Txs Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września Witam, fermentuję w styroboxie piwo jasne pale ale na drożdżach us05. Pierwszy dzień temperatura utrzymała się 15 stopni C, na następny dzień zmieniłem wkłady do tego boxa i pokazuje 14 stopni. Czy taki delikatny spadek temperatury o 1 stopien C może mieć jakiś negatywny wpływ na ptacę drożdży? Czy nie ma się co przejmować? Wiem, że z czasem należy podwyższać, a nie obniżać temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września Na tym etapie nie. Gorzej by było pod koniec fermentacji, ale nadal to tylko 1 stopień różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września Udostępnij Opublikowano 23 Września 4 godziny temu, Txs napisał(a): Witam, fermentuję w styroboxie piwo jasne pale ale na drożdżach us05. Pierwszy dzień temperatura utrzymała się 15 stopni C, na następny dzień zmieniłem wkłady do tego boxa i pokazuje 14 stopni. Czy taki delikatny spadek temperatury o 1 stopien C może mieć jakiś negatywny wpływ na ptacę drożdży? Czy nie ma się co przejmować? Wiem, że z czasem należy podwyższać, a nie obniżać temperaturę. Nie przejmuj się nawet lodówki maja histerezę i nie upilnujesz tego 1'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się