Skocz do zawartości

Saison "Sezon na szachy" - I miejsce w swojej kategorii na Warszawskim Konkursie Piw Domowych 2024


Rekomendowane odpowiedzi

Saison przepis:

 

- 2,5 kg słód pale ale
- 0,5 kg słód monachijski
- 0,5 kg słód wiedeński
- 0,5 kg słód żytni
- 0,2 kg słód karmelowy 30

 

Zacieranie w 17 litrach wody:
- 64-62 stopnie godzina
- 72 stopnie 10 minut
- 76 stopni wygrzew 1 minuta

 

Filtracja i wysładzanie:
- 10 litrów wody 78 stopni

Otrzymałem 21 litrów brzeczki 10,1 BLG.

 

Gotowanie i chmielenie:
- 60 minut chmiel Lubelski 6% AA 18 gram
- 60 minut chmiel Fuggles 4,8% AA 5 gram
- 5 minut chmiel Książęcy 7,2% AA 30 gram, pozostawiony 30 minut na chłodzeniu
- czas gotowania godzina 32, aby odparowała odpowiednia ilość do 12 BLG

 

Wyszło 16,8 litra o BLG 12,6

IBU 26,2

 

Zlane do fermentora 15 litrów z góry wężykiem napowietrzając, drożdże SafAle BE-134 zadane o 18:50 dziś w temperaturze 20 stopni. Plan jest taki, żeby codziennie podwyższać o jeden stopień aż do 25 stopni.

 

Fermentacja dwa tygodnie, ale po wszystkim było w 4-5 dni tak naprawdę. Zeszło do 1,1 BLG i 6,1% alkoholu. Refermentacja cukrem do poziomu 2,8. Świeży był mocno owocowy, rześki i drożdżowy, moim zdaniem lepszy niż na konkursie, gdzie estry nieco poszły w fenole w typie goździk, ale był też banan, słodowość i biszkoptowość. Nieco podwyższona alkoholowość również wyszła w goryczce.

 

Piwo wygrało swoją kategorię i było w środku stawki o Grand Prix.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.