Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Blachy nie stosuj jako filtratora bo się nie sprawdziło u mnie.Polecam Ci zaś zastosowanie ponacinanej i wygiętej rurki miedzianej. ??? ale jak w Speidel Braumeister rurkę miedzianą zastosować? Ja chcę zrobić kopię Speidel Braumeister 20l Jeśli chcesz zrobić kopie to proszę bardzo. Czy tam blacha ma 2,5mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Czy tam blacha ma 2,5mm? Tego nie wiem. Otworki mają ponoć 3mm tak mi podał użytkownik który ma go od 2007r i zrobił na nim coś ok 200 warek Jeśli chcesz zrobić kopie to proszę bardzo. Czy to zły pomysł? Lepiej kupić oryginał? Edytowane 16 Września 2010 przez beiot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 duża średnica tych otworów. Troche mółta przedostanie się pewnie do brzeczki. Mam otwory 3 mm w filtrze i trochę mi to przeszkadza. Teraz ozrganizowałem blachę ok 1-1,5 mm i mam nadzieję, że będzie lepiej. Braumeister to jest dobry materiał do kopiowania, idealnie prosta konstrukcja bez zbędnych garów, które trzeba myć i konstrukcji tylko zajmujących miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Belzebub tylko czy pompa sobie poradzi przy otworach 1-1,5mm. Myślę o zrobieniu 2 do 2,5mm. Edytowane 16 Września 2010 przez beiot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 a fakt, masz rację. Ja nie lubię mechanizacji i mieszam wiosłem, dlatego też mogę sobie na to pozwolić. Tak może być problem z szybkością obciekania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 w oryginale są otworki 3mm i jakaś siatka z tworzywa która się kładzie na perforowaną blachę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 w oryginale są otworki 3mm i jakaś siatka z tworzywa która się kładzie na perforowaną blachę. Czyli ta siatka z tworzywa to filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 w oryginale są otworki 3mm i jakaś siatka z tworzywa która się kładzie na perforowaną blachę. Czyli ta siatka z tworzywa to filtrator. jeśli faktycznie to było by to dziwne, bo czemu niby nie zastosować po prostu mniejszych otworów ? I jeszcze zastosowanie w tej kolejnosci, że najpierw drobna siatka a później grubsze sito ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ja zastosowałem wpierw blachę perforowaną 2mm ale słód przelatywał przez otwory. Dokupiłem więc siatkę z nierdzewki i nałożyłe-jak się nie mylę to 0,4mm i to była katastrofa- kompletnie zatykało filtrację. Nie ma to jak rurka miedziana pocnacinana jako filtrator, ale do tego by musiał być kolejny kociołek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jeśli faktycznie to było by to dziwne, bo czemu niby nie zastosować po prostu mniejszych otworów ? ? Pewnie byłoby zbyt duże organicznie dla pompy tłoczącej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 no właśnie, przy wyciąganym filtrze masz kompaktową konstrukcję, jeden gar i jeden palnik mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Cześć Sprawdzone jest że nacięcia podłużne tarczą 1,2 mm sprawdzają się w filtracji, jeśli mnie pamięć nie myli ma tak Dziadek i Wsaczuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Dno filtra ponacinałem tarczą 1mm dł.ok 2-3cm odstęp między szczelinami ok.1-1,5 cm.Zrobiłem najpierw mniej szczelin,po stwierdzeniu że słabo filtruje szczeliny docinałem.Warka 40 L- 20-30 min filtrowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 ja mam ponacinane ploterem wodnym otworki szerokości 1,1mm ciekawe czy nie będą za wąskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Wszystkich utalentowanych kopistów (i nie tylko) zapraszam na sobotę do Cieszyna. Podczas Brackiej Jesieni w Browarze Zamkowym będziemy warzyć na Speidlu Stouta Owsianego. Oczywiście zdjęcia będzie można trzaskać do woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Wszystkich utalentowanych kopistów (i nie tylko) zapraszam na sobotę do Cieszyna. Podczas Brackiej Jesieni w Browarze Zamkowym będziemy warzyć na Speidlu Stouta Owsianego. Oczywiście zdjęcia będzie można trzaskać do woli Cwaniaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 ja mam ponacinane ploterem wodnym otworki szerokości 1,1mm ciekawe czy nie będą za wąskie? Poproszę dokładny opis wkładu filtracyjnego: z czego to , jaką metodą wyginane, zgrzewane?, u jakiego fachowca, dokładne wymiary (pasuje do standardowego Kega) itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jak już wszystko poskładam i będzie działało ok to chętnie podziele sie wiedza i doświaczeniem przy robocie . A puki co jestem na etapie budowy i nauki jeszcze nic nie uwarzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jarekm bardzo fajny estetycznie wykonany i przemyślany filtr tylko czemu taki wąziutki ? ile tam słodu się zmieści ? szkoda trochę przestrzeni w kegu, bo mocniejszych piw chyba na tym nie uwarzysz, chyba że bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 średnica to 25 cm .Pewnie jak już zrobię to od razu do głowy przyjdze kilka przeróbek . Tak to już jest z prototypami. Do orginału nie miałem dostępu więc troche na czuja robię . Doświadczenie w warzeniu dopiero zdobęde . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 jesne, zawsze jest tak, że w praniu coś wychodzi. Taki filtr fajnie sprawdzi się w przyszłści w mmniejszym garze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 jak już wszystko poskładam i będzie działało ok to chętnie podziele sie wiedza i doświaczeniem przy robocie .A puki co jestem na etapie budowy i nauki jeszcze nic nie uwarzyłem To tak jak ja. Prototyp będzie gotowy za ok 14 dni. Szczegóły są dogadywane. Podam informacje po złożeniu sprzętu. Sterownik od http://www.aterm.pl/ Fajny człowiek. Doradził na telefon co i jak, wytłumaczył. Bardzo chętny do pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 średnica to 25 cm .. U mnie ma być średnica 22cm ze względu na grzałki. Wysokość ok 35-40cm Grzałki nierdzewne mają być wyginane na zamówienie i powiedziano mi, że mogą być problemy z utrzymaniem wymiaru. Wyjdzie w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 to kegi macie na 50 l ? U mnie przy filtrze niemalże 40 cm x 40 wchodzi do 12 kg - co mnie nie satysfakcjonuje - a miesza się jak beton - tragedia. Ciekawe ile Wam tam tego słodu wejdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 ja mam grzałkę zrobiona na zamówienie 2,5 kW i nie ma problemu z trzymaniem wymiaru . rurę na filtr wykonano mi w firmie w której robią wkłady kominowe koszt ok 200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi