zgoda Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Moja rodzinka posmakowała w piwie orkiszowym i zamierzam takie wyprodukować. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to zrobić je tak jak pszeniczne, ale jednak te orkiszowe które piłem (z Kormorana) smakowało zupełnie inaczej - żadnych goździków, żadnych bananów, lekka kwaskowatość i wyższa niż w pszeniczniakach klarowność. Wymyśliłem sobie, że przefermentuję je trochę innymi drożdżami - wpadły mi w oko WY1010 American Wheat (jedyny problem to słaba dostępność w Polsce...). Podobno mają mało estrowy profil, a ja dodatkowo planuję fermentować to piwo na chłodno, 14-15°C, żeby jeszcze zmniejszyć aromaty. Macie jakieś przemyślenia albo doświadczenia z tymi drożdżami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 robiłem na wlp 320 american hefeweizen faktycznie mniej estrów, dużo wyższa flokulacja piwo wyszło mało pszeniczne. Natomiast osobiście bardziej byłbym skłonny zastosować do tego orkiszowego drożdże Wyeast 2665 od koelscha bądź s-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Wyczytałem, że WY1010 to kolejne "dziwnie" nazwane drożdże Wyeast - szczep pochodzi z Zum Uerige, więc podejrzewam że jest spokrewniony z WY1007 German Ale. -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm Co by pasowało do charakteru zbliżonego do WY2565 (wytrawny, rześki, niskoestrowy). Robiłem podobne "6 zbóż" na WY2565 i wyszło "zwyczajnie", nie było tej kwaskowatości, której szukam - to jedyna rzecz z pszenicznego, jaką chciałbym zostawić w tym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Wyczytałem, że WY1010 to kolejne "dziwnie" nazwane drożdże Wyeast - szczep pochodzi z Zum Uerige, więc podejrzewam że jest spokrewniony z WY1007 German Ale. -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm Co by pasowało do charakteru zbliżonego do WY2565 (wytrawny, rześki, niskoestrowy). Robiłem podobne "6 zbóż" na WY2565 i wyszło "zwyczajnie", nie było tej kwaskowatości, której szukam - to jedyna rzecz z pszenicznego, jaką chciałbym zostawić w tym piwie. jak szukasz kwaskowości to weź jednak te o których pisałem wlp 320 one to mają Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Pszeniczki w stylu amerykańskim (bez aromatów psznicznych) dobrze wychodzą na drożdżach kolsch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 Nie próbowałem amerykańskiej pszeniczki, więc nie wiem czy ma to o co mi chodzi... Weź "normalną" bawarską pszenicę i odejmij od niej fenole+estry - to będzie mniej-więcej to co chcę osiągnąć. Wykoncypowałem sobie zasyp 2kg pilzneńskiego + 2kg orkiszowego, łagodne chmielenie tylko na goryczkę, tak z 12-15 IBU i drożdże które fermentują w chłodzie, żeby nie wyskoczyły mi jakieś owoce w aromacie. Im więcej się nad tym zastanawiam, tym bardziej się przekonuję że właściwie nie powinno być wielkiej różnicy między German Ale, Koelsch i American Wheat. Zasugerowałem się opisem American Wheat, bo z niego wynika, że mają wszystko czego mi potrzeba w tym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 zrób coś takiego, na pewno na słodzie orkiszowym wyjdzie również dobrze http://www.piwo.org/forum/p66328-23-09-2010-16-52-24.html#p66328 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now