grzesiuu Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Wlałem do fermentatora (z drożdżami po poprzedniej) nową brzęczkę. Tylko w tym problem że było chyba za dużo litrów i jak piana zaczęła się robić to miała mało miejsca (około 10-15 cm od dekielka) w środku i tryskała rurką fermentacyjną. I sam nie wiem co w takiej sytuacji robić. Czy wycierać to co wyszło i poczekać jak się uspokoi czy przelewać na dwa fermentatory. Czy zdarzają się wam takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Tak, bez przerwy. Wycieraj pianę i wymieniaj rurkę na czystą. Albo załóż wężyk blowoff tube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 A następnym razem zmniejsz ilość drożdży przed wlaniem piwa. Na 20L piwa wystarczy 100ml drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Na 20L piwa wystarczy 100ml drożdży. No... nie uogólniałbym... Zabrakło słówka "zazwyczaj". Bo 100ml gęstwy może być mało np. do 20l portera 22°Blg. Albo też do RIS 24°Blg. Fabians: możesz ew. przenieść w chłodniejsze miejsce albo zrobić przez jakiś czas fermentację otwartą. Rozlewać na dwa fermentory nie ma sensu - za kilka-kilkanaście godzin fermentacja już powinna się uspokoić. A jakie to piwo? Edytowane 16 Listopada 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Z tego co zauważyłem to w sumie drożdży było po 2 warkach i 3 cm od spodu więc fermentacja następuje w mega szybkim tępię a po już 1 dobie szybko ustaje. A znalazłem ten wężyk blowoff tube - dobre rozwiązanie w sumie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się