coder Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Okazuje się, że będę mógł "okazją" zabrać się na tegoroczne targi piwowarskie do Norymbergi, z czego się bardzo cieszę. Czy może ktoś z forumowiczów też tam przypadkiem będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Ziemek czasami nie jedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Tak, będziemy krążyć z Przemkiem po targach w czwartek. Będzie też Czes z Anką. Wszystkich piwowarów którzy będą na Brau w czwartek zapraszam na piwo z browaru pilotażowego na żółto-czerwonym stoisku Weyermanna - proponuję godzinę 14:00 Ewentualnie można się spotkać poza targami, śpimy w Norymberdze w środę i w czwartek w potem w Bambergu w piątek i sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Wszystkich piwowarów którzy będą na Brau w czwartek zapraszam na piwo z browaru pilotażowego na żółto-czerwonym stoisku Weyermanna - proponuję godzinę 14:00 OK postaram się być. Ja wyjeżdżam jutro wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Coder, do Bambergu zajedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Coder, do Bambergu zajedź. Niestety, będę z kolegą, i bardziej w celach biznesowych niż krajoznawczych, będziemy szybko wracać. Nie wiem nawet czy zostaniemy do czwartku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Na szybki obiad do Mahr'sa zawsze zdążycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 I jak, byłeś coder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Byłem, wróciłem, piwa popiłem, co nieco zobaczyłem Ogólnie są to targi przemysłowe - piwowar domowy nie ma tam co szukać, gdyby nie fakt, że mnie tam zawieziono w zasadzie za darmo to bym był niezadowolony. Ze sprzętu ciekawe było zaledwie parę drobiazgów - malutkie czeskie schładzarki do piwa, wielkości małego ekspresu do kawy, świetna alternatywa dla kegeratora, chyba się skuszę, mają mi przesłać ofertę. Małe, "dezodorantowe" butle CO2 do wyszynku w plenerze Małe kegi - w zasadzie każdy producent robi kegi 5 i 10 L, ale pewnie sa drogie. Ciekawe były 10l kegi z plastiku, po 38 Euro. W ogóle plastik wchodzi w ten obszar, wydziałem 3 rózne rozwiązania, z torbą w środku, i bez. Fajne były kegi w drewnie, ze szpuntem na nalewak, ale za 400 euro. Beczki dębowe 50L - 300 euro. Ładne minibrowarki, Czesi mocno wchodzą w ten rynek. Najciekawsza była sala z surowcami, ale nic nowego. Powąchałem trochę ciekawych chmieli. Sporo chemii piwnej - ale to Was nie zainteresuje. Stewia mocno wchodzi w rynek. Zobaczyłem na korytarzu Charliego Papaziana. Śledziłem go i dopadłem, żeby się przedstawić i przywitać. Pewnie pomyślał, że jakiś świr Pogadałem trochę z facetem z Castle Malting. Bardzo mi polecał słód Coffee i Coffee Light, podobno dużo browarów go używa, piwa są nagradzane. Najmilej wspominam jednak wizytę w dyskoncie alkoholowym w Norymberdze - topowe piwa niemieckie po 70 centów. Fajna, dzielona skrzynka na piwo 2*10 sztuk - 1.50 euro. Normalnie disnayland, nakupiłem pszeniczek, będę testował. Edytowane 11 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Tych dzielonych skrzynek,to Ci zazdroszczę..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Najmilej wspominam jednak wizytę w dyskoncie alkoholowym w Norymberdze - topowe piwa niemieckie po 70 centów. Fajna, dzielona skrzynka na piwo 2*10 sztuk - 1.50 euro. Normalnie disnayland, nakupiłem pszeniczek, będę testował. Szkoda, że nie zawitałeś do http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87110&highlight=norymberga naprawde fajny sklepik. Sporo lokalnych ciekawostek, spoko obsługa, dobre ceny i zawsze można liczyć na gratisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ze sprzętu ciekawe było zaledwie parę drobiazgów - malutkie czeskie schładzarki do piwa, wielkości małego ekspresu do kawy, świetna alternatywa dla kegeratora, chyba się skuszę, mają mi przesłać ofertę. W Polsce takimi schładzarkami handluje A. Jaskólski ze 101 piw we Wrocławiu. Ciekawe były 10l kegi z plastiku, po 38 Euro. W ogóle plastik wchodzi w ten obszar, wydziałem 3 rózne rozwiązania, z torbą w środku, i bez. Te 10tki z plastiku były wielorazowego użytku? No i czy wytrzymywały jakieś sensowne ciśnienie, czy jedynie koło 1 bara? Ładne minibrowarki, Czesi mocno wchodzą w ten rynek. Jakieś szokująco niskie ceny, czy bez zmian, koło 100k euro za najprostszą warzelnię? Zobaczyłem na korytarzu Charliego Papaziana. Śledziłem go i dopadłem, żeby się przedstawić i przywitać. Pewnie pomyślał, że jakiś świr Czyli generalnie nie zareagował entuzjastycznie na piwowara domowego z końca świata. Najmilej wspominam jednak wizytę w dyskoncie alkoholowym w Norymberdze - topowe piwa niemieckie po 70 centów. Fajna, dzielona skrzynka na piwo 2*10 sztuk - 1.50 euro. Normalnie disnayland, nakupiłem pszeniczek, będę testował. Skrzynka dzielona w każdym Getranku jest np. Paulaner. Natomiast zasada jest taka, że się w Niemczech kupuje same nieznane piwa z napisem keller, zwickl, rauchbier, względnie maerzen i hefeweizen. A tak serio, to zazdroszczę wyjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Czyli generalnie nie zareagował entuzjastycznie na piwowara domowego z końca świata. Pewnie zamiast Poland zrozumiał Holland i pomyślał, że jakiś naćpany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 W Polsce takimi schładzarkami handluje A. Jaskólski ze 101 piw we Wrocławiu. wiesz coś o cenach? Te 10tki z plastiku były wielorazowego użytku? No i czy wytrzymywały jakieś sensowne ciśnienie, czy jedynie koło 1 bara? wielorazowe, jak zwykły keg z głowicą flach, wytrzymują 4 bary. Były też 30litrowe, z wkładaną torba plastikową do środka. Od razu pomyślałem o fermentacji bez dezynfekcji; ale torba jest po 2,5 euro; pół ceny fermentora Jakieś szokująco niskie ceny, czy bez zmian, koło 100k euro za najprostszą warzelnię? Nie chciało mi się już z nimi gadać "proszę zostawić wizytówkę, prześlemy ofertę" eee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ja znalazłem francuski chmiel używany do biere de garde. Wkrótce dostępny w Polsce P.S. Miło było sptkać wielu piwowarów z Polski, choć Piotrek, jak zapowiadał - wyjechał wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 W Polsce takimi schładzarkami handluje A. Jaskólski ze 101 piw we Wrocławiu. wiesz coś o cenach? Wiedziałem, ale... zapomniałem. Wydawały się atrakcyjne z tego co pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 W Polsce takimi schładzarkami handluje A. Jaskólski ze 101 piw we Wrocławiu. wiesz coś o cenach? Wiedziałem' date=' ale... zapomniałem. Wydawały się atrakcyjne z tego co pamiętam.[/quote'] Tu masz co nie co http://www.lindr.cz/jsem-domacnost.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Czyli 1000-2000 zł. Drogo, psiakrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 No właśnie, jeszcze popatrz na to http://www.kramerundschroeder.de/index1.html cena 500-700 eur drogo, ale sprzęt chodzi jak ta lala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Fajne, tylko cechuje je typowo niemiecka lekkość i finezja Te czeskie były małe i po prostu ładne, żona pozwoliła by mi je postawić w kuchni albo nawet i w salonie, bo by się z niczym nie gryzło w wystroju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Mnie zawsze kręciły te w kształcie beczek, ale cały czas ich poziom cenowy jest wysoce nie satysfakcjonujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Małe kegi - w zasadzie każdy producent robi kegi 5 i 10 L, ale pewnie sa drogie. W Belgii w supermarkecie dyskontowym widziałem w sprzedaży Leffe w kegach 6 litrów, cena wychodziła taniej niż w butelkach 0,33. Więc tak sobie myślę że nie mogą być bardzo drogie. Moim zdaniem taki keg 5-6 litrów to idealne rozwiązanie dla domowego piwowara, tylko gdzie takie cóś kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Małe kegi - w zasadzie każdy producent robi kegi 5 i 10 L' date=' ale pewnie sa drogie.[/quote']W Belgii w supermarkecie dyskontowym widziałem w sprzedaży Leffe w kegach 6 litrów, cena wychodziła taniej niż w butelkach 0,33. Więc tak sobie myślę że nie mogą być bardzo drogie. Moim zdaniem taki keg 5-6 litrów to idealne rozwiązanie dla domowego piwowara, tylko gdzie takie cóś kupić? Mówisz o kegu czy blaszanej puszce typu party-keg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Małe kegi - w zasadzie każdy producent robi kegi 5 i 10 L' date=' ale pewnie sa drogie.[/quote']W Belgii w supermarkecie dyskontowym widziałem w sprzedaży Leffe w kegach 6 litrów' date=' cena wychodziła taniej niż w butelkach 0,33. Więc tak sobie myślę że nie mogą być bardzo drogie. Moim zdaniem taki keg 5-6 litrów to idealne rozwiązanie dla domowego piwowara, tylko gdzie takie cóś kupić?[/quote'] Mówisz o kegu czy blaszanej puszce typu party-keg. No właśnie o rasowym kegu, z grubej nierdzewki, z normalnym fittingiem. Keg taki jak 30 l, czy 50 tylko bardzo mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Czy to taki keg? Jestem ciekaw czy można go ponownie wykorzystać. Edytowane 12 Listopada 2010 przez damian_ia4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi