Eselchen Opublikowano 13 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 (edytowane) Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. Edytowane 13 Maja 2024 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 13 minut temu, Eselchen napisał(a): Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 (edytowane) 10 minut temu, anteks napisał(a): 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie 2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli? 3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)? Edytowane 13 Maja 2024 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 (edytowane) Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Edytowane 13 Maja 2024 przez anteks Eselchen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 14 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) 17 godzin temu, anteks napisał(a): Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Używam do tej pory refermentacji albo nalewarki (zależy czy piwo fermentuje ciśnieniowo czy nie) i chce usprawnić ten proces jakimś pół automatem, bo mam 10 80-litrowych tanków ciśnieniowych. Edytowane 14 Maja 2024 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 W jednym z browarów samoróbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) Zapomniałem jeszcze o naszym forumowym koledze, Wiktorze http://www.browary-rzemieslnicze.pl/oferta Edytowane 15 Maja 2024 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 2 godziny temu, anteks napisał(a): W jednym z browarów samoróbka. Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 50 minut temu, Eselchen napisał(a): Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Nalewarka z Largusa. Projekt właściciela i zlecone wykonanie komuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 W dniu 13.05.2024 o 12:47, Eselchen napisał(a): 2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli? 3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)? A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji? Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 13 godzin temu, Pepis napisał(a): A co Ci nie pasuje w karuzeli? Dlaczego szukasz jakiejś innej konstrukcji? Ta nalewaczka samoróbka to też półautomat. Karuzela to zło, a przy warkach 100l to już wogóle. Straty będa masakryczne. Przy takich małych warkach to refermentacja lub cos takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005004988692947.html?spm=a2g0o.cart.0.0.6a13452ckpJHow&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 Rozumiem, że straty wynikają z tego, że piwo zostaje w zborniku i w wężach, a nie dlatego, że się gdzieś rozlewa? Dla większych warek będzie OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 2 godziny temu, Pepis napisał(a): Rozumiem, że straty wynikają z tego, że piwo zostaje w zborniku i w wężach, a nie dlatego, że się gdzieś rozlewa? Dla większych warek będzie OK? Tak jak pisałem wcześniej, karuzela to rak. Sprzęt utlenia piwo. Piwo zostaje w zbiorniku, w wężach i do tego mocno sie wypienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się