DeeCann Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam Wczoraj druga wareczka ze słodów została popełniona (Hefe Weizen). Po doświadczeniach z zeszłego tygodnia ( pierwszej warki ze słodów) postanowiłem wypróbować drugi sposób podgrzewania zacieru, mianowicie infuzji. 12,5L wody na 4kg słodu poszło w ruch. Najpierw ferulikowa (nie ważne czy daje to rezultat czy nie), potem podniesienie do 63C. Wlałem 5L wrzątku ... a temperatura poszła jedynie do 55C. Czyli żeby mieć upragnione 63C musiałbym wlać 10L wody. Pomijam fakt, że gar by mi nie wyrobił, ale gęstość ostateczna byłaby marna. Z moich szybkich wyliczeń wyszło, że na cały proces zacierania dolałbym dodatkowo jakieś 15-18L. Razem dałoby to prawie 30L wody w samym procesie zacierania/filtrowania Albo czegoś nie kumam, albo czysta infuzja zdaje się być mało opłacalno-wydajna ( pomijam kwestie dekokcji która po części jest infuzją ) Na koniec tej zabawy w fermentorze wylądowało mi 20L warki i 10,5BLG - marnie, no ale cóż. PS. Jakby tego było mało wczoraj rozwaliłem na zakończenie "pipetę" od cukromierza, a na poprawkę dzisiaj rano z rąk poleciało mi szkło od pszenicznego Faustusa ... no szlag mnie trafił. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Zacząłeś od dania zbyt dużej ilości wody. Na pierwszą przerwę zastosowałbym raczej stosunek słodu do wody 1:2 a nie 1:3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio. Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Infuzję na ogół robi się jednotemperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio.Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo. pozdrawiam Przecież przy filtrowaniu część "wody" zostanie w młócie, a także część przy chmieleniu odparuje. Finalnie powinno być mniej niż 26l. Zresztą, ja tam wole grzanie gara niż dolewanie gorkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Infuzję na ogół robi się jednotemperaturowo. Aha, czyli generalnie w moim przypadku najlepsza byłaby dekokcja lub bezpośrednie podgrzewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Zależy co chcesz osiągnąć, ale weizena też możesz zrobić jednotemperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Rozumiem rozumiem. Bardziej chodziło mi o to, że moje przypuszczenia mówiły iż infuzja przy 3 przerwach nie ma sensu z punktu widzenia wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Tak, na 3 przerwy bym się nie porywał z samą infuzją. Próbowałem robić piwa infuzyjnie w lodówce 30L, i z biedą starczało miejsca na jedną przerwę + mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się