Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji


Txs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, fermentuję w styroboxie piwo jasne pale ale na drożdżach us05. Pierwszy dzień temperatura utrzymała się 15 stopni C, na następny dzień zmieniłem wkłady do tego boxa i pokazuje 14 stopni. Czy taki delikatny spadek temperatury o 1 stopien C może mieć jakiś negatywny wpływ na ptacę drożdży? Czy nie ma się co przejmować? Wiem, że z czasem należy podwyższać, a nie obniżać temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Txs napisał(a):

Witam, fermentuję w styroboxie piwo jasne pale ale na drożdżach us05. Pierwszy dzień temperatura utrzymała się 15 stopni C, na następny dzień zmieniłem wkłady do tego boxa i pokazuje 14 stopni. Czy taki delikatny spadek temperatury o 1 stopien C może mieć jakiś negatywny wpływ na ptacę drożdży? Czy nie ma się co przejmować? Wiem, że z czasem należy podwyższać, a nie obniżać temperaturę.

Nie przejmuj się nawet lodówki maja histerezę i nie upilnujesz tego 1'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.