Gość Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 12 godzin temu, Maciejeq napisał: Piszesz tak bo gdzieś przeczytałeś czy sam zrobiłeś kilka stoutów na twardej wodzie i wyszły dobre? Jestem trochę zakręcony na punkcie wody(tak jak hop head, ja jestem waterhead - wodogłowie ), pod każdy styl, każdą warkę ustalam osobno kluczowe jony, dobieram kwas do zakwaszania zacieru/wody do wysładzania, zwracam uwagę na wpływ jonów na zacieranie jak i fermentację. Tak, robiłem stouty na twardej wodzie, to akurat nie jest zaawansowana wiedza. Prościej warzyć ciemne piwa na tej wodzie niż ją zmiękczać albo przez gotowanie, albo przez Ca(OH)2, albo RO, stąd moja wskazówka dla kolegi na szybko. Co do manganu, jest niebezpieczny dla układu nerwowego. Nie zwróciłem na niego uwagi bo z punktu widzenia piwowarskiego jest nieistotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Witam! czy z tego można jakoś wyliczyć HCO3 i Ca? u nas w wodociągach tego nie badają tylko ogólne CaCO3 Zduny-Krotoszyn listopad 2017-1.pdf TWARDOÅ�Ä�-WODY-W-WODOCIÄ�GACH-ZWiK-KROTOSZYN.pdf Zduny-Krotoszyn listopad 2017.pdf Edytowane 18 Listopada 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Cytuj Twardość niesie w sobie trochę użytecznej informacji. Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3). Na twardośc składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartośc używając wzoru: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm Możemy też założyć, że Mg stanowi ok. 1/3-1/4 zawartości Ca i wyliczyć zaskres w którym są nasze minerały Cytuj Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 17 godzin temu, bart3q napisał: https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Wielkie dzięki! będziem się bawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam, chciałbym uwarzyć saisona i przymierzam się do modyfikacji wody. Jako baza posłuży mi biedronkowa Oaza (chyba, że macie lepsze doświadczenia z inną wodą), profil wody chciałbym ustawić na: wapń Chlorek siarczany sód magnez węglany 85 75 90 15 10 90 Czy ktoś z was wie czego potrzebuję użyć, żeby uzyskać taki profil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 a jakie parametry ma baza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 takie coś wyszperałem na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 wpisz te z butelki, te dane są raczej nieaktualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 hmm kupiłeś duże butle (logiczne) ale te w 1,5l to jest inna woda lepsza do jasnych piwerek. Ja nie bardzo wiem jak zbić HCO3 żeby dokładnie wycelować w 90 Oaza 1,5l ma 89 niecałe. Resztę można w beersmith wyliczyc np ale musisz podać ile użyjesz wody do zacierania i wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jeszcze nie kupilem, moge i kupic małe butelki. Chciałem tylko wiedziec jakim programem wyliczyć odpowiednie składniki do dodania, kwas fosforowy, chlorki itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 ja się bawiłem tym: http://www.jimsbeerkit.co.uk/water.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 to kup małe i policz albo tak jak koledzy radzą albo beersmith dla mnie najlepszy po najprostszy ale przy tym najuboższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Brewness jest jeszcze uboższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 a może i tak, chociaż do celów domowych myślę że beersmith spokojnie wystarcza, aha i sprawdź ph zacieru i wody do wysładzania i to koryguj bo jest to także istotne jak chcesz sie bawić w modyfikacje wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Tak na zdrowy rozum jako początkujący powiem Ci tak: Woda do piwa musi mieć trochę Ca - ponad 50 jednostek, ale kalkulator ten co wskazaliśmy warto sobie przyswoić. Ja zakupiłem sobie dodatkowo test akwarystyczny do miareczkowania Ca i Mg. Co do ph: musisz wiedzieć ile masz, ale to wodę do wysładzania warto potraktować kwasem mlekowym lub fosforowym - przy czym - warto mieć miernik ph. Paski ph mają 1 wadę - są higroskopijne i trzeba bardzo uważać z nimi :D. Zacier jeżeli nie masz bardo twardej wody tylko krano-podobną - nawet nie warto modyfikować gdyż słody same to zrobią (z tych 7,5 - schodzą dość porządnie - a za kwaśne piwo też nie jest dobre). Ale warto sprawdzić jak z stosunkiem chlorków do siarczków (chyba dobrze pamiętam?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Pytanie odnośnie obniżania Ph wody do wysładzania kwaskiem cytrynowym. Jakies przeciwskazania? jakie ilość? bo coś nie moge znaleść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jak masz paski to zrób sobie próbę: - 5 g kwasku + 45 g wody da Ci coś na kształt 10% roztworu, - do 1 litr wody stopniowo stopniowo dodawaj sobie w/w roztwór, np po 1 ml i sprawdzaj smak oraz pH, łatwo sobie policzysz ile tego trzeba dodać i czy jest sens. Nie stosowałem cytrynowego, ale obawiam się ze jest za słaby w stosunku do wnoszonego smaku. Najczęściej czytałem o stosowaniu mlekowego i fosforowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) 4 godziny temu, Konstoi napisał: Pytanie odnośnie obniżania Ph wody do wysładzania kwaskiem cytrynowym. Jakies przeciwskazania? jakie ilość? bo coś nie moge znaleść niedawno na Brew Your Own natknąłem się na artykuł, w którym autor dyskutował różne nieoczywiste kwasy do modyfikajci wody. Cytrynowy był wymieniony jako "da się, choć nie jest neutralny smakowo; ale do cytrusowej IPA może pasować", o ile dobrze pamiętam. Przy czym różne kwasy mają różną "moc"; możesz eksperymentalnie podczas zacierania dosypywać po pół łyżeczki kwasku i sprawdzać jak Ci spada pH (tutaj przydadzą się precyzyjne paski lub wręcz pH-metr), względnie znaleźć kalkulator który potrafi policzyć kwasek cytrynowy (Bru'n Water potrafi). Przy wodzie do wysładzania użyłbym po prostu podobnej ilości co do zacieru. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez paradox Konstoi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Potrafi ktoś to odczytać? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Od lewej: 6.0? 5.5 i 5.2-5.3? Zdjęcia nie zawsze oddadzą właściwy kolor, do tego dochodzi też kwestia światła, lampy itp. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez PiotrekB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Od lewej: 6.0? 5.5 i 5.2-5.3? Zdjęcia nie zawsze oddadzą właściwy kolor, do tego dochodzi też kwestia światła, lampy itp.Myślałem,że będzie to jednolity kolor a nie jakieś plamki. Ciemna plama,jasna plamaciężkie to do odczytania.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziunonni Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 13 minut temu, Thorgall napisał: Myślałem,że będzie to jednolity kolor a nie jakieś plamki. Ciemna plama,jasna plamaciężkie to do odczytania. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Rzeczywiście różne plamy, ale przewaga kolorów skłania do 6 , 5.7 , 5.5-5.2? Jak wyżej napisano na zdjęciu jeszcze trudniej odróżnić niż na żywo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ja zakrapiam mniej, na odcinek testowy, kolor wydaje się bardziej jednolity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się