mareks Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Makaron, czy mozna wiedziec, jaki link podeslales mareksowi? http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No wlasnie o nim myslalem Dzieki ! Nie wiem czy to bylo juz w tym watku -pewnie tak , ale moge jeszcze polecic: http://www.ezwatercalculator.com/ (tutaj mozesz jeszcze wpisac caly swoj zasyp = pH slodow ) http://braukaiser.co..._Science_Basics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jest jeszcze Bru'n Water: https://sites.google.com/site/brunwater/ ale daje mi inne wyniki (mash pH) niż EZ Water. Wiarygodność będę sprawdzał w niedzielę.. mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Niezle znalezisko Podziel sie wynikami eksperymentow ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Eksperyment z powodu małej dokładności pasków raczej na 100% nie był dokładny, ale myślę, że jakieś wnioski można wyciągnąć. EZ Water sugerował mi, że mash pH będzie się równać 5.4, Bru'n Water, że 5.6. Wg pasków było to raczej około 5.7 - dopóki nie zaopatrzę się w pHmetr, dokładniej nie będzie. Dodatkowo wygląda na to, że różnice w wyliczeniach obu arkuszy pojawiają się przy b. twardej wodzie (200ppm HCO3) i wygląda na to, że radzi sobie w tym lepiej Bru'n Water. Chciałbym jeszcze w tym miejscu dodać, że twierdzenia jakoby słód magicznie doprowadzał pH zacieru do optymalnej wartości są błędne (niestety w to uwierzyłem, nie mierzyłem i długo szukałem przyczyny dziwnego smaku moich piw - nie oznacza to oczywiście, że poszukiwania zakończyłem, ale wydaje mi się, że tak). Szczególnie w przypadku dużego stosunku woda/słód (BIAB, Speidel) to nie do końca musi być prawdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (niestety w to uwierzyłem, nie mierzyłem i długo szukałem przyczyny dziwnego smaku moich piw - nie oznacza to oczywiście, że poszukiwania zakończyłem, ale wydaje mi się, że tak). Moim zdaniem wiecej niz 90% dziwnych posmakow w piwie to albo cos nie tak poszlo z fermentacja, albo masz problemy z drobnymi infekcjami. Co innego moze pojsc nie tak? DMS? z dobrymi slodami trzeba sie naprawde sie nastarac albo zainfekowac piwo. Taniny? Zrob warke bez wysladzania i sie przekonasz. Fenole/chlorofenole. ? - infekcja albo bardzo zla woda, albo zle wyplukany chlorowy wybielacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Fenole/chlorofenole. ? - infekcja albo bardzo zla woda, albo zle wyplukany chlorowy wybielacz. No więc stawiam na bardzo złą (twardą) wodę. Wybielacz zastosowałem raz, wypłukałem raczej dobrze, ale nic się zmieniło. Piwo zrobione na mineralce jeszcze oczekuje na degustację, piwo na RO wygląda na dobre. Natomiast w niedzielę robiłem znowu piwo na kranówce, żeby zmierzyć pH i wyglądało podejrzanie wysoko - ok.6 - dodałem wg sugestii ww arkuszy nieco kwasu mlekowego i dopiero to zbiło pH. Nie przeczę, że szukam w złym miejscu, ale wydaje mi się, że inne kąty przeszukałem już dość dokładnie. Za moją teorią przemawiać może też fakt, że w ciemnych piwach (RIS, stout) tego bliżej niezidentyfikowanego posmaku nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 No więc stawiam na bardzo złą (twardą) wodę. Bez przesady, aż tak źle z tą wodą nie jest Może i jest średnio twarda (ok 16-18*n), ale poza tym jest bardzo dobra. Jak robiłeś piwo z wody po RO to jaką miała twardość? Robiłeś ze 100% RO czy 50/50 z kranówą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Bez przesady, aż tak źle z tą wodą nie jest Może i jest średnio twarda (ok 16-18*n), ale poza tym jest bardzo dobra. Jak robiłeś piwo z wody po RO to jaką miała twardość? Robiłeś ze 100% RO czy 50/50 z kranówą? W sumie gdańska woda nie działa tak strasznie (osobiście mi z kranu nie bardzo smakuje), ale warzę też w Elblągu i woda jest okropna, jeszcze twardsza (test akwariowy wykazał 19*n). Stosowałem RO/filtr węglowy 50/50 (mniej więcej). Może przyczyną posmaków być też chlor z kranówki niefiltrowanej przez nic (nieprzegotowanej, nieodstanej) - tak niestety robiłem w paru warkach. Ale z kolei przy paru filtrowałem i posmak był, lżejszy, ale jednak. Może też duży stosunek siarczanów do chlorków - taką opcję zdaje się potwierdzać fakt, że przy mocniej chmielonych piwach ów posmak jest strasznie wyczuwalny. A może rzeczywiście plącze mi się jakaś infekcja - ale sprzęt w Gd i E-gu jest zupełnie niezależny a irytujący posmak jest taki sam. Jeśli to nie problem, to jakie masz pH zacieru i przy jakim stosunku wody do słodu (jakiego?)? Może się uczepiłem tego pH zupełnie niepotrzebnie, ale w tej chwili nie wiem, co innego obwiniać (oprócz tych siarczanów - to też próbuję poprawiać CaCl, który przy okazje dodaje wapnia dla drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 przeprowadziłem małą analizę warszawiej wody jakiej używam do piwa http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/woda/archiwum-jakosci-wody/wodociag-centralny-pazdziernik-2012 twardość: 217 - 12.15 stopni niemieckich (średnio twarda) Ca wapń = Ca/20 * 50 = 217 Ca= 86.8 Mg magnez = 1/3 Ca Mg = 28.93 chlorki: 156 siarczany: 70 chciałem zbalansować zawartość siarczanów żeby było mniej więcej 1:1 - według wiki - ile powinienem sypać gispu i w którym momencie to robić? rozumiem, że jeśli zależałoby mi na większym uwypukleniu chmielu (do ALE) musiałbym kolejną porcję dosypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ostatnio zmieniło mi się źródło wody i na pewno mam w niej więcej żelaza - czy żelazo wpływa na smak piwa i jeśli tak to w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Żelaza nie powinno być w wodzie, jeżeli coś to mniej niż 0.2-05 ppm (różne źródła). Wnosi posmak metaliczny, krwi, atramentu. Spowalnia scukrzanie i jest toksyczne dla drożdży. Powoduje mętność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dodam jeszcze że żelazo przyciemnia barwę oraz jak napisano wyżej niekorzystnie wpływa na fermentację czyli na rozwój i aktywność drożdży powodując gorsze odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Żelaza nie powinno być w wodzie, jeżeli coś to mniej niż 0.2-05 ppm (różne źródła). Ale że w piwie? Bo w wodzie pitnej najwyższe dopuszczalne stężenie to 0,2mg Fe/l (lub 200ug/l tudzież 200ppm 0,2ppm). Edit: rąbnąłem się w jednostkach Edytowane 14 Grudnia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 No toście mnie pocieszyli... Postaram się o parametry wody, zobaczymy co w niej siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Czy można by zamiast gipsu, do wody na stout, dodać trochę wody mocno zmineralizowanej (do około 36 l, na warkę 25~26 l) np. jedną butelkę 1,5 l Galicjanki? Da to dobry efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Raczej to będzie za mało. Withereggie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Raczej to będzie za mało. Można dać więcej, chodzi o to czy w ogóle jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Musiałbyś użyć wyłącznie takiej wody, oczywiście po sprawdzeniu, czy profil mineralny jest odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Raczej mocno mineralny: - Na + 88,9 mg/dm3 - K + 15,2 mg/dm3 - Mg + 91,1 mg/dm3 - Ca ++ 467,6 mg/dm3 - Li + 0,45 mg/dm3 - Se ++ 0,005 mg/dm3 - Fe ++ 0,4 mg/dm3 No i wodorowęglanów coś koło 2000mg Tak sobie kombinowałem że dodanie trochę takiej wody mogłoby pomóc, a na pewno nie zaszkodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ta woda ma wszystkiego za dużo - Ca, HCO3. Podniesie Ci bardzo pH. W wodzie do zacierania Ca powinno być mniej niż 50ppm, a HCO3 mniej niż 20. No i nie ma siarczanów, czyli tego czego potrzebujesz do stoutu i co wnosi gips. Jeżeli nie masz gipsu, to lepiej zostawić wodę taką jaką masz niż dodawać tej mineralnej. To jest moje zdanie. vojtol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jeżeli nie masz gipsu, to lepiej zostawić wodę taką jaką masz niż dodawać tej mineralnej. To jest moje zdanie. Dzięki, tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) NOWY! Doskonaly kalkulator BrauKaiser'a: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Oraz strona AJ DeLange wrocila z niebytu (jez. angielski): http://www.wetnewf.o...s/untitled.html Edytowane 16 Lutego 2013 przez mirogster vojtol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=How_pH_affects_brewing artykuł BrauKaisera jak pH wpływa na warzenie oraz kalkulator w xls http://braukaiser.com/documents/Kaiser_water_calculator.xls kilis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Mam u siebie wodą o twardości 19.9÷27.4 w stopniach niemieckich, przy tak twardej wodzie ile % byście polecali zmieszać tej wody z destylowaną żeby uwarzyć czeskiego pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi