratora bo się nie sprawdziło u mnie.Polecam Ci zaś zastosowanie ponacinanej i wygiętej rurki miedzianej. ??? ale jak w Speidel Braumeister rurkę miedzianą zastosować? Ja chcę zrobić kopię Speidel Braumeister 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi