Eselchen Posted May 13, 2024 Share Posted May 13, 2024 (edited) Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. Edited May 13, 2024 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 13, 2024 Share Posted May 13, 2024 13 minut temu, Eselchen napisał(a): Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 13, 2024 Author Share Posted May 13, 2024 (edited) 10 minut temu, anteks napisał(a): 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie 2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli? 3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)? Edited May 13, 2024 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 13, 2024 Share Posted May 13, 2024 (edited) Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Edited May 13, 2024 by anteks Eselchen 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 14, 2024 Author Share Posted May 14, 2024 (edited) 17 godzin temu, anteks napisał(a): Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Używam do tej pory refermentacji albo nalewarki (zależy czy piwo fermentuje ciśnieniowo czy nie) i chce usprawnić ten proces jakimś pół automatem, bo mam 10 80-litrowych tanków ciśnieniowych. Edited May 14, 2024 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 W jednym z browarów samoróbka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 (edited) Zapomniałem jeszcze o naszym forumowym koledze, Wiktorze http://www.browary-rzemieslnicze.pl/oferta Edited May 15, 2024 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted May 15, 2024 Author Share Posted May 15, 2024 2 godziny temu, anteks napisał(a): W jednym z browarów samoróbka. Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 50 minut temu, Eselchen napisał(a): Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Nalewarka z Largusa. Projekt właściciela i zlecone wykonanie komuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepis Posted December 29, 2024 Share Posted December 29, 2024 W dniu 13.05.2024 o 12:47, Eselchen napisał(a): 2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli? 3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)? A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji? Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 13 godzin temu, Pepis napisał(a): A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji? Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat. Karuzela to zło, a przy warkach 100l to już wogóle. Straty będa masakryczne. Przy takich małych warkach to refermentacja lub cos takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005004988692947.html?spm=a2g0o.cart.0.0.6a13452ckpJHow&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepis Posted December 31, 2024 Share Posted December 31, 2024 Rozumiem, że straty wynikają z tego, że piwo zostaje w zborniku i w wężach, a nie dlatego, że się gdzieś rozlewa? Dla większych warek będzie OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 31, 2024 Share Posted December 31, 2024 2 godziny temu, Pepis napisał(a): Rozumiem, że straty wynikają z tego, że piwo zostaje w zborniku i w wężach, a nie dlatego, że się gdzieś rozlewa? Dla większych warek będzie OK? Tak jak pisałem wcześniej, karuzela to rak. Sprzęt utlenia piwo. Piwo zostaje w zbiorniku, w wężach i do tego mocno sie wypienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now