Jump to content

Kilka aspektów produkcji piwa w browarach


Recommended Posts

Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach:

 

1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi.

2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\

3. Jak myją butelki?

4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji?

5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? 

 

Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta.

Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Eselchen napisał(a):

Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach:

 

1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi.

2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\

3. Jak myją butelki?

4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji?

5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? 

 

Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta.

Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować.

1 Wysładzają

2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa

3 nie myją

4 coś w stylu wymiennika ciepła

5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie :)

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, anteks napisał(a):

1 Wysładzają

2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa

3 nie myją

4 coś w stylu wymiennika ciepła

5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie :)

2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli?

3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)?

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja

Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, anteks napisał(a):

Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja

Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety

Używam do tej pory refermentacji albo nalewarki (zależy czy piwo fermentuje ciśnieniowo czy nie) i chce usprawnić ten proces jakimś pół automatem, bo mam 10 80-litrowych tanków ciśnieniowych.

 

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Eselchen napisał(a):

Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował.

Nalewarka z Largusa. Projekt właściciela i zlecone wykonanie komuś

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
W dniu 13.05.2024 o 12:47, Eselchen napisał(a):

2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli?

3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)?

 

A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji?

 

Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat.

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Pepis napisał(a):

 

A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji?

 

Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat.

 

 

Karuzela to zło, a przy warkach 100l to już wogóle. Straty będa masakryczne. Przy takich małych warkach to refermentacja lub cos takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005004988692947.html?spm=a2g0o.cart.0.0.6a13452ckpJHow&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Pepis napisał(a):

Rozumiem, że straty wynikają z tego, że piwo zostaje w zborniku i w wężach, a nie dlatego, że się gdzieś rozlewa?

 

Dla większych warek będzie OK?

 

 

Tak jak pisałem wcześniej, karuzela to rak. Sprzęt utlenia piwo. Piwo zostaje w zbiorniku, w wężach i do tego mocno sie wypienia

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.