Eselchen Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. Edytowane 13 Maja przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 13 minut temu, Eselchen napisał(a): Cześć, interesuje mnie kilka aspektów związanych z produkcją piwa w browarach: 1. Jak wygląda filtracja po zacieraniu? Podobno browary nie wysładzają jak piwowarzy domowi. 2. Butelkowanie nagazowanego piwa. Czy maszyny rozlewnicze, np. XRB-16 wykorzystują taką samą zasadę nalewania jak domowe nalewarki przeciw ciśnieniowe? Czyli tworzą ciśnienie w butelce (ok. 1 bar) i dopiero nalewają piwo? Czy nalewarka próżniowa sprawdzi się do piwa?\ 3. Jak myją butelki? 4. Jak działa pasteryzator przepływowy i chłodzenie po pasteryzacji? 5. Jakiej chemii używają do dezynfekcji sprzętu/butelek/kapsli? Skąd te pytania? Chcę uruchomić oficjalny nano browar, który będzie warzył małe warki (100l) konkretnie pod klienta. Przemysłowe linie rozlewnicze i pasteryzatory mają zbyt dużą wydajność i są zbyt drogie jak na mój projekt i próbuje coś dopasować/zaprojektować. 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) 10 minut temu, anteks napisał(a): 1 Wysładzają 2 karuzela to nalewarka przeciwciśnieniowa 3 nie myją 4 coś w stylu wymiennika ciepła 5 w zależności od tego jaki PH przyjedzie 2. Czy znasz inne popularne nalewarki oprócz karuzeli? 3. Butelki pewnie biorą z hurtowni/firmy recyklingowej i przyjeżdżają czyste. Mnie ciekawi jak je dezynfekują (chemicznie, parowo)? Edytowane 13 Maja przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Edytowane 13 Maja przez anteks Eselchen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 14 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) 17 godzin temu, anteks napisał(a): Przy 100l warkach to nie szedł bym w karuzele czy też inne automaty, raczej ręczna nalewarka przeciwciśnieniowa lub refermentacja Myślisz że browary biora butelki z hurtowni/recyklingu? Odmaczaja etykiety i myją butelki? Biorą z huty/pośrednika całe palety Używam do tej pory refermentacji albo nalewarki (zależy czy piwo fermentuje ciśnieniowo czy nie) i chce usprawnić ten proces jakimś pół automatem, bo mam 10 80-litrowych tanków ciśnieniowych. Edytowane 14 Maja przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja W jednym z browarów samoróbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja (edytowane) Zapomniałem jeszcze o naszym forumowym koledze, Wiktorze http://www.browary-rzemieslnicze.pl/oferta Edytowane 15 Maja przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2 godziny temu, anteks napisał(a): W jednym z browarów samoróbka. Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 50 minut temu, Eselchen napisał(a): Świetna konstrukcja, możesz podać jaki to browar? Chętnie bym się z nimi skontaktował. Nalewarka z Largusa. Projekt właściciela i zlecone wykonanie komuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się