tibek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Najlepiej to byłoby pożyczyć od kogoś konduktometr i na tej podstawie oszacować jak czysta jest woda po RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 może ktoś używał takich pasków http://allegro.pl/papierki-ph-ksiazeczka-5-4-7-0-lakmusowe-100-szt-i3835567460.html ? cena niezła, właściwie 100 pasków w cenie 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 może ktoś używał takich pasków http://allegro.pl/pa...3835567460.html ? cena niezła, właściwie 100 pasków w cenie 10. używał, już nie używa nie bierz tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 kupiłem te - są niezłe żebym jeszcze pamiętał żeby pomierzyć to ph http://allegro.pl/paski-ph-4-7ph-do-badania-ph-pochwy100szt-gratis-i3662348411.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Zakres pomiaru nie do końca odpowiada naszym potrzebom - lepsze są te od pH 5,2. Z kolei te co podał cml mają dosyć szeroki zakres pomiaru, a więc są mniej dokładne. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 no tak ale można wzierniki ginekologiczne dostać gratis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Jaki test twardości wody byście polecili, w sieci tego pełno, więc wolę kupić coś sprawdzonego. Druga sprawa, wiem już że moja woda ma zbyt duze ph( w trakcie zacierania weizena pokazało mi dziś 6,5) i jest bardzo twarda, to jak bardzo dopiero chcę sprawdzić. Czy może to być przyczyną tego, że każde moje piwo zostawia na języku uczucie szorstkości i jest mało aromatyczne za to bardzo goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) KH test akwarystyczny do twardości węglanowej, jeśli nie masz tego w raporcie dostawcy (a raczej nie masz). Choć to i tak za mało, żeby coś ruszyć z korekcją wody warto wiedzieć o niej więcej: - jony wapnia, - magnezu, - sodu, - chlorki, - siarczany, - i te nieszczęsne węglany Polecam artykuł codera z Piwowara lato 2013 - numer 11. Do pomiaru pH paski ze sklepu piwowarskiego lub pHmetr. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) woda ma zbyt duze ph( w trakcie zacierania weizena pokazało mi dziś 6,5) optymalne pH podczas zacierania powinno być w granicach 5,4-5,6, więc 6,5 to zdecydowanie za wysoko. Czy może to być przyczyną tego, że każde moje piwo zostawia na języku uczucie szorstkości i jest mało aromatyczne za to bardzo goryczkowe. Przy wyższych wartościach pH zachodzi lepsza izomeryzacja alfa kwasów, ale goryczka może być nieprzyjemna (ściągająca), więc może to być w pewnym stopniu przyczyną W tej sytuacji polecam korektę pH, przez dodanie, np słodu zakwaszającego lub użycie kwasów (mlekowego, fosforowego) Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ph. mierzyłem paskami kupionym w piwowarskim. Na kompletny raport dot. wody nie mam kasy. Woda ze studni więc musiałbym sam zlecić badanie. Jutro kupię test, i sprawdzę co i jak. Kwas tez zamówiony. Dzięki za porady. EDIT: Zbadałem wodę nieco dokładniej, twardość ogólna 22n, węglanowa 17n. Trzeba będzie rozcieńczać demineralizowaną i używać kwasu Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Masz dużo białego osadu w czajniku? Być może masz duży poziom wodorowęglanu wapnia. Jeżeli tak, to możesz wstępnie przegotować wodę i zdekantować znad osadów, ale mając własną studnie chyba zainwestowałbym w filtr RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Trochę, ale jest bardziej żółty niż biały. RO kosztuje, póki co będzie woda z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jaką wodę kupujesz w biedronce? Ja kupowałem takie coś: "Woda źrodlana Zubrzycki Zdrój 1" gdy otrzymałem dane dotyczące mojej kranówki to porównałem i okazało się że ta woda ma bardzo podobne parametry do parametrów mojej kranówki Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Puki co nie testowałem żadnej, możesz podać jaką ma twardość węglanową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Woda: Parametry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 RO kosztuje, póki co będzie woda z biedronki. Też korzystam (-łem) ze swojej studni, mam dość twardą, też kupowałem w Biedronce. Wystarczające RO można dostać od 100-kilku zł do 300-kilkudziesięciu. Myślę, że jak policzysz te koszty zakupu/transportu i innych ceregieli to RO wyjdzie na korzyść. Dodatkowo na RO zrobisz smaczniejsze kawy, herbaty czy inne zupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Potwierdzam, właśnie spożywam takową kawusię Rosołek wychodzi mi klarowny teraz, nawet na mięsku ze sklepu (pomijając kurki od teścia ) Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Myślałem, że coffee-stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Gentelmeni nie piją przed 12-stą jeszcze mam 21 minut Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Tom Kos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Wącze się do dyskusji z racji wiedzy nabytej na studiach oraz wiedzy ogólnej Polacy dzięki czasom komunizmu jakie przez wiele lat u nas panowały nabyli pewne przyzwyczajenia iż woda z kranu jest paskudna. Wtedy była. Była darmowa, nieuzdatniana i obowiązkowo trzeba było ją gotować by nadawała się do czegokolwiek. Dodatkowo była dezynfekowana okropnie pachnącym chlorem. Od 15-20 lat wszystko zaczęło się zmieniać ku lepszemu jednak przyzwyczajenia zostały. Śmiać mi się chce jak ludzie kupują wodę z "biedronek, realów, tesków" i innych sklepów płacąć wg nich mało a w rzeczywistości ogromne sumy. Polskie prawo pozwala producentowi lać zwykłą kranówkę do butelek i jedyny wymóg to badanie tej wody raz na jakiś czas oraz opisanie jego podstawowych parametrów na butelce. Ludzie myślą ze woda źródlana jest ze źródła a mineralna ma duzo minerałów, niestety tak nie jest. Z naukowego punktu widzenia woda mineralna musi mieć powyżej 1000mg/l. Z handlowego punktu widzenia leje się zwykłą wodę jaką każdy ma w kranie i podpisuje źródlana lub o zgrozo mineralna niskozmineralizowana. Osobiście uważam iz nie ma sensu wydawać kasy na taką wodę która za litr kosztuje minimum 1zł mając ją w kranie za ~0,005zł. Apropo piwowarstwa to sprawa jest prosta, dzwonimy do wodociągów, lub jeśli korzystamy z wody studziennej (badałem ich setki i wodą w 80% jest dobrej jakości) sprawdzamy czajnik, jeśli kamień (wodorowęglany) osadzają się w dużych ilościach to mamy wodę twardą, idelanie nadającą się do piw ciemnych. Jeśli popularnie zwanego kamienia jest mało to mamy wodę niskozmineralizowaną i tzreba by sypnąć gipsu do stouta ale reszta piw potrzebujących wody miekkiej będzie znakomita. W naszym kraju zdecydowanie przeważa twardy typ wody co jest dobre dla naszego zdrowia a czasami i piwa Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli popularnie zwanego kamienia jest mało to mamy wodę niskozmineralizowaną i tzreba by sypnąć gipsu Raczej kredy http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_wapnia Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Pozostaje jeszcze kwestia czym ta woda do nas dociera Piję wode z kranu od lat i jeszcze żyję Natomiast jakość wody docierającej do mieszkań po kilku godzinnym jej braku jest dyskusyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgadam się. Jeżeli chodzi o: jeśli kamień (wodorowęglany) osadzają się w dużych ilościach to mamy wodę twardą, idelanie nadającą się do piw ciemnych to trzeba pokombinować, jeśli chce się warzyć jasne, a zwłaszcza pilznery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jeśli popularnie zwanego kamienia jest mało to mamy wodę niskozmineralizowaną i tzreba by sypnąć gipsu Raczej kredy http://pl.wikipedia....i/Węglan_wapnia MARIUSZ! http://www.wiki.piwo.org/Gips_piwowarski kreda i gips piwowarski to nie określenia naukowe Zgadam się. Jeżeli chodzi o: jeśli kamień (wodorowęglany) osadzają się w dużych ilościach to mamy wodę twardą, idelanie nadającą się do piw ciemnych to trzeba pokombinować, jeśli chce się warzyć jasne, a zwłaszcza pilznery. trzeba rozcieńczać z wodą demineralizowaną tylko tu jest ryzyko, ta ze stacji benzynowych nie jest zdatna do spożycia gdyż jest tylko pozbawiona związków mineralnych lecz zawiera metale ciezkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się