Jump to content

Chłodziarka do piwa, brak banku lodu.


Recommended Posts


Siemka,
Mam małe pytanie i chciałbym się podeprzeć wiedzą mądrzejszych głów.
Zakupiłem chłodziarkę do piwa, jest to moja trzecia chłodziarka. Jednak tą zakupiłem okazyjnie po taniości bo słabo chłodziła, zlokalizowałem wyciek gazu, odessałem 30g gazu zaspawałem twardym lutem, wymieniłem przy okazji osuszacz, zrobiłem w pracy próżnię 30 minut, oraz nabiłem 100g r134a tak jak zaleca nalepka.
Woda z 15* schładza się w okolice -0,5 w godzinę. Jednak na chłodnicy brak oznak lodu. W okolicach -0,5* woda zaczyna się krystalizować w lód. Nadal brak oznak banku lodu na chłodnicy.
 
Wydaje mi się że jest za mało czynnika czy dobrze myślę ?
Moja druga gabarytowo podobna chłodziarka ma 150g, na necie podobne także w okolicach 150g
 
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
 
 

Link to comment
Share on other sites

Skraplacz wyczyszczony?

Trzeba by było sprawdzić przegrzanie par, ale nie wiem czy masz manometry.

 

Jeżeli nie masz manometrów to przykreciłbym zawór rozprężny o 1/4 obrotu. Na poczatek.

 

Link to comment
Share on other sites

Monometr mam, ale mogę go założyć tylko na zawór serwisowy.
Wszystko zostało wyczyszczone i umyte.

Przykręcić zawór rozprężny ? Chyba nie posiadam takiego cuda w chłodziarce.
Agregat, skraplacz, osuszacz, parę midzianych rurek fi8 oraz fi2,5

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To w takim razie, jeżeli tam jest tylko zwężka to podłącz manometr pod zawór i podaj ciśnienie. Dobrze by było by serwisowka była po stronie ssania.

 

No i jak możesz to sprawdź temperature bez wody w banku,na spirali parownika na początku i na jej końcu. 

I może wrzuć fotki.

Link to comment
Share on other sites

Fotki postaram się wrzucić jutro, bo bedę zdejmował obudowy. Zaworek serwisowy jest wypuszczony prosto z kompresora po przeciwnej stronie co rurki ssące i tłoczące.
Jeśli na już coś pomoże to mam zdjęcie samego kompresora, a dokładniej nalepki na nim.
Na zaworku serwisowym po odpaleniu pokazuje ciśnienie 1bar

a2a5a7bf2fc73330ee7a5b2d88701558.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka



e247fba4184a406310ec78c42097d01d.jpg

b161cae47ab23563f0439ada6c8efb0e.jpg8756302ffb127dd8d2f2b00f4d68b9a9.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tak więc, masz kapilarę, czyli teraz sprawdzić temperature na elemencie który ma być chłodny i na powrocie do sprezarki. Ciśnienie. Na ssaniu sprezarki powinno byc okolo 0,5b

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ok, sprawdzę w domu jak wrócę z pracy.

Co może być powodem wysokiego ciśnienia na ssaniu ?

Spirala mrozi jak ta lala, druga rurka nie sprawdzałem, ale mokry palec mi chwyciło do spirali.

Nabiłem 130g gazu zamiast 100, mrozi dużo mocniej

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Tak więc, masz kapilarę, czyli teraz sprawdzić temperature na elemencie który ma być chłodny i na powrocie do sprezarki. Ciśnienie. Na ssaniu sprezarki powinno byc okolo 0,5b
 
 
Rurka która leci do chłodnicy jest chłodna, natomiast powrót na kompresorze gorący

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Temp wrzenia r134a to okolo -26°c

Więc jak przymroziło Tobie palec to chyba wszystko ok.

I poprostu by uzyskać lód potrzeba więcej czasu.

 

Lód i tak topnieje w temp 0°c i cały czas będzie ta sama temp, więc zimniej tam i tak nigdy nie będzie.

 

Tak więc wszystko ok.

 

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

Temp wrzenia r134a to okolo -26°c
Więc jak przymroziło Tobie palec to chyba wszystko ok.
I poprostu by uzyskać lód potrzeba więcej czasu.
 
Lód i tak topnieje w temp 0°c i cały czas będzie ta sama temp, więc zimniej tam i tak nigdy nie będzie.
 
Tak więc wszystko ok.
 
Powrót jest letni

Rurka tłocząca gorąca 45-50*

Kompresor ciepły

Warstwa lodu zrobiła się tylko na pierwszych dwóch okręgach chłodnicy


Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Czyli jeśli powrót jest letni znaczy że odparował czynnik. A tłoczenie może byc nawet cieplejsze. Wydaje mi się że jest ok.

Tak bez dotykania.

Link to comment
Share on other sites

Czyli jeśli powrót jest letni znaczy że odparował czynnik. A tłoczenie może byc nawet cieplejsze. Wydaje mi się że jest ok.
Tak bez dotykania.
A wiesz może jakie pownny być ciśnienia na LP i HP ?
Zastanawiam się nad wlutowaniem na przewody złączek takich jak w samochodach, bo wydaje mi się że maszyna do klimy nie radzi sobie z próżnią przez zawór serwisowy, oraz z nabiciem gazu przez niego.
Nabiłem 130g a po zakończeniu i odłaczeniu przewodu maszyna odzyskała z przewodu 40g
Gdzie normalnie przy samochodach odzyskuje od 5 do 10 z dwóch przewodów, a ja nabijam jednym.

W sumie dwa trójniko sae 1/4 oraz dwa adaptery przyłączeniowe i sprawa załatwiona

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Link to comment
Share on other sites

To jest układ w sumie otwarty więc i przez tą jedną serwisówkę powinieneś wyciągnąć próżnię.

 

A jak polutujesz sobie serwisówki to czynnik z zegarów wyciągnij przez ssanie schładzarki i wtedy będziesz miał nominał.

 

Chyba że ta serwisówka co  jest do nabijania jest po stronie ssania to wyssij czynnik z zegarów poprzez włączenie schladzarki i powolutku otwierając zegary 

 

Co do ciśnień to trudno powiedzieć, wszystko jest zależne od temp zewnętrznej temp w parowniku itp.  najlepiej by sprawdzic na koncu  parownika temp i czy się zgadza z odparowaniem wg ciśnienia.

Jeżeli napisałem chaotycznie to poczytaj o przegrzaniu par 😁 

Edited by Koora
Link to comment
Share on other sites

To jest układ w sumie otwarty więc i przez tą jedną serwisówkę powinieneś wyciągnąć próżnię.
 
A jak polutujesz sobie serwisówki to czynnik z zegarów wyciągnij przez ssanie schładzarki i wtedy będziesz miał nominał.
 
Chyba że ta serwisówka co  jest do nabijania jest po stronie ssania to wyssij czynnik z zegarów poprzez włączenie schladzarki i powolutku otwierając zegary 
 
Co do ciśnień to trudno powiedzieć, wszystko jest zależne od temp zewnętrznej temp w parowniku itp.  najlepiej by sprawdzic na koncu  parownika temp i czy się zgadza z odparowaniem wg ciśnienia.
Jeżeli napisałem chaotycznie to poczytaj o przegrzaniu par  
Zrobiłem jak radziłeś, po nabiciu gazu, zamknąłem zawór na maszynie do klimy, i odpaliłem schładzarke.
Ciśnienie na zegarze z 6bar spadło do 0,5bar. Po chwili odłączyłem kompresor od przewodu, teraz maszyna chłodzi o niebo lepiej. W sumie tak jak powinna i oczekiwałem, bank lodowy robi się na całej spirali chłodzącej nie tylko na dole.

Dzięki za pomoc :)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, maniek929 napisał(a):

Dzięki za pomoc

Trochę piany nabiliśmy w tym temacie.

Ale grunt że można się dowiedzieć jak nabić nominał.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.